Mindannyian mérgező környezetben élünk és folyamatosan ki vagyunk téve vegyi anyagokkal teli élelmiszerek ártalmainak is. A toxicitást ezért szinte lehetetlen elkerülni, így a máj és az emésztőrendszer könnyen túlterheltté válhat. Úgy vagyunk kitalálva, hogy a méreganyagok folyamatosan és természetes módon távozzanak szervezetünkből.
A méreganyagokat két kategóriába sorolhatjuk: vízoldékony és zsíroldékony toxinok. A vízoldékony mérgek könnyedén kimosódnak a szervezetből a vesék és a vér által. A zsíroldékony mérgektől azonban jóval nehezebb megszabadulni.
Az emberi test úgy van kitalálva, hogy folyamatosan eltávolítsa a méreganyagokat. A zsíroldékony mérgek közé tartoznak a peszticidek, tartósítószerek, élelmiszer adalékanyagok, nehézfémek, műanyagok és más vegyi anyagok. Ezeknek vízoldékonnyá kell válniuk ahhoz, hogy a test teljes egészében képes legyen eltávolítani őket.
A máj létfontosságú szerepet tölt be ebben a folyamatban. Ha az emésztés és a méregtelenítés nem megfelelően működik, a helyzet rosszabb lesz. Ezek a mérgek utat fognak találni maguknak a májból a vérbe, a zsírsejtekbe és az agyba, ahol éveken át képesek elraktározódni.
Kiegyensúlyozott emésztésnél, megfelelő stressz szintnél és méregtelenítésnél ezek a káros anyagok nem tudnak elraktározódni. Amikor megemésztjük az ételt, az étkezési- és a mérgező zsírok a gyomorból a vékonybélbe kerülnek, ahol az epe a májból kiválasztódik és az epehólyag emulgeálja őket. Bolyhok milliói és nyálka is található a vékonybélben. Ezek kisöprik a vékonybelet és segítik az étkezési zsírok felszívódását, miközben a mérgező zsírokat a májba küldik feldolgozásra. Ha ez a méregtelenítési folyamat károsodik, a szervezet nem fogja tudni eltávolítani a mérgező zsírokat, helyette tárolni kezdi őket.
A test nyirokrendszerének legelejét GALT-nak, azaz a nyálkahártyához kapcsolódó limfoid szövetnek nevezik, ez veszi körbe az egész bélrendszert. A nyálka segít felszívni és feldolgozni az étkezési és a mérgező zsírt is
Nagyon fontos, hogy a bélfalon fél cm-es vastagságban a nyálka és a bélbolyhok is megfelelően működjenek. A nyirokrendszer a bél körül az összes felszívott zsírt a májba szállítja vissza, ahol a máj a hasznos zsírból koleszterint, sejtmembránokat, hormonokat, agysejteket és bőrt állít elő. A káros zsírokat a máj feldolgozza és eltávolításra alkalmassá tesz. Egy túlterhelt nyirokrendszer minderre nem képes.
A következő tünetek jelezhetik, hogy a túlterhelt GALT károsan hat a nyirokrendszerre:
● puffadás,
● mell duzzadása és érzékenysége menstruáció alatt,
● felesleg lerakódása a hason,
● hiperérzékenység,
● bőrirritációk, bőrviszketés,
● ízületek merevsége,
● kéz- és lábdagadás,
● kiválasztási zavarok,
● fejfájás.
A bélbolyhokat számos tényező károsíthatja, pl. a stressz, ételek, melyek veszélyeztetik a belek megfelelő működését. A bélbolyhok ki is tudnak száradni nagy stressz hatására, ilyenkor székrekedés léphet fel. A székrekedés is kiszáríthatja a bélbolyhokat és nyálkatermelésre kényszerítheti őket. Ha túl sok nyálka termelődik, a széklet normálisnak tűnhet (1-3 székletürítés naponta), de még mindig fennállhat a puffadás, valamint megmaradhat a hason az egészségtelen zsírréteg. Ha még több a nyálka, a széklet egyre gyakoribbá és lazább állagúvá válik, hasmenésszerű lesz. Ha nyálka van a székletben, azonnal foglalkoznunk kell ezzel a problémával! Ez azt jelenti, hogy a túl sok nyálka károsította a bélbolyhokat. Ilyenkor a méreganyagok lebontásának folyamata meggátolja a jó zsírok szállítását, a mérgező zsírok kiválasztását, a normális immunválaszt, a bélfal egészségének fenntartását. Normál esetben a nyirokrendszer által felszívott mérgek semlegesítését az immunrendszert támogató fehérvérsejtek végzik a nyirokrendszer több mint 500 nyirokcsomójában.
Ha túl sok a nyálka, lehetséges, hogy ez nem történik meg és a toxinok vissza lesznek irányítva a májba. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a méreganyagok visszaáramlását a májba, meg kell teremteni a béltraktus nyálka membránjainak érzékeny egyensúlyát, nem lehetnek sem túl szárazak, sem túl nedvesek.
A bélbolyhok más tényezők miatt is károsodhatnak, pl. a stressz, az aggodalom, a feldolgozott élelmiszerek, a kávé, a cukros üdítők, az élelmiszer adalékanyagok és a savtúltengés. Egészségünk szempontjából az optimális epeáramlás a májból szintén nagyon fontos, mivel az epe felfalja a zsírokat és immunválasz adóként viselkedik az emésztőrendszerben. Felfalja a nehézfémeket, a parazitákat, a káros baktériumokat és számos más anyagot, ami károsíthatja a szervezetet. Ha sok rost szerepel az étrendünkben, a túl sok epe a wc-be kerül. Ellenkező esetben, ha az étrendből hiányzik a rost, az epe akár 94%-a újra felszívódik a májban a benne lévő méreganyagokkal együtt. Ilyenkor a máj túlterheltté válik, mivel nem számít a toxikus zsírsejtek visszatértére.
Következésképpen a máj idővel telítődhet, az epe pedig vastag és iszapos lesz, így nehezebben fogja lebontani a zsíroldékony mérgeket és nem fog tudni ellenállni a gyomorsavaknak, amik belépnek a vékonybélbe. A sav irritálja a bélbolyhokat és több pangó, reaktív nyálka termelődéséhez vezet. Ez akadályozhatja a hasnyálmirigy enzimjeinek áramlását a vékonybélbe, mivel a hasnyálmirigynek közös epevezetéke van az epehólyaggal, és amikor az áramlás blokkolva van vagy lassú, az emésztés veszélybe kerülhet.
A máj telítődése
A méreganyagokkal és epével feltelt máj a zsíroldékony mérgeket a véráramba nyomja, ahol azok megtalálják az útjukat a zsírsejtekhez, ahol éveken át el tudnak raktározódni, degenerációhoz és oxidációhoz vezetve. A test minden része, beleértve az agyat is, lehet ezeknek a méreganyagoknak a célpontja. Egyre gyakoribb, hogy ezek a toxinok neurotoxinokká válnak és az agy zsírszöveteiben raktározódnak el kognitív zavarokat és más egészségi problémákat okozva ezzel.
Szüntessük meg a zsírt, hogy megszabaduljunk a mérgektől!
Az ajurvédikus orvoslásban a fő hangsúlyt a zsírégetésre helyezik és nem elsősorban fogyás céljából. A zsíranyagcsere segítségével megy végbe a szervezet méregtelenítési folyamata, a toxinok eltávolításához elengedhetetlen a zsírsejtek felszámolása. Amint az idegrendszer kikerül a stressz nyomása alól, a szervezet természetes módon zsírt kezd égetni.
Zsírt számos módon égethetünk, de fontos néhány életmódbeli változtatást is eszközölni. Fontos megérteni az emésztőrendszer, a nyirokrendszer és az epe integritását, melyek a legfontosabb résztvevői a zsírégetési és méregtelenítési folyamatnak.
A jó zsírok hasznosítására való képtelenség és az ételallergia
Előfordul, hogy valaki nem tudja lebontani és felszívni ezeket az egészséges zsírokat, mivel a bélbolyhok és a nyirokerek a bél körül túlterheltté válhatnak. Ennek eredményeként sokakat diagnosztizálnak gabonafélékre, tejtermékre és szójára való érzékenységgel. Ezek az élelmiszerek nehezek, nehéz őket megemészteni és magas a nyálka tartalmuk. A glutén irritálhatja a bélfalat és még több reaktív nyálka termelődését idézheti elő, ha már egyébként is van nyálka a bélben és a glutén nem bomlott le megfelelően a gyomorban és a vékonybél felső szakaszán.
Ez komolyan károsíthatja a bélfal azon képességét, hogy egészséges védelmezője legyen testünknek. Nem olyan nehéz mellőzni ezeket az élelmiszereket egy ideig, de teljesen felhagyni a búza és a tej fogyasztásával igen embert próbáló feladat.
Összefoglalás
Ha alkalmanként székrekedést vagy laza székletet tapasztalunk, esetleg nyálkát látunk a székletben, az tünete lehet annak, hogy a szervezet méregtelenítési és felszívódási folyamataiban zavar keletkezett: Ilyenkor ajánlatos elkerülni néhány élelmiszert vagy bizonyos ételeket. Ha úgy érezzük, hogy egy nehéz, magas zsírtartalmú étel megfeküdte a gyomrunkat vagy étkezés után hányingerünk lesz, esetleg fájdalmat érzünk, ez annak a jele, hogy az epe nem tud megfelelően áramolni, feltehetően a mérgező zsírok elraktározódása miatt. Hogy ezt elkerüljük vagy megszüntessük, be kell tartanunk bizonyos szabályokat, így segíthetjük szervezetünket a káros anyagok elleni védekezésben.
Az Ajurvéda szerint szükséges a bélfal egészségének a támogatása, a nyirokrendszer tisztítása, az epe és a máj működésének serkentése ezekben az esetekben. Nagyon sok javasolt módja van annak, hogy segítsük szervezetünket a méreganyagoktól való megtisztulásban.
Vannak bizonyos élelmiszerek, melyek rendkívül hatékonyak a máj megtisztításában és egészséges működésének helyreállításában. Ilyen a fokhagyma, a grapefruit, a cékla, sárgarépa, zöld tea, zöld leveles zöldségek, alma, olívaolaj, avokádó, gabonafélék, keresztes virágú zöldségek, citrom, lime, dió, káposzta, kurkuma.