Az édesburgonya levelei gazdag forrása vitaminoknak, ásványi anyagoknak és fehérjéknek is. Sokkal magasabb vitamintartalommal rendelkezik, mint azt gondolnánk. Vitamintartalmán túl jó hatással van a szívre, a szemre és nem utolsó sorban az öregedésre is.
Európában is elterjedőben van az édesburgonya, azonban még sokan nem tudják, hogy levelét és szárát is fogyaszthatjuk. Az afrikai, csendes-óceáni, ázsiai országok, előszeretettel vonják be étrendjükbe ezeket a zöld részeket.
Rendkívül egészséges, de sajnos csak idény jellegű, mivel akkor a legfinomabb és akkor van a legtöbb vitamin- és ásványi anyag tartalma, ha frissen szedjük le és ez az időszak a szeptemberi hónap végéig tart, mivel a talajmenti fagyok már kárt tesznek benne. Aki otthon termel édesburgonyát igen szerencsés, hiszen a lehető legfrissebb formában juthat hozzá.
Fogyaszthatjuk, nyersen, salátának elkészítve és párolva is.
Az édesburgonya levelének gyógyhatása
● számos olyan bioaktív anyagot tartalmaz, amik szerepet játszanak az egészségvédelemben,
● javítja az immunrendszer működését,
● lassítja az öregedés folyamatát,
● védi a szemet, javítja a látást,
● nem elhanyagolható antioxidáns tartalma,
● csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát,
● elnyomja a rákos sejtek növekedését.
Ha szezonálisan is, de érdemes bevonni táplálkozásunkba ezt az értékes növényt.
Bárki próbálkozhat termesztésével. Kert hiányában akár szobanövényként, vagy balkonládákban is nevelhető.
Itt megtudhatod, hogyan termessz kertedben édesburgonyát!