Rozmaring, mint természetes gyulladáscsökkentő

 

Ősidők óta ismert fűszer- és gyógynövény, mely az ókori görögök szerint serkenti az agyműködést.

Ezért a diákoknál mindig volt egy-egy rozmaringágacska. Később a szerelmesek hűségének a jelképe lett, s mint a hűség és a tisztaság jelképe, a mai napig az esküvői asztalok gyakori dísze.

Az alföldi tanyavilágban még a legszegényebb családoknál is volt legalább egy cserép rozmaring, melyből a búboskemence tetejére szórtak pár levelet, hogy kellemes illatú legyen a lakás.

Népies nevei: rosmarin, antosfű, szagos rozmaring, illatos rozmaring.

 

Illóolaja felhasználható fájdalomcsillapítóként reumás kezeléseknél, bedörzsölve javítja a vérkeringést. A leveleiből főzött gyógytea epe- és vizelethajtó, idegerősítő és étvágyjavító, bár inkább csak teakeverékek alkotórészeként alkalmazzák.

Fűszerként a konyha nélkülözhetetlen kelléke. Fűszerként illik a bárány- és vadhúsokhoz, az olaszos ízekhez, burgonyához, és kiválóan harmonizál a zöldségételekkel

Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni.

 

A rozmaring levele illóolajat, cser- és keserűanyagokat, flavonoidokat, triterpénsavakat valamint triterpénalkoholokat tartalmaz. A gyógyászatban alkalmazott rozmaringolaj szinte kizárólag terpénekből áll, egyik fő alkotóeleme a kámfor.

 

A rozmaring a Földközi-tenger körüli európai és afrikai országokból származik. Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában, valamint Észak-Afrikában őshonos, ahol még most is vadon él. Ezeken a helyeken számtalan típusa, változata alakult ki, melyek akár országonként is változhatnak. Nálunk vadon nem fordul elő, mert a téli hideget nehezen viseli. Melegigényes. Termesztésével ott érdemes foglalkozni, ahol az évi átlaghőmérséklet meghaladja a 10-15 °C-ot és a téli fagyok nem érik el a mínusz 10 °C-ot.

 

A középkori orvosok erősen hittek abban, hogy a növény védelmet nyújt a pestis ellen, így aztán amikor a 1603-ban a bubópestis fél Európát kiirtotta, a rozmaringkereslet annyira fellendült, hogy aranyárban lehetett csak a növényhez jutni.

 

 

A rozmaring hazai története Árpád-házi Szent Erzsébetig nyúlik vissza: a leveléből készült, a 17. és 18. században Európa-szerte népszerű illat- és gyógyszer, a „magyar királyné vize" (Aqua Regináé Hungáriáé) néven volt ismert.

 

Forrázatát ideg-, és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják. Nyersen és szárított állapotában is használják a fürdővizek, (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti.

A rozmaringot használhatjuk hajunk sötétítésére, valamint hajkondicionálóként, illetve erősítőként is.

 

A rozmaring kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító, frissítő, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága, de alkalmazzák menstruációs, változókori panaszok, vérkeringési zavarok esetén is. Fejfájás ellen szintén javallott.

 

Rozmaring tea készítése

1 csésze forrásban lévő vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi összevágott rozmaringlevelet, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk.

 

Tinktúrát alkoholos áztatással nyerhetünk belőle, amiből alacsony vérnyomás ellen naponta 5 ml fogyasztandó belőle.

 

Mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazható.

 

Belsőleg csak kizárólag orvosi javaslatra és csak nagy körültekintéssel lehet felhasználni a rozmaring illóolaját. Terheseknél ellenjavallt, mert vetélést okozhat! Alkalmazását kerülni kell magas vérnyomás és epilepszia esetén, valamint gyermekeknél 3 éves kor alatt!

 


NEKED AJÁNLJUK
A fenyőszirup mágiája
  A fenyők az egészség őrei. Tisztítja a tüdőt, a vért és a tudatot, a vért oxigénnel látja el, a szájbetegségek és a légutak kiváló gyógyszere.   A...
TOVÁBB
Brazil dió a pajzsmirigy barátja
  A brazil dió, vagy más néven paradió (Bertholletia excelsa) magas szeléntartalmú, amely antioxidáns hatású ásványi anyag. Ez az egyik...
TOVÁBB
A japán lonc is gyógynövény
  A japán lonc (Lonicera japonica) illata egyedülálló, egyre többen termesztik kertjükben, azt azonban kevesen tudják, hogy milyen...
TOVÁBB
Mielőtt kidobnád a cseresznye- és a meggy szárát, ismerd meg jótékony hatásait
  Gondolnád, hogy a cseresznye- és a meggy szárából gyógyteát lehet készíteni?   Érik a cseresznye, érik a meggy, megkezdődött a szezon. A meggyszár...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Ínhüvelygyulladás lelki okai
  Az ínhüvelygyulladás következtében a kéz és az ujjak a legkisebb mozdulatra is fájnak, s...
Mielőtt kidobnád a cseresznye- és a meggy szárát, ismerd meg jótékony hatásait
  Gondolnád, hogy a cseresznye- és a meggy szárából gyógyteát lehet készíteni?   Érik...
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a...
Az anyósnyelv gyógyhatása
  Az anyósnyelv, vagy szobai tigrislevél (Sansevieria trifasciata) egy szobanövény, mely...

Címkék