Csipkebogyó, a vadrózsa

 

A csipkebogyó gyógyító hatását már 2000 éves írásos emlékek is tanúsítják. A nemzettségben több mint 100 fajta található meg, amelyek közül sokat vadon is fellelhetünk trópusi hegyvidékeken és az északi hegyekben.

népi gyógyászat, egészséges életmód, csipkebogyó, C-vitamin, csipkebogyó lekvár, csipkebogyó szörp

Csipkerózsa a gyűjtőneve a vadon élő rózsafajtáknak, de bogyóra emlékeztető termése miatt csipkebogyónak nevezik a Rosa Canina nevű gyógynövényt, amely számos betegségre alkalmazható.

 

Népies nevei: Kutyarózsa, csipkerózsa, vadrózsa, hecserlifa, tüskefa, csipkebokor, sipke, csitkenye, hecsedli, hecse(m)pecs, seggvakaró.

A Rosa Canina egy Európában őshonos cserje, amely akár két méter magasra is megnőhet, és hajtásait horgas tüskék szegélyezik. Apró, 3-5 cm-es virágai fehér vagy rózsaszínűek, május végén nyílnak tömegesen.

 

A virágzás után fejlődnek ki az álbogyótermések, amelyek 1-3 cm nagyságúak, majd augusztus végétől érnek be, ekkor piros színt öltenek magukra. A piros bogyón belül találjuk az oly értékes csipkehúst, és az úgynevezett aszmagot, amely sárgás színű és szögletes formájú, így a kettéhasított és a termésétől megfosztott bogyót hívják csipkehúsnak.

 

A csipkebogyónak magasabb a C-vitamin tartalma, mint a paprikáé, vagy a citromé, így az egyik legjobb C-vitaminforrás is egyben!

A csipkebogyóban találhatók a C-vitaminon kívül, illóolajok, cserzőanyagok, növényi savak, pektin, flavonoidok, és ásványi sók, magnézium, vas, jód, A-, B-, K-, és P-, vitamin.

 

Csipkebogyó történelem

Már az ókori népek is felismerték a csipkebogyó gyógyító hatását, ők főként a sorvadásos betegségek ellen alkalmazták a növény termését.

A Bibliában a csipkebokor Mózes elhívatását jelképezi. A középkorban a lángoló, de el nem égő csipkebokrot Mária jelképének tekintették, aki Jézus anyjává lett és mégis érintetlen maradt. A barokk művészetben az égő csipkebokor a szeplőtelen fogantatás jelképe lett.

 

Gyógyászati felhasználása

A gyógyászatban frissítő íze, magas C-vitamin- és más (B1-, B2-, K-, P-) vitamin-, valamint ásványi anyag- és nyomelem tartalma miatt használjuk. A felaprított és szárított gyümölcsből készült tea reggel élénkítő hatású, nyáron hidegen, télen pedig melegen fogyasztandó.

 

A növény gyógyhatásai

Erősíti az immunrendszert, és mivel magas a C-vitamin tartalma remek antioxidáns is, védi a sejteket, és segít lebontani a zsíros élelmiszereket.

Serkenti a mellékvese működését, vesekő, vesehomok esetén kiváló vízhajtó is, ezen kívül epe és máj működés zavarainál is fogyaszthatjuk! Csökkenti a koleszterinszintet, rendszeres fogyasztása egyensúlyban tartja a pajzsmirigyet és pótolja a szervezet számára szükséges jód mennyiségét, mivel természetes formában tartalmaz jódot.

Magas a növény pektin- és csersavtartalma - így hasmenés ellen is fogyasztható. Található benne még B2-vitamin, fenolvegyületek, valamint kis mennyiségben A-, K- és P-vitamint is tartalmaz.

 

A csipkebogyó alkalmazása

A két féleképpen is készíthetünk belőle teát. Hideg vízben áztatjuk egy egész éjszakán át a termést, majd így fogyasszuk el (megőrzi a C-vitamin tartalmát). Vagy forraljunk fel vizet és ebben főzzük a termését 3-5 percig (így sok vas, magnézium és ásványi só oldódik ki).

Elkészíthetjük úgy is, ha az éjszakai áztatás után a visszamaradt csipkehúst 3-5 percig forraljuk. Így kiázik belőle a C-vitamin és az ásványi anyagokat is megmentjük. A teakészítéshez zománcozott vagy üvegedényt használjunk és csak műanyag szűrővel szűrjük le a teát!

Készíthetünk még belőle csipkebogyó lekvártcsipkebogyó szörpöt és bort is. Nagyon finom és egészséges, de ma már arckrém, fürdőolaj és bőrfeszesítő zselé is készül belőle.

 

Intelmek

Illatos rózsák terméseit ne használjuk fel teákhoz, mert néhány esetben allergiás reakciót váltanak ki.

 

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék