A datolya jelentős egészségügyi előnyökkel járhat. Bizonyítottan növeli az energiát, segíti a vasképződést és elősegíti az emésztést.
A különféle tápanyagokban, rostokban és antioxidánsokban gazdag datolya világszerte népszerű. Ezek az aszalt gyümölcsök gyulladáscsökkentő, antioxidáns és daganatellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.
A datolya évezredek óta a Közel-Kelet alapvető élelmiszere. A muszlimok szentnek tartják a datolyapálmát és a datolyát, és a ramadán vallási böjt időszakában ezek az aszalt gyümölcsök az étrend általános összetevői. Minden datolya körülbelül 60-70 százalék cukrot és nagy mennyiségű rostot tartalmazhat, fajtától függően, ami ideálissá teszi egészséges energiafokozóként. Magas a vastartalma, és segíthet a vérszegénység elleni küzdelemben is. Ma már világszerte népszerű és természetes édesítőszerként használják.
Az iszlámot követő emberek, akik böjtölnek, megtörik a böjtjüket azzal, hogy vízzel együtt eszik meg őket. Ez segít elkerülni a túlevést a böjt után.
A datolya jó energiaforrás. Megtalálható benne a rost, a cukor, valamint különféle vitaminok és ásványi anyagok. Esszenciális ásványi anyagok közül a kalciummal, vassal, foszforral, nátriummal, káliummal, magnéziummal, kénnel és cinkkel büszkélkedhet. A fent említett tápanyagokon kívül olyan fontos vitaminokat is tartalmaz, mint a tiamin, riboflavin, niacin, B6-vitamin, folsav, A-vitamin és K-vitamin.
A datolya egészségre gyakorolt hatásai
● Jó energiaforrás lehet a datolya, mivel nagy mennyiségű természetes cukrot, például glükózt, fruktózt és szacharózt tartalmaz, felpörgeti az energiaszintet.
● Javíthatja az agy egészségét.
● A datolya megvédhet az oxidatív stressztől, az Alzheimer-kórtól és a demenciától.
● Enyhítheti a székrekedést, megkönnyebbülést kínálhat a bélrendszeri betegségekben. A kutatások szerint a datolya oldhatatlan és oldható rostokat, valamint számos hasznos aminosavat tartalmaz, amelyek serkenthetik a táplálék emésztését és biztosíthatják a gyors átjutást a gyomor-bél traktuson.
● Megszabadíthat a vérszegénységtől, mivel a datolya számos tápanyag jó forrása lehet, beleértve a vasat is. A vashiány hozzájárulhat a vérszegénység kialakulásához, amelyet fáradtság, szédülés, törékeny körmök és légszomj jellemez. Szerencsére a vasban gazdag ételek, például a datolya bevitelének növelése segíthet a vérszegénység tüneteinek enyhítésében.
● A trigliceridszint és az oxidatív stressz kockázati tényező a szívbetegségekben. Datolya fogyasztásával ezek megelőzhetők lehetnek.
● A datolya segíthet a csontok egészségének javításában. A datolya bórt tartalmaz, amely az egészséges csontozatot elősegítő tápanyagok közé tartozik.
A szárított gyümölcsökben található jelentős mennyiségű ásványi anyagok, például foszfor, kálium, kalcium és magnézium szuperélelmiszerré teheti a gyümölcsöket a csontok erősítésére és a fájdalmas és legyengítő betegségek, például a csontritkulás elleni küzdelemre.
● A bio, magozott datolya szelént, mangánt, rezet és magnéziumot tartalmaz, amelyek mindegyike segíthet a csontok egészségének megőrzésében, különösen az idősebb felnőttek körében.
● Elősegítheti az egészséges súlygyarapodást, magas rosttartalmuk segíthet a testsúly szabályozásában.
Intelmek a datolya fogyasztásával kapcsolatban!
A szárított datolya viszonylag magas cukor- és kalóriatartalmú, ami túlzott fogyasztás esetén súlygyarapodáshoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet. Ezért a legjobb, ha mértékkel fogyasztjuk, és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztjuk, hogy maximalizáljuk a lehetséges egészségügyi előnyöket.