Fűben-fában orvosság keringési zavarokra

 

A keringési szervrendszert a szív, a verőerek, a visszerek, a hajszálerek, a nyirokrendszer, a vér, a lép és a vérképző szervek alkotják. A keringési rendszer az életfolyamatok dinamikáját testesíti meg.

nyirokpangás, ödémára, vörös szőlő, vénaerősítő, keringési zavarok, alacsony vérnyomásra, magas vérnyomásra, szívizom 

Szervezetünk keringését a szív munkája és az érfalak rugalmassága tartja fenn. A szívciklus szakaszai: összehúzódás – elernyedés – nyugalmi fázis. Felnőtteknél a percenkénti összehúzódások száma 60-80, gyerekeknél 80-100/perc. Az utóbbi években a keringési betegségek kezelésében jelentősen felértékelődtek a fitoterápiás lehetőségek. Különösen igaz ez a megelőzésre, illetve a kiegészítő terápiákra.

Sajnos a modernnek nevezett társadalmakban vezető haláloknak számítanak a keringési betegségek, ezért kiemelt figyelmet kell fordítanunk elkerülésükre, vagy megfelelő kezelésükre.

 

Degeneratív szív- és érrendszeri betegségek

Csoportjába a gyulladással nem járó panaszok tartoznak, mint például az időskori szívpanaszok, az erek elmeszesedéséből fakadó problémák, illetve ennek a következményei, az angina pektoris, a szívinfarktus, az agyi keringési zavarok, a perifériás érszűkületek. Ezek az állapotok lassan, fokozatosan alakulnak ki és nem egyik napról a másikra, ezért a megelőzésnek különösen fontos a szerepe. Megfelelő életmóddal, étrenddel és a fitoterápia adta lehetőségekkel sokat tehetsz a bajok elkerüléséért.

Akár megelőzésre, akár már kialakult tünetek enyhítésére a galagonya virágos hajtásvége a legalkalmasabb. Fontos tudnunk, hogy ez az egyetlen gyógynövény, amit bármilyen gyógyszer mellett nyugodtan alkalmazhatunk.

 

 

Legismertebb hatásai

●   javuló vérellátás,

●   a szívizom összehúzódó képességének javulása,

●   javul a szív ingerületvezetése,

●   csökken a perifériás keringési ellenállás,

●   növekszik a szív percenkénti teljesítménye.

A galagonya 8-10 hét alatt kezdi kifejteni hatását, tehát a megfelelő eredmény eléréséhez hosszú távú kúra szükséges.

A degeneratív érbetegségek legfőbb oka a verőerek meszesedése, keményedése. Az erek fala belül roncsolódik, a sérült részek javítására plakkok képződnek, amelyek gátolják a vér útját. Az erek rugalmassága csökken, emiatt a szívre tartósan nagyobb munka hárul, ennek lehet következménye a magas vérnyomás, a szív elváltozása.

Az érelmeszesedés fő rizikófaktora az állati zsírokban gazdag táplálkozás, a kevés mozgás, a cukorbetegség, a dohányzás, és a túlsúly. Ezek megfelelő életmód-és étrendváltással kedvező irányba befolyásolhatók.

 

A vér zsírszintjének csökkentése

Erre alkalmas a fokhagyma és az articsóka levele. Ezek készítmények formájában is hozzáférhetőek.

A perifériás és agyi keringés romlását is az erek szűkülete okozza. Ezzel párhuzamosan sajnos növekszik a vérrög kialakulásának veszélye, ami akár halált is okozhat (tüdőembólia). E tünetek megelőzésére a medvehagyma levele, a fokhagyma és a vöröshagyma is alkalmas. Mindhárom növény csökkenti a vér lipidszintjét. Nagy előnyük, hogy fűszerként is használhatóak, tehát akár naponta is fogyaszthatjuk.

Komplex módon hat a páfrányfenyő (gingko biloba) levele, amely csökkenti a szabad gyökök koncentrációját, valamint gátolja a vérlemezkék kicsapódását. Nemcsak az agyi keringés javítására, hanem perifériás vérellátási zavarok, fülcsengés, memória- és koncentrációs zavarok esetén is hatásos. Számos készítmény formájában hozzáférhető.

 

Magas vérnyomás

Kialakulásában a már említett életmódbeli tényezők mellett pszichoszomatikus tényezők is szerepet kapnak, ezért a kezelés is összetett. A megfelelő életmódbeli változtatások mellett hatékonyak lehetnek a vízhajtó növények, amelyek fokozzák a víz-és nátrium kiválasztását, ezáltal csökkentik az erekben a folyadék mennyiségét, ezáltal a vérnyomást is.

 

Lelki panaszok enyhítése

Legalkalmasabbak erre a célra a nyugtató hatású növények, mint a citromfű és a levendula.

Kiváló szíverősítő és vérnyomáscsökkentő teakeverékeket állíthatunk össze, például galagonyából és fagyöngyből, illetve levendulából, bodzából, galagonyából, fagyöngyből, zsurlóból és diólevélből.

 

Alacsony vérnyomás

Alkati és pszichoszomatikus okokra vezethető vissza. A leggyakrabban használt gyógynövények, amelyek az idegrendszert és a keringést is tonizálják, javítva így a vérnyomást, a rozmaring levele, a kámfor, illetve a szúrós gyöngyajakfű.

Szívritmus zavarok kezelésére – kizárólag készítmények formájában – a seprőzanót hajtását illetve a sárgajázmin gyöktörzsét használhatjuk.

 

Vénás keringési panaszok

A leggyakoribbak a vérrögképződéssel és gyulladással járó folyamatok. Az okok közt a mozgásszegény életmód, a vénás rendszert túlságosan megterhelő életmód, vagy kötőszöveti gyengeség állhat.

A vénák falának izomzata nem túl erős, így a kötőszövetekre és az izmokra hárul a megfelelő tónus fenntartása. Ez esetben is legfontosabb a megelőzés. Az első tünetek megjelenését követően kezdjük el a rendszeres mozgást, a lábakat polcoljuk fel, borogassuk, végezzünk lábtornát. A fő cél, hogy megelőzzük az ödémák kialakulását, ha már kialakultak, gyorsítsuk a felszívódásukat, erősítsük, tonizáljuk a vénákat.

A vénás panaszok legismertebb gyógynövénye a vadgesztenye (kizárólag készítmények formájában), amely erősíti az érfalak belhártyáját és csökkenti a kapillárisok áteresztőképességét.

 

Nyirokpangás kezelése, ödémák kialakulásának elkerülése

Ezekre a panaszokra a somkórófüvet használjuk, amelynek jelentős a gyulladáscsökkentő hatása is. Érfalvédő hatással bír még a hajdina, az aranyvesszőfű, a japánakác és egyes eukaliptuszfajok.

Számos klinikai vizsgálat igazolja a vörös szőlő kivonatának vénaerősítő hatását.

Vérrögképződés kialakulásának megelőzésére fokhagymát és gingko bilobát, gyulladt visszerek felületi kezelésére pedig körömvirágot használjunk. Visszeres panaszok kiegészítő kezelésére cseranyagtartalmú drogok alkalmasak, ilyen például a csodamogyoró levele.

 

magas vérnyomásra

Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
A mák, mint gyógynövény és a hosszú élet titka
  Ki ne keresné manapság a fiatalság forrását és szeretné a fiatalos erőnlétét könnyen és sokáig fenntartani, minőségi életét meghosszabbítani....
TOVÁBB
Miért nem reklámozzák a mazsolát?
  A mazsola tökéletes élelmiszer, mézédes, pedig nem adnak hozzá cukrot, mint egyes más szárított gyümölcsökhöz.   A mazsola szuper energiabomba, magas...
TOVÁBB
Fekete berkenye avagy az arónia gyógyító hatásai
  Ennek a csodagyümölcsnek igen magas a gyümölcscukor-, pektin-és csersavtartalma, rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő.   A gyümölcs származási helye...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék