A földieper egy rendkívül ízletes, vitaminban gazdag gyümölcs.
Az eper több száz évvel ezelőtt nem ínyencségként, hanem gyógynövényként kezdte a pályafutását, később dísznövénnyé avanzsált. Gyümölcsét csak a 14. századtól fogyasztják.
Kevesen tudják, hogy külsőleg is hatékonyan használható!
A bőrbe dörzsölve bőrápoló hatású, eltávolítja az elhalt hámsejteket, napozás után hűsíti a bőrt, és véd az ultraibolya sugárzástól is, de kedvező hatással van a bőrzúzódásokra is.
Fogfehérítés esetén is alkalmazható, fényesek és fehérek lesznek a fogak tőle.
(Pépesített földieperrel kell átdörzsölni a fogakat hetente egyszer.)
A földieper az étkezésben nagyon sokrétűen használható a levestől kezdve a tortáig. Szörp, dzsem, lekvár, befőtt formájában is mennyei. Alacsony kalóriatartalma miatt nagyobb mennyiségben is ehetünk belőle (természetesen nem cukorral fogyasztva).
Gazdag vitaminokban, A-, B1-, B2- illetve C-vitamint tartalmaz, utóbbit nagyobb mennyiségben, mint a citrom (10 dkg eperben 50 mg C-vitamin található)! Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink).
A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak.
Az eperlé (amit érdemes sűrűsége miatt almalével hígítani) C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban gazdag és természetes fájdalomcsillapító is szalicilsav tartalma miatt, ami az aszpirin egyik hatóanyaga.