A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta ismeri. Élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatása van, az ízületeket érintő gyulladásos folyamatokra is jó hatással van. Napjainkban az egyik legértékesebb fűszerként ismert, mivel a világon egyedülálló módon több mint 580 féle jótékony hatást gyakorol az egészségre.
Alkalmazásának első írásos dokumentuma a hindu szent Védákból maradt ránk. A gasztronómia mellett a vallási ceremóniák során is használták. Az Ájurvéda orvoslás emésztési panaszok, megfázás és sebek kezelésére alkalmazta. Az indiai sárkánynak is nevezett növényt ételízesítőként, ételszínező fűszerként és kozmetikumok összetevőjeként is használják. A curry fontos építőköve. Indonéziában levelébe csomagolják a sütésre váró húsokat, halféléket.
A népi orvoslás főleg emésztési panaszokra, májbetegségekre, fájdalomcsillapításra, vérhígításra, bőrpanaszok kezelésére alkalmazza. Tudományos vizsgálatok bizonyították antioxidáns tulajdonságait. Gyógyító hatása illóolajának köszönhető, amely turmeront, dihidro-turmenont, zingiberént, sabinént, cineolt tartalmaz. Fő összetevője a kurkumin, ez adja a színét is. Ugyanakkor C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz.
További jótékony hatásai
Véd a káros sugárzások okozta betegségektől, csökkenti a gyulladásokat, csökkenti a nehézfémek által okozott mérgezések mértékét, csökkenti az Alzheimer-kór kialakulását, az egyik legerősebb természetes antioxidáns, jótékony hatással van a májfunkciókra, rákmegelőző, segít az agy egészségének megőrzésében.
Így készítsünk kurkuma italt
Természetes hozzávalók: fél csésze kockára vágott mangó vagy ananász, egy friss banán, egy evőkanál kókuszolaj, fél teáskanál kurkuma, fél teáskanál fahéj, 2 szelet gyömbér, és adhatunk hozzá kókuszvizet is.
Elkészítési mód: tegyük az összetevőket egy turmixgépbe, majd az összeturmixolás után azonnal fogyasszuk el. Igyuk lassan az italt, szánjuk legalább fél órát az elfogyasztására. Ideális, ha hetente egy alkalommal, reggel, éhgyomorra isszuk, és aznap ne igyunk kávét és ne reggelizzünk.
Terhesség esetén ne fogyasszuk, mivel fokozhatja a méh sima izomzatának összehúzódását.
Az Ájurvéda szülés után a méhösszehúzódás elősegítésére ajánlja.