Immunrendszerünk leglényegesebb szerve a csecsemőmirigy

 

Körülbelül egy tenyérnyire a nyak alsó végződése alatt, a szegycsont alatt helyezkedik el a csecsemőmirigy két lebenye. A bal oldali lebeny pozitív, a jobb oldali pedig negatív töltésű. Mint ahogy minden belső elválasztású mirigy esetében, az immunrendszer szempontjából ennél a szabályozó mirigynél is nagy jelentősége van a negatív töltésnek.

 csecsemőmirigy, stressz, immunrendszer, lép, depresszió

A csecsemőmirigy a szívburok felett trónol, és még egy aktív és erős partnere van, a lép. Mivel hozzá közel, a légcső és a nyelőcső közti területen futnak a nagy nyirokpályák, a csecsemőmirigy egészen különleges helyet foglal el, aktívan részt vesz szervezetünk energiaháztartásában, az idegrendszerünk és hormonrendszerünk, illetve nyirokrendszerünk és immunrendszerünk közötti kölcsönhatásban.

 

Funkciói

●  Az agyalapi miriggyel és a pajzsmiriggyel együtt a csecsemőmirigy meghatározza a test alakját és nagyságát is, szabályozza a mellékveséket és az ivarmirigyek funkcióját. Ezenkívül a szervezet ellenálló rendszerének legfontosabb központi szerve.

●  A csecsemőmirigy a nyiroksejtek iskolája és gyára. Ezek a fehérvérsejtek a szervezet rendőri alakulatának számítanak. A nyiroksejtek éretlen állapotban kerülnek a csontvelőből a csecsemőmirigybe, majd ott a sejtek a csecsemőmirigy hormonjainak hatására érnek meg. Ezután ismét elhagyják a mirigyet, majd a nyirokcsomókban és a lépben telepszenek meg, ahol a limfociták új generációit, a T-limfocitákat fejlesztik ki.

●  Amennyiben a szervezetet mikroorganizmusok támadása éri, akkor az agy közvetlen „csatornán” keresztül képes mobilizálni az ellenállást. A T-limfociták, illetve a T­segítősejtek megállapítják, miféle betolakodókról van szó, majd úgynevezett hírvivő anyagok közvetítésével elrendelik, mely ellenálló sejtek bevetésére kerül sor. A T-ölősejtek ezután megsemmisítik a betolakodott ellenséget. Vagy az elfajult rákos sejteket is.

●  A csecsemőmirigy a nyirokrendszer informátora is. A nyirokrendszer az anyagcsere szolgálatában áll, és gondoskodik róla, hogy a sejtek egészséges közegben működhessenek.

●  A csecsemőmirigy tehát a szervezet ellenálló rendszerének, energiaáramlásának egyik legfontosabb irányítószerve.

●  A csecsemőmirigy normális működése egyensúlyban tartja a két agyféltekét. Ily módon képesek vagyunk kreatív cselekedetekre, ugyanakkor képesek vagyunk az életet egészként felfogni.

●  A csecsemőmirigy legyengülése nehezebbé teszi a kreatív alkotást és a problémamegoldó képességet.

 

Gyengítő tényezők

A csecsemőmirigyet nagymértékben befolyásolja a stressz. A stresszen, illetve az érzelmeken kívül azonban a fizikai környezet, a szociális kapcsolatok, a táplálkozás és a testtartás is hatással van rá. Egyes vélemények szerint a túl sok zsíros hús fogyasztása gyorsíthatja a csecsemőmirigy zsugorodását. A lelki problémák és zavarok az agyon keresztül a belső mirigyrendszerre, s azon keresztül a csecsemőmirigyre is hatnak.

 

 

●  A csecsemőmirigy lecsökkent aktivitása depresszióhoz vezethet.

●  Kutatások szerint a földi sugárzásmezők zavara problémákat okozhat a csecsemőmirigy működésében. Ilyen sugárzásmezők föld alatti vízfolyások, geológiai hidak és 50 hertz nagyságú mágneses mezők (elektroszmog) hatására jöhetnek létre. Stresszhelyzetek hatására a pajzsmirigy és a mellékvesék aktivitása megnő, az epifízis (tobozmirigy), a csecsemőmirigy és az ivarmirigyek aktivitása viszont a normálisnak a töredékére redukálódik.

●  Az orvostudomány már régóta tudja, hogy a stresszhelyzetek hatására bekövetkező megnövekedett mellékvesekéreg-hormonkiválasztásra a csecsemőmirigy zsugorodással reagál. Ezért ajánlatos megszüntetni a hosszú ideig tartó stresszhelyzeteket és zavaró tényezőket, mivel máskülönben a stressztényezők a csecsemőmirigyen keresztül indirekt módon az immunrendszerre is hatással lehetnek.

●  Mindenekelőtt az is lényeges, hogy a zavaró tényezők kerülése által lehetőséget adjunk szervezetünknek az éjszakai stressz nélküli regenerálódásra, a nyugodt, békés pihenésre.

●  A dohányosoknak többnyire gyenge a csecsemőmirigyük. Az életenergia erősödése csak a dohányzásról való leszokás után várható.

●  Az immungyengeségért gyakran a csecsemőmirigy elégtelen vagy hibás működése felelős. A csecsemőmirigy megbetegedése esetén komoly izomgyengeség is fellép, mivel ez a szerv befolyásolja az izomösszehúzódások erősségét. Az izmokat pedig olyan energiapumpáknak kell elképzelnünk, amelyek az energiaáramlást átvezetik a meridiánokon.

 

Erősítő tényezők

A zuhanyozás már csak azért is erősítő, mivel a víz zubogása kedvezően hat a csecsemőmirigyre. Ezenkívül a víz aktiválja az akupunktúrás pontok meridiánjait, és negatív ionokat termel. Miközben folyik a víz, gyengéden kopogtassuk meg a csecsemőmirigy pontját. Ez a pont a nyak alatt, a szegycsont magasságában, középen helyezkedik el, ott, ahol a második borda összenőtt a szegycsonttal.

 

●  Úgy is aktiválhatjuk a csecsemőmirigyet, hogy naponta több alkalommal háromszor-négyszer gyengéden megkopogtatjuk.

●  Működését ösztönözhetjük és serkenthetjük például zöldalgákkal.

●  A klorofil éppígy aktiválja a lépet és az immunrendszer más tényezőit, különösen a felső energiaközpontokat, főként a hipotalamuszt és a tobozmirigyet.

●  Ugyanez érvényes a virágpollenekre, a propoliszra és a különböző bioflavonoidokra.

●  Shii-take-gomba, a Lapacho-tea, a grapefruit magkivonat és a macskakarom szintén segítik a fehérvérsejtek kiérését és fokozzák azok aktivitását.

Forrás

 

 

stressz

Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely egyszerűen gyógyítható rendszeres szeretkezéssel. 12 ok, melynek...
TOVÁBB
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított formában jut el hozzánk, és ízletes csemegeként fogyasztjuk....
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Ennek a pontnak a masszírozása 100 betegséget gyógyít. Tanuld meg te is!
  A távol-keleti gyógyászatban használt kínai zú san lí fogalom jelentése “láb három mérföld”, a test legfontosabb pontja, amelyet elsősorban...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék