A Candida albicans sarjadzó gombára az emésztés segítésében van szerepe, hozzátartozik a szervezet természetes flórájához. Túlszaporodása kóros, normális szintre való visszaszorításának egyik módja a diéta.
Szervezetünkben a Candida elszaporodását mi idézzük elő. A normális bélflóra egyensúlya leggyakrabban az alábbi okok miatt borul fel:
● túlzott édesség- és fehérjefogyasztás,
● állományjavítók, színezékek, egyéb adalékanyagok fogyasztása,
● kevés zöldség, gyümölcs és gabonaféle fogyasztása.
A normális bélflóra egyik legnagyobb ellensége az antibiotikum, ami nem csak a káros baktériumokat, de a hasznosakat is elpusztítja.
Miután mi magunk idézzük elő a bajt, így sokat tehetünk, hogy egészségünk helyreálljon, fontos a diéta betartása is. A Candida-diéta szerencsére nem különbözik nagy mértékben a már megszokott ételektől, így nyugodtan és jóízűen fogyaszthatja az egész család. A diéta 3-6 hónapig tart, az első két-három hétben szigorúbb étrendet kell követni, az ezt követő időszakban viszont már kevesebb a tilalom.
A candida diéta lényege a szervezet megtisztítása!
Milyen szabályokat kell betartani?
Először az édességeket kell elhagynunk az étrendünkből (a mézet is) sőt, az első 2-3 hétben a gyümölcsöket is, mivel a Candida szénhidrátokkal táplálkozik. Még savanyú gyümölcsök is tartalmaznak cukrot, és az édesítőszerekben is van fruktóz.
Ugyanígy nem ajánlatos élesztő alapú ételek, italok fogyasztása; a sajtok, a penészes sajtok kerülendők, a sör, a bor. Szintén kerülendők az elszigetelt keményítőt tartalmazó ételek, pl. fehér kenyér, fehér rizs, tészták. Vigyázzunk az adalékanyagokkal, színezőkkel, állományjavítókkal is. Ennek betartása nem is olyan nehéz, mint gondolnánk: vásároljunk piacon, főzzünk friss zöldségekből, húsból, gyümölcsökből. Használjunk fűszernövényeket, amelyek közül erős gombaölő hatással bír például a rozmaring, a sáfrány, a kurkuma, a koriander és a római kömény.
Tiszta rozs, korpa, vagy graham kenyeret mi magunk is süthetünk.
A diéta alatt nem tanácsos fogyasztani:
● édesség,
● aszalt gyümölcs,
● gyümölcsök,
● élesztő, élesztővel készült termékek és ételek,
● fehér kenyér, zsemle, kifli,
● tejföl,
● a sajtok nagy része (különösen a penészes fajták),
● ketchup, majonéz, mustár,
● készen kapható salátaöntetek és mártások, szójaszószok,
● gomba,
● sör, bor, pezsgő, gyümölcslevek.
Csak a szigorú diétánál (az első 2-3 hétben) tiltott, de a későbbi szakaszban már fogyasztható:
● könnyű, nem gombás érleléssel készült sajtfélék,
● kecskesajt,
● kecsketej, tej,
● bab, borsó, kukorica,
● barack, szőlő (mérsékelt mennyiségben), alma, körte, avokádó, cseresznye, narancs, citrom, grapefruit.
Amit az egész kúra alatt ehetünk:
● bármilyen sovány hús,
● halak, kagyló- és rákfélék,
● natúr rizs, hajdina, árpa, korpatermékek, köles, lencse, zab, zabtermékek,
● hidegen sajtolt olajak,
● tojás,
● élőflórás natúr joghurt, élőflórás natúr ivójoghurt, juhtúró,
● padlizsán, patisszon, cukkini, tök, brokkoli, karfiol, spárga, uborka, spenót, paradicsom, paprika, retek, fejes saláta, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem, zeller, gyömbér, burgonya, fehér- és vörös káposzta, kelbimbó, cékla,
● rozmaring, sáfrány, kurkuma, tárkony, bazsalikom, római kömény, curry, koriander,
● ananász,
● dió, tökmag, szezámmag,
● kávé, ásványvíz, teák.
Candida-diéta után
● megszűnhetnek az alvászavaraink,
● csökkenhet a fáradtság, a levertség, a hullámzó kedélyállapot, a migrén,
● szűnhet a hirtelen kialakuló éhségérzet,
● csökkenhet az étkezés utáni haspuffadás, a székrekedés vagy a hasmenés,
● elmúlhat a nyelven a lepedékképződés és a rossz lehelet,
● enyhülhetnek az allergiás panaszok, a vegyszerekkel szembeni érzékenység,
● megszűnhetnek a bőrkiütések, a viszketési inger az arcon, a fejbőrön, a nemiszervek és a végbél környékén.
„Nem a kórokozók változtak, hanem az emberi szervezetben teremtettünk számukra ideálisabb táptalajt.”
Fogyasszunk legalább naponta 2 liter tiszta vizet és segítsük a szervezet tisztulását szaunával, mozgással!