Csipkebogyószörp

 

Nagyszüleink a csipkebogyót mindenféle betegség, főleg megfázás ellen, mint univerzális csodagyógyszert ajánlják. Általában bebizonyosodik, hogy a mendemondák szerint használatos gyógymódok tényleg hatásosak, több esetben látványosabb eredményt érhetünk el velük, mint a gyógyszertárban vásárolt csodát ígérő, drága gyógyszerekkel. A csipkebogyó esetében ez különösen igaz.

 

A csipkebogyó jótékony hatásait felhasználhatjuk egészségünk védelme érdekében csipkebogyóporként, csipkebogyó olajként, csipkebogyólekvárként is. Készítsünk szörpöt csipkebogyóból, mely egy igazi különlegesség. C-vitamin tartalma jelentős a lekvárhoz képest, mivel nem forralással készül. Az így elkészített szörpben az ásványi anyagok és a vitaminok megmaradnak.

Hozzávalók

●   2 kg csipkebogyó,

●   8 liter víz,

●   1 kg cukor,

●   1 liter léhez, 10-15 g citromsav.

 

Elkészítés

A friss, érett, dér csípett csipkebogyót száraitól megtisztítjuk, megmossuk, húsdarálón ledaráljuk, vagy mixerben apróra vágjuk. 2 kg aprított csipkebogyóra 6 liter meleg (50-60o C-os) vizet öntünk, és másnapig állni hagyjuk, közben többször fölkeverjük. Ezután a levet sűrű szövésű szitán átszűrjük. A visszamaradt húsra egy liter vizet öntünk, fölmelegítjük kb. 70O C-ra, másnapig állni hagyjuk és kipréseljük.

A léhez hozzákeverjük a cukrot és a citromsavat. Mivel a cukor mennyisége nem túl sok, ezért kilógrammonként 1 g nátrium-benzoátot adjunk hozzá.

Üvegekbe töltjük és légmentesen lezárva sötét, hűvös helyre állítjuk. Fogyasztás előtt rázzuk fel.

 


NEKED AJÁNLJUK
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a...
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...

Címkék