A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.
Az újhagyma fogyasztása segít megelőzni az érelmeszesedést, serkenti az emésztést, erősíti és szabályozza a bélflórát, védelmet nyújt a rák ellen. A hagymában található flavonoidok – és ez minden hagymára igaz – a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben is védelmet nyújtanak.
Érdemes újhagymát fogyasztani, mivel jelentős mennyiségű pektint, C-, B-, H- és E-vitamin van benne. Bővelkedik folsavban, nikotinsavban, valamint a vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink is megtalálható benne nagyobb mennyiségben.
Az újhagyma gyógyhatásai
● erősíti az immunrendszert,
● gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású,
● csökkenti a vércukorszintet,
● jótékonyan hat a bélműködésre,
● enyhítheti az aranyeres panaszokat,
● segíti az emésztést,
● vizelethajtó hatású,
● sejtmegújító hatása lassítja az öregedési folyamatokat,
● hatásos gyógyító a légúti megbetegedésekkel szemben,
● rákmegelőző hatású, mert az újhagyma vegyületei megakadályozzák a rákos sejtek növekedését,
● illóolajai csökkentik a magas vérnyomást,
● stabilizálja a koleszterinszintet,
● kimagasló vastartalma fokozza a vérképzést.
Az újhagymában lévő kéntartalmú vegyület baktériumölő hatású. Az újhagyma zöldje klorofillt tartalmaz, amely kiváló antioxidáns.
Ne dobd el az újhagyma zöld szárát!
Az újhagyma sajátossága, hogy egy apró fehér hagymafej részből, és a zöld „szárból” áll. Tévhit, hogy csak a fehér rész a tápláló. A föld feletti zöld részét is bátran fogyaszd, hiszen ebben van a legtöbb vitamin és ásványi anyag. Nyersen a legmarkánsabb az íze, gyógyhatása is így érvényesül leginkább, és így a legfinomabb is. Főleg a gyenge újhagyma szára rendkívül finom. Vágd fel karikákra, enyhén sózd meg, néhány perc után keverd össze tejföllel. Salátákhoz, húsokhoz bátran használd, de kenheted pirítósra is, sőt magában is tápláló és nagyon finom.
A zöldben lévő gyógyerő
Gyulladáscsökkentő hatása van az újhagyma zöld részének. Segítségével könnyebben legyőzheted a stresszt, a fejfájást, de a meghűlés okozta tüneteket is enyhíti. Kiváló köhögés elleni főzet is készíthető belőle.