Zeller

A zellert már az ókorban is ismerték és termesztették. Amellett, hogy ízletes, a szervezetre is jótékony hatással van, így egykor elsősorban anyagcsere-problémák esetén használták, mint gyógynövényt. Ugyanakkor emellett számos kiváló hatása van.
1 - 12 / 13
A petrezselyem, a zeller és a kamilla közös titka a rák elleni harcban
  Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál szoros összefüggést bizonyos típusú étkezési szokások és a jobb egészségi állapot között különösen a szívbetegségek vonatkozásában.   De...
TOVÁBB
A lerakódott húgysav vesekövet és köszvényt is okozhat. Szabadulj meg tőle természetes módon
  Emelkedett húgysavszint esetén a húgysav kikristályosodik az ízületekben, és ott gyulladást okoz, ez a köszvény. A húgysav nemcsak az ízületekben képes lerakódni, felhalmozódhat a vesében és vesekő formájában...
TOVÁBB
Természetesen a ráncok ellen
  Ha gyulladásgátló élelmiszereket eszel, és kihagyod a lisztet és a fehér cukrot a napi menüdből, már egy hét alatt fantasztikus változást észlelsz a bőrödön.   Ha gyakran fogyasztod az alábbi élelmiszereket, akkor nem csak...
TOVÁBB
8 növény, melyet kötelező télen fogyasztani
  Télen nagyon fontos egészségünk megőrzése, szervezetünk vitaminokkal és ásványi anyagokkal való felturbózása.  Amennyiben nem védjük magunkat és nem fogyasztunk elegendő tápanyagot, úgy megtalálnak bennünket a vírusok és...
TOVÁBB
Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
  A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a kertjéből gyógyult, de a városiak is használták ezeket a gyógymódokat....
TOVÁBB
Gyulladáscsökkentés természetes élelmiszerekkel
  Sokan szeretnék a kényelmetlenséggel járó egészséges életmódot vitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel helyettesíteni. Sajnos azonban a több évtizeden keresztül végzett önpusztítás káros hatásai nem tehetők semmivé néhány...
TOVÁBB
Minden növény arra a szervre jó, amelyikre hasonlít
  Minden növény nyersen fogyasztva arra a szervre jó, azt a szervet gyógyítja, amelyikre hasonlít!   A gombák különleges élőlények, se nem állatok, se nem növények. Táplálkozási szempontból például a zöldségek között...
TOVÁBB
Az arthrosis (ízületi kopás) gyógyítható!
  Ez a saját példámon bizonyított - írta egy idős, orosz férfi blogjában, majd így folytatja: 1998-ban az orvosok súlyos csípőízületi kopást találtak nálam. Ezt az alattomos betegséget ősidők óta...
TOVÁBB
Gyógyító ételízesítők
Napjainkban újra divatba jöttek a különböző zöld fűszerek. A kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, zsálya neve kezd ismét ismerősen csengeni a konyhákban.   Azt azonban csak kevesen tudják, hogy ezeket a növényeket az étel...
TOVÁBB
A zellerben lévő apigenin megállíthatja a mellrák növekedését
  Kutatók szerint még a mellrák igen agresszív formájának terjedését is meg lehetne állítani a konyhában, kamrában vagy a helyi piacon megtalálható egyszerű élelmiszerrel.   A több millió dollár értékű “rák...
TOVÁBB
Ízületi gyulladásra házi gyógymód, drága krémek elkerülésével
  Az ízületi gyulladás egy ízületi betegség, melynek során az ízületek megduzzadnak és jelentős fájdalmat okoznak. Az ízületi gyulladásnak több típusa létezik, de a legelterjedtebb a...
TOVÁBB
Szegény ember patikája: amikor még a gondviselés volt az orvos III.
  Réges-régen az orvosi ellátás és a gyógyszeres kezelés hiányában a szegény emberek úgy védekeztek a betegségek ellen, hogy szinte nem is tudtak róla.    Sorozatunk utolsó részéhez érve, ismerjünk meg még néhány...
TOVÁBB
A zeller jótékony hatásai régóta ismertek, így nem csoda, hogy már az ókorban is előszeretettel alkalmazták gyógyításra, valamint szívesen fogyasztották. Hazánkban elsősorban a gumós változatot preferáljuk, így ételeinkben, elsősorban levesekben gyakran fogyasztjuk. A zeller tele van vitaminokkal és nyomelemekkel. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, de emellett tartalmaz káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort és folsavat is. Mindenképp érdemes beépíteni az étrendbe, ugyanis bizonyítottan számos jótékony hatása van a szervezetre. Mivel alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, ezért a diétába is tökéletesen beilleszthető. Ráadásul a benne lévő rostoknak köszönhetően az emésztést is gyorsítja, ami újabb indok miért érdemes fogyasztani. Ezenkívül a zeller azok közé a gyógynövények közé tartozik, melyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Többek közt hozzájárul a baktériumok elpusztításához, valamint hatékony ellenszere a húgyúti fertőzéseknek. Mivel számos vitamint tartalmaz, köztük B1-, B2- és B6-vitamint is, így fogyasztása által a stressz is csökkenthető, tehát az idegrendszernek is jót. Szorongásos betegség esetén sem árt beépíteni az étrendbe. Sokan úgy tartják, különösen a népi gyógyászat, hogy a zeller afféle afrodiziákum. Ezt leginkább a zellerzöldre és a magra lehet érteni, kevésbé a gumóra. Tény, hogy előbbi kettőnek fogyasztása vágyfokozó hatással van. A zellernek vizelethajtó hatása is van, így a népi gyógyászat ilyen célokra is alkalmazta. Bármelyik részét is hasznosítjuk, érdemes elsősorban nyers állapotban fogyasztani, mivel így juthatunk hozzá a legtöbb tápanyaghoz. A magyar konyha előszeretettel használja a zellert, például levesbe hozzávalóként vagy egyenesen zellerkrémlevest készítenek belőle.

Címkék