Inzulinrezisztencia – sokszor rejtve marad, pedig százezreket érint

 

„A cukorbetegség előszobája”-ként is emlegetett népbetegség hazánkban százezreket is érint, de kevesen tudják, hogy a szénhidrát-anyagcsere rendellenessége, az inzulinrezisztencia (IR) meddőséget is okozhat, ha nem ismerik fel időben. Nemcsak a nőknél probléma ez, hanem a férfiaknál is. Hogyan ismerhető fel, és mit tehetünk, ha felmerül a gyanú, hogy az IR áll a gyermekvállalás sikertelensége mögött?

 diéta, inzulin, inzulinrezisztencia, meddőség, cukorbetegség

Az inzulinrezisztencia okai és lényege

Egészséges működés esetén a vérben lévő cukrot a hasnyálmirigy által termelt hormon, az inzulin juttatja be a sejtekbe (egyes sejtekbe, máj, izom és zsírszövet). Ezzel biztosítja, hogy a szervezet el legyen látva energiával. Zavar esetén azonban bizonyos szervek vesznek fel cukrot, mások nem: a sejt felszínén képződő inzulin-receptorok hibásan képződnek, így a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására. Ez az állapot az inzulinrezisztencia, amikor bizonyos sejtek inzulinfüggő cukorfelvétele lecsökken, és emiatt lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy a sejtbe a cukor bekerülhessen.

 

Ennek következményeképp a hasnyálmirigy elkezd több inzulint termelni, hogy növelje a sejtek cukorfelvételét. Az eredmény a magas vércukorszint és inzulinszint kialakulása, ami károsan hat a szövetekre és egyes szervekre is.

 

A szénhidrát-anyagcsere vagy cukorháztartás betegségének kialakulása mögött genetikai hajlam is meghúzódhat, de a mozgásszegény életmód és gyorséttermi koszt is emeli a kockázatot. Ugyancsak fokozhatja a veszélyt az, ha nem megfelelő a szervezet D-vitamin-ellátottsága. Növelheti a probléma megjelenésének esélyét minden olyan tényező, amely kapcsolatba kerülhet a szénhidrát-anyagcserével, így például a laktóz- és a gluténérzékenység is.

 

A petefészek is azok közé a szervek közé tartozik, amik hosszú távon megszenvedik a magas inzulinszintet. A meddőség szempontjából a legnagyobb probléma az, hogy gyakran akkor fordulnak az érintett nők orvoshoz, és akkor kezdődik meg a kivizsgálás, amikor elérkezik a gyermekvállalás ideje. Amikor a folyamatos próbálkozások után sem sikerül a vágyott teherbe esés, vagy akár ötszöri, hatszori vetélés figyelmeztet arra, hogy baj van. Legtöbbször 28-30 éves korban jön a diagnózis, jóllehet, sokkal korábban el lehetett volna már kezdeni a kezelést, megkímélve a szervezetet az elvesztegetett idő alatt elszenvedett károktól, és a következményként kialakuló meddőségtől.

 

2-es típusú cukorbetegségről onnantól beszélhetünk, amikor a tartósan fokozott inzulintermelésre késztetett hasnyálmirigy kifárad, és csökken inzulintermelés, ezek után már nem képes a normál vércukor szintet fenntartani. A teljes inzulintermelés leállása késői és ritkább állapot. A 2-es típusú cukorbetegségen kívül 1-es típusú cukorbetegség is létezik, ami másik nevén fiatalkori cukorbetegség – erre a típusra az inzulin teljes hiánya a jellemző.

 

Engem is érinthet?

Az inzulinrezisztenciára jellemző, hogy a szénhidrát-anyagcsere zavara miatt elhízás alakul ki, amit a nők 44 százaléka tapasztal. 68 százalékuk pattanásos bőrre és fokozott szőrnövekedésre is panaszkodik. A gyermekvállalás szempontjából is fontos, hogy az inzulin rezisztens nők 52 százalékánál menstruációs zavarokra és a petefészek rendellenes működésére utaló jelek mutatkoznak, míg 74 százalék küzd nehezített teherbeeséssel vagy meddőséggel. Mivel Magyarországon becsült adatok szerint több mint félmillió nőnél állapítottak meg inzulinrezisztenciát, azoknak a száma, akiknél a betegség meddőséget is okoz, szintén százezres nagyságrendű.

 diéta, inzulin, inzulinrezisztencia, meddőség, cukorbetegség

Ettől függetlenül a betegség felismerésében lehangolóak az arányok. Sok a téves diagnózis a bizonytalan tünetek miatt. Gyakran előfordul, hogy a cikluszavaraikkal nőgyógyászhoz forduló fiatal nőknek, illetve lányoknak mindössze fogamzásgátló tablettát írnak föl, míg a bőrproblémákra a bőrgyógyász különböző krémeket, kezeléseket ajánlhat, nem is gondolván az inzulinrezisztencia lehetőségére, így pedig a probléma valódi gyökere rejtve marad. Ráadásul sokan el sem jutnak odáig, hogy orvoshoz forduljanak, mert a menstruáció szabálytalanságait vagy a problémás arcbőrt életkori sajátosságként azonosítják, és várják panaszaik enyhülését. Az idő azonban a betegek ellen dolgozik: az enyhe fokú inzulinrezisztenciát jóval könnyebb kezelni, mint az előrehaladott betegséget.

 

 

Ha felmerül az inzulinrezisztencia gyanúja, a nőgyógyász és endokrinológus szakorvos szoros együttműködésével lehet felállítani a diagnózist a kivizsgálás után. Ennek során a laborban nem csupán a páciens vércukorszintjét határozzák meg, hanem a vér inzulinszintjét, az inzulin-elválasztás mértékét is. Meddőségi gyanú esetén pedig a vérvétel kiegészülhet részletes anamnézis felvételével, nőgyógyászati vizsgálattal és ultrahang vizsgálattal.

 

Inzulinrezisztencia és termékenység: lelombozó helyzet

Az inzulinrezisztencia nemcsak a cukorháztartás zavara, hanem hormonális probléma is. Az inzulin egy létfontosságú hormon, így hatással van a teljes hormonháztartásra, és így a termékenységre is. Az IR következtében az inzulin hormon jelentősen megnő, ezzel a hormonháztartás kényes egyensúlyát és komplex rendszerét is felborítja.

 

Az inzulinrezisztencia természetesen nemcsak a nők esetében okozhat meddőségi problémákat, hanem a férfiak esetében is. Ez a csökkenő spermaszámban nyilvánul meg. A kedvezőtlen irányban megváltozott hormonszinteket az inzulinrezisztencia idézi elő férfiakban is. Vizsgálatok kimutatták, hogy az IR növekedésével arányosan csökken férfiakban a tesztoszteronszint, illetve a gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztása csökkenti a spermaszámot. A helyes és kiegyensúlyozott táplálkozás bizonyítottan jótékony hatással van a spermák mozgékonyságára.

 

Terhességi inzulinrezisztencia: kismamák figyelem!

Ha az inzulinrezisztencia kezelésével és a tüneteinek enyhülésével a gyermekvállalás is sikeres lesz, akkor is marad még elővigyázatossági teendő. Az inzulinrezisztencia sajnos nem javul a várandósság alatt, sőt, megfelelő kezelés nélkül akár rosszabbodhat is a kismama állapota, ami a babára is hatással lehet. Ebből adódóan a terhesség ideje alatt is kiemelten ügyelni kell a vércukorszintre. Az IR-es kismamák nagy része fokozottabb inzulintermelést produkál a várandósság alatt, viszont gondos odafigyeléssel az IR-szint a terhesség és a szoptatás alatt is optimalizálható. Ehhez viszont szükség van az inzulinrezisztencia folyamatos kordában tartására, beállított étrendre, amelyet a szoptatás időszakában újra be kell állítani.

 

Út a gyógyuláshoz: diétázz, mozogj és pótold a vitaminokat!

Az inzulinrezisztencia kezelésének célja az inzulinszint normalizálása és a sejtek inzulinérzékenységének növelése. A tartós gyógyulás alapja az életmódváltás, aminek része a megfelelő minőségű szénhidrát-diéta betartása, valamint a napi minimum 5, de akár 7-8 étkezés beiktatása. Ahhoz, hogy az étkezések során bevitt szénhidrát ne okozzon nagy glükóz-terhelést a szervezetnek, többször kis mennyiségű étkezés és a szénhidrátok közül az alacsony glikémiás indexűek javasoltak, azaz azok, amelyek lassan emelik a vércukorszintet. A rendszeres testmozgás szintén fontos tényező a tünetek visszaszorításában.

 diéta, inzulin, inzulinrezisztencia, meddőség, cukorbetegség

A vitaminok és ásványi anyagok pótlása az IR kezelésének elkerülhetetlen része. A legjelentősebb tápanyag a króm, mely klinikai kutatások alapján bizonyítottan javítja az inzulinérzékenységet. A C-vitamin antioxidáns hatása révén növeli a sejtek inzulinérzékenységét, valamint segíti a króm felszívódását. IR és PCOS (policisztás ovárium, azaz petefészek szindróma) esetén gyakori a D-vitamin és a magnézium hiány, így alapvetően szükséges ezeknek a pótlása is.

 

Dr. Csajbók Éva, a Versys Clinics endokrinológus szakorvosa szerint manapság már túlságosan elkoptatták az egészséges életmód jelentőségét. Gyakran halljuk, hogy az inzulinrezisztencia kezelése a diéta és a mozgás, de ha belegondolunk, mindegyik betegség állapotán javítanának ezek a javaslatok. Valójában azt kell megérteni, hogy ha az inzulinrezisztens képes a saját irányítása alá vonni a szervezetében zajló anyagcsere-folyamatokat, akkor a betegséggel együtt lehet élni úgy, hogy ne okozzon a mindennapi életet akadályozó tüneteket. A komplex életmódváltást egyik gyógyulni vágyó páciens sem kerülheti el.

Forrás

 

cukorbetegség

Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
A zsálya megoldás beszűkült agyerekre
A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és...
TOVÁBB
Erről a növényről már a régmúlt időkben is azt tartották, hogy a halálon kívül mindent gyógyít
  A feketekömény (Nigella sativa), vagy más néven a kerti katicavirág enyhítheti  a hajhullás, az allergia, az arcüreggyulladás, az ingerültség, az...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
TOVÁBBI CIKKEK
Gyógyszer vagy placebo: egyre megy, ha hiszünk benne
  Vizsgálatok szerint a placebo tabletták akár ugyanolyan hatásosak is lehetnek, mint...
Az ánizs nagyon népszerű fűszer és ízesítőszer, de számos gyógyászati tulajdonságai miatt is használják
  Az ánizsolaj alkalmazása az aromaterápiában bevált gyógymód, hiszen nemcsak számos...
Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszerte! Miért fontos ez ennyire?
  A Településfásítási program keretében 19 megye 364 településén összesen 10 ezer fát ültetnek...
A Schisandra fogyasztása erősítheti az immunrendszert és a májat
  A Schisandrának ismert májvédő hatása mellett erősíti az immunrendszert, növeli a sejtek és...

Címkék