A póréhagyma tisztítja és fertőtleníti a szervezetet, gondoskodik C-vitamin szükségletünkről

A póré kedvelt fűszernövény, Európában talán a svájciak fogyasztják a legtöbbet belőle. Már fogyasztásától ismeretes volt gyógyhatása is. 

póréhagyma, magas vérnyomás, vas, cink, szelén

Tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, folsavat, valamint káliumot, kálciumot, magnéziumot, vasat és mangánt. Megtalálható benne a hagymákra oly jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin. Jellegzetes illata és íze meghatározó. Kénes illóolaj-tartalma miatt kedvező hatással van az emésztésre.

A rómaiak és a görögök Apolló isten szent növényének tartották és talán sehol nem fogyott belőle akkora mennyiség, mint az ókori Rómában.  A görögök köhögés ellen és vízhajtóként használták.

Szervezetünkre gyakorolt hatása hasonló a fokhagymáéhoz

●    enyhíti a reumatikus ízületi gyulladások okozta tüneteket, és segít megelőzni a cukorbetegséget

●    csökkentheti a magas vérnyomást és a megemelkedett koleszterinszintet

●    véd az agyvérzéstől és a szívrohamtól, jó hatással van a keringési rendszerre

●    póréhagyma fogyasztásával csökkenthető a vérben a rossz koleszterinszint (LDL), és növelhető a jó koleszterinszint (HDL)

●    rendszeres fogyasztásával megelőzhető a gyomor-, a vastagbél-, a prosztata- és a petefészekrák kialakulása

●    jelentős folsav tartalma miatt kifejezetten ajánlott terhes nőknek a baba fejlődésének szempontjából

●    gyulladáscsökkentő hatása van

●    kálcium tartalma védi a csontokat

 

 

●    lutein tartalma védelmet nyújt a káros szabadgyökökkel szemben, és késlelteti a bőr öregedését

●    a póré fogyasztásával elősegítjük az idegrendszer helyes működését, javulhat a koncentrációképesség és a memória

●    tisztító hatása van a vastagbelekre, megszabadítja a toxikus anyagoktól. A póré-, a sárgarépa- és a zellerlé keveréke hatásos méregtelenítő a belek számára

●    100 gramm póréhagyma fedezi a szervezeti napi A-vitamin szükségletének 33 %-át

●    vastartalma miatt vérszegényeknek is ajánlott fogyasztása

●    cinktartalma erősíti a vérerek falát, vérhígító hatású, hatékony lehet a trombózis és aranyér megelőzésében

●    allicin nevű illóolajtartalma gomba- és baktériumölő hatású

●    szeléntartalma révén növeli szervezetünk ellenálló-képességét

A friss póré színe élénk, tapintásra kemény, a levelek szorosan záródnak. A puha póréhagymát régóta tárolják. Az alul kidomborodó póré kissé túlérett, a kidomborodás a magszár képződésének jele. Az ilyen póré ehető, de erősen rostos, élvezeti értéke csökken.

Intelmek a póréhagyma fogyasztásával kapcsolatban!

Epe- és veseköves betegek óvatosan fogyasszák.

 

magas vérnyomás

Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
A rák mindig is gyógyítható volt, de jobb, ha megelőzzük – 10 jó tanács Gyuri bácsitól
  A bükkszentkereszti füvesember ősi gyógyító család sarja, huszonegyedik a generációk sorában. Leghíresebb felfedezése a cukorbetegség elleni tea,...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Erről a növényről már a régmúlt időkben is azt tartották, hogy a halálon kívül mindent gyógyít
A feketekömény (Nigella sativa), vagy más néven a kerti katicavirág enyhítheti  a hajhullás, az allergia, az arcüreggyulladás, az ingerültség, az influenza,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő, összehúzó...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
A zsálya megoldás beszűkült agyi erekre
A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Hogyan csökkentheted az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát!
Az emberi szervezet olyan, mint egy finomra hangolt hangszer – minden egyes húrja,...
Amikor a gőz életet lehel a zöldségbe – miért egészségesebb néha párolva, mint nyersen
A modern ember gyakran hiszi, hogy ami nyers, az természetesebb, és ami természetes, az...
A Q10 – a sejtek életenergiája és a szív hű őrzője
Vannak anyagok, amelyekről az ember szinte érzi, hogy nem véletlenül adatott neki a...
Miért van szükségünk aminosavakra – a test építőkövei és életünk láthatatlan segítői
Az emberi test olyan, mint egy finomra hangolt hangszer, amelyben minden rezdülés, minden...
A maca gyökér – az Andok aranya, az élet erejének földi gyökere
A természet mindig is tudta, mire van szükségünk, még akkor is, amikor mi magunk már...
Még az agyban is lassítja az öregedést a brokkoli
Van egy zöldség, amit sok gyermek fintorogva tologat a tányér szélére, pedig ha tudnák,...
Hollókő – ahol a múlt ma is él
A Cserhát lankái között, Nógrád megye szívében megbúvó Hollókő nemcsak egy falu — ez maga...
Az acai bogyó csodája – A természet mélylila ajándéka a testnek és a léleknek
A természet bölcsessége mindig is ott volt a fák lombjai közt, a föld illatában és a bogyók...
Együnk a korunknak megfelelően! – A helyes táplálkozás minden életkorban!
A természet minden élőlény számára megszabta a maga rendjét – így van ez az emberrel is. Ahogyan...
A pektin varázsa – a természet lágy gyógyító rostja
Vannak a természetben olyan anyagok, amelyekről keveset beszélünk, mégis nélkülözhetetlenek...

Címkék