A póré kedvelt fűszernövény, Európában talán a svájciak fogyasztják a legtöbbet belőle. Már fogyasztásától ismeretes volt gyógyhatása is.
Tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, folsavat, valamint káliumot, kálciumot, magnéziumot, vasat és mangánt. Megtalálható benne a hagymákra oly jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin. Jellegzetes illata és íze meghatározó. Kénes illóolaj-tartalma miatt kedvező hatással van az emésztésre.
A rómaiak és a görögök Apolló isten szent növényének tartották és talán sehol nem fogyott belőle akkora mennyiség, mint az ókori Rómában. A görögök köhögés ellen és vízhajtóként használták.
Szervezetünkre gyakorolt hatása hasonló a fokhagymáéhoz
● enyhíti a reumatikus ízületi gyulladások okozta tüneteket, és segít megelőzni a cukorbetegséget
● csökkentheti a magas vérnyomást és a megemelkedett koleszterinszintet
● véd az agyvérzéstől és a szívrohamtól, jó hatással van a keringési rendszerre
● póréhagyma fogyasztásával csökkenthető a vérben a rossz koleszterinszint (LDL), és növelhető a jó koleszterinszint (HDL)
● rendszeres fogyasztásával megelőzhető a gyomor-, a vastagbél-, a prosztata- és a petefészekrák kialakulása
● jelentős folsav tartalma miatt kifejezetten ajánlott terhes nőknek a baba fejlődésének szempontjából
● gyulladáscsökkentő hatása van
● kálcium tartalma védi a csontokat
● lutein tartalma védelmet nyújt a káros szabadgyökökkel szemben, és késlelteti a bőr öregedését
● a póré fogyasztásával elősegítjük az idegrendszer helyes működését, javulhat a koncentrációképesség és a memória
● tisztító hatása van a vastagbelekre, megszabadítja a toxikus anyagoktól. A póré-, a sárgarépa- és a zellerlé keveréke hatásos méregtelenítő a belek számára
● 100 gramm póréhagyma fedezi a szervezeti napi A-vitamin szükségletének 33 %-át
● vastartalma miatt vérszegényeknek is ajánlott fogyasztása
● cinktartalma erősíti a vérerek falát, vérhígító hatású, hatékony lehet a trombózis és aranyér megelőzésében
● allicin nevű illóolajtartalma gomba- és baktériumölő hatású
● szeléntartalma révén növeli szervezetünk ellenálló-képességét
A friss póré színe élénk, tapintásra kemény, a levelek szorosan záródnak. A puha póréhagymát régóta tárolják. Az alul kidomborodó póré kissé túlérett, a kidomborodás a magszár képződésének jele. Az ilyen póré ehető, de erősen rostos, élvezeti értéke csökken.
Intelmek a póréhagyma fogyasztásával kapcsolatban!
Epe- és veseköves betegek óvatosan fogyasszák.