Hozzávalók: tetszőleges mennyiségű kápia- és/vagy pritaminpaprika
2 kg tiszta súlyú paprikához
6 kk só,
1 kk bazsalikom,
1kk őrölt fűszerkömény,
2 cikk fokhagyma.
Elkészítés
A paprikát alaposan megmossuk, hibás részeit eltávolítjuk. Magházától megfosztjuk, tepsibe rakjuk és 175 fokos sütőbe toljuk kb. 50-60 percre.
Miután hűlt, nagyon könnyen lehúzhatjuk a héját.
Nagyobb edénybe tesszük, belekeverjük a hozzávalókat, a fokhagymát nagyon apró darabokra vágjuk és néhány percig turmixoljuk. Takaréklángon, folytonosan kevergetve felforraljuk. Mivel a paprikából elég sűrű pép lesz, ezért nem fontos sokáig főzni.
Kóstoljuk meg. Tehetünk még ízlésünknek megfelelően fűszereket bele. Aki szereti a csípőset turmixolásnál rakhat bele csípős paprikát, mellyel össze kell főzni.
Forralás után tisztára mosott, száraz üvegekbe töltjük. Nagyobb lábasban vizet melegítünk és az üvegeket háromnegyedükig beleállítva nagyon takaréklángon még gőzöljük kb. 45 percig. Kiszedjük, szárazra töröljük az üveget és takarók közé rakjuk. Ha teljesen kihűlt, akkor állítjuk végleges helyükre.
Mivel tartósítószert nem tartalmaz, ezért ne használj 3 dl-es üvegnél nagyobbat. Még így is felbontás után hűtőben tárold. Ne félj, hogy a hűtőben megromlik! Hamar elfogy.
Teheted pirítósra, ízesítheted vele a pörköltet, leveseket, használhatod díszítésként hidegtálakhoz. Állaga olyan, mint a piros aranyé, de az íze annál sokkal jobb!