A káposzta talán az egyik leggyakrabban előforduló zöldségünk. Az antioxidánsokban gazdag káposzta javítja az agyműködést, az emésztést, miközben véd a bőr- és szívbetegségek ellen. Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. A káposzta gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Szulforafán tartalma csökkentheti a gyulladást.
A káposzta levele zöld, vörös vagy fehér, kerek vagy ovális alakú. Puha, világoszöld vagy fehéres belső levelekből áll, amelyeket keményebb és sötétzöld külső levelek borítanak. A káposztafélék csoportjába tartozik, ami azt jelenti, hogy közeli rokona a brokkolinak, a karfiolnak és a kelbimbónak. Világszerte széles körben használják, és többféleképpen is elkészíthető. Leggyakrabban sok saláta főtt vagy nyers részeként szerepel.
A káposzta különféle vitaminokat, például C-vitamint, tiamint, niacint és folátot is tartalmaz. Magas az antioxidáns tartalma, beleértve a flavonoidokat, a zeaxantint, a luteint , a kolint és a béta-karotint.
100 g nyers káposzta körülbelül 25 kalóriát tartalmaz, ami népszerűvé teszi az alacsony kalóriatartalmú ételeket keresők körében.
A káposzta egészségügyi előnyei
Antioxidáns- és gyulladáscsökkentő
A káposztában található antioxidánsok a C-vitaminból és a flavonoidokból, például a kvercetinből és az apigeninből származnak. Az antioxidánsok csökkentik a gyulladást és javítják az agyműködést. a káposzta gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. A leveleiben felhalmozódó glutamin is erős gyulladáscsökkentő, segíthet csökkenteni a gyulladást, irritációt, allergiát , ízületi fájdalmat, lázat és különféle bőrbetegségeket.
Támogathatja az emésztőrendszert
A káposztában található rostok elősegíthetik a bélmozgás felgyorsítását és a székrekedés kezelését. A rostokban és glükozinolátokban gazdag káposzta segíthet a szervezetnek a víz visszatartásában, és megőrizheti az étel ömlesztettségét, miközben az a belekben mozog.
Javíthatja a szív egészségét
Egy tanulmány szerint a káposzta polifenolokban gazdag, ami csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a vérnyomás csökkentésével és a vérlemezkék felhalmozódásának megakadályozásával. Ezenkívül az epesavak megkötésével csökkentheti a rossz koleszterin szintjét.
Bőrápolás és C-vitamin
A káposzta minden fajtája gazdag C-vitaminban. Másfél csésze nyers vörös káposzta fedezi a napi C-vitamin-szükségletet. A nagy mennyiségű C-vitaminnak van egy másik előnye is, a bőr egészségének elősegítése. Fényvédelmet nyújthat, segíthet a sebgyógyulásban, csökkenti a ráncosodást és a bőrszárazságot.
Fogyókúra
A káposztát gyakran ajánlják azoknak, akik egészségesen szeretnének fogyni. Mivel a zöldség tele van jótékony vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb tápanyagokkal, beleértve a vizet és a rostokat, egészséges táplálkozási lehetőség azok számára, akik egészségesebben szeretnének étkezni és megszabadulni a kilóktól. Tekintettel ezekre a jótékony tulajdonságokra, a divatos „káposztaleves” diétát gyakran alkalmazzák azok számára, akik gyorsan szeretnének fogyni. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy táplálkozási szempontból a káposzta fogyasztása nem teljes, és a kiegyensúlyozott, egészséges étrend részévé kell tenni, nem pedig a fő összetevőjévé!
Megakadályozza a szürkehályogot
A káposzta gazdag béta-karotinforrás lehet. Nagyon sok ember, különösen az életkor előrehaladtával fordul a káposztához, mivel képes megelőzni a makuladegenerációt (látóhártya központi részének lassan előre haladó sorvadása), elősegíti a jó szem egészségét és késlelteti a szürkehályog kialakulását.
Támogatja az agy egészségét
A káposzta gazdag K-vitaminban, jódban és antioxidánsokban, például antocianinokban. Ezek az elemek hasznosak lehetnek az agy építőköveiként. A feltörekvő kutatások azt mutatják, hogy a keresztes virágú zöldségek, mint a káposzta, segíthetnek csökkenteni az Alzheimer-kóros betegek agyában található rossz tau fehérjék szintjét. A Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia is ajánlotta a keresztesvirágú zöldségeket a memória javítására.
Javítja a csontok egészségét
Mint minden keresztes virágú zöldség, ez is kiváló ásványi anyagok forrása lehet, mint például a kalcium, a magnézium és a kálium. Ez a három esszenciális ásványi anyag szerves része lehet a csontok degradációval szembeni védelmének és olyan állapotok kialakulásának, mint a csontritkulás és az általános csontgyengülés. Fogyasszunk K-vitaminban gazdag ételeket, például a káposztát a csontok, porcok, szalagok és izmok erősítésére.
Szabályozza a vérnyomást
A vörös káposzta antocianinokban gazdag zöldség, segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a szívbetegségeket.
A kálium jelenléte megvéd a megemelkedett vérnyomástól, ami növeli a szívroham és a szélütés kockázatát. A kálium értágító, ami azt jelenti, hogy megnyithatja az ereket és megkönnyíti a vér áramlását.
Csökkenti az izomfájdalmakat
Amikor a savanyú káposzta készítése során bizonyos baktériumok erjesztik a káposztában lévő cukrokat, tejsav szabadul fel. Nem a legkönnyebben megtalálható vegyület az étrendben, de csökkentheti az izom- és izomfájdalmakat. Tehát kis mértékben segíthet az általános fájdalomcsillapításban és enyhítheti az izomfájdalmakat.
Felgyorsítja a gyógyulást
A káposzta kénben gazdag, ami nagyon hasznos tápanyag, mivel küzd a fertőzésekkel szemben. A kénhiány mikrobiális fertőzésekhez vezethet, és jelentősen lelassítja a gyógyulási sebességet. Csökkentheti a fekélyek gyakoriságát és súlyosságát.
Összességében elmondható, hogy a káposzta fogyasztása remek pajzs lehet sok betegséggel szemben.
Intelmek a káposzta fogyasztásával kapcsolatban!
A káposzta a benne található összetevőknek köszönhetően néhány mellékhatást is okozhat az arra érzékenyek szervezetében, beleértve a következőket:
A kénben gazdag ételek, például a káposzta puffadást okozhat.
A káposzta fogyasztása nem ajánlott pajzsmirigy alulműködésben szenvedőknek.
Egyes magas K-vitamin tartalmú zöldségek megzavarhatják a vérhígító hatását.
Eltekintve ezektől a problémáktól, a káposzta az egyik olyan zöldség, amely nem hiányozhat konyhánkból legalább hetente egyszer ételeinkhez hozzáadva, és ez által élvezhetjük csodálatos egészségügyi előnyeit.