Multivitamin és ásványi anyag bomba a brokkoli

 

A brokkoli igazi multivitamin és ásványi anyag bomba, hiszen jelentős mennyiségű A-, C-, E- és B-vitamint tartalmaz, a benne lévő kalcium pedig erősítheti a csontozatot. Rendkívül egészséges és sokoldalú zöldség, amelyet érdemes napi szinten fogyasztani.

 

Sokféleképpen elkészíthető, gyakran túlfőzve, nem megfelelően fűszerezve kerül tálalásra. Kis odafigyeléssel azonban ez a csodálatos zöldségféle igazi kedvenc lehet a konyhában!

 

A vadon termő brokkolit már az ókori rómaiak is fogyasztották, mégis századok teltek el, míg az európai konyhaművészetben, később pedig mind szélesebb társadalmi rétegek asztalain világszerte megjelent. Európában csak a XVII. század óta termesztik, manapság Spanyolország és Portugália büszkélkedhet a legnagyobb brokkoli termesztő területtel.

A brokkolit a XIX. században olasz bevándorlók vitték be Amerikában, de a növény csak az 1920-as években vált ott igen népszerűvé. A brokkoli vagy spárgakel a keresztesvirágúak, káposztafélék családjába tartozik, a karfiol és a kelbimbó legközelebbi rokona, amelynek mintegy harminc fajtája ismert. A karfiolhoz hasonlóan a brokkolinak is a virágát fogyasztjuk, és a virágokat külön tartó szárakat. Kevesebben tudják, hogy a virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra, ezekből a kelkáposztára emlékeztető ízű főzelék készíthető.

 

A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában.

Található benne C-, K-, A-, B1-, B2-, B5-, B6-, E-vitamin, folsav, mangán, triptofán, kálium, magnézium, kalcium, vas és szelén is. Gazdag folsavtartalma miatt fogyasztása várandósoknak kifejezetten javasolt.

A brokkoli számos növényi tápanyagot, fitonutrienst tartalmaz. Ebből máig 33 félét azonosítottak (többek között: karotinoidok, kumarinok, flavonoidok, glukozinolátok, indolok, isothiocianátok, lutein, sulforafánok, terpének és fenol savakat).

 

 

Rendszeres fogyasztását a táplálkozási szakemberek mind a benne rejlő tápanyagok, mind pedig bizonyos betegségekkel (különösen a daganatos betegségekkel) szembeni védőhatása miatt ajánlják, egyike tehát azoknak az „egészségmegőrző” élelmiszereknek, melyek megcáfolhatatlanul sok jó tulajdonsággal rendelkeznek.

 

A brokkoli gyógyhatása

A brokkoliban található egy úgynevezett izoticianátoknak hívott fitovegyületek megállítják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek köszönhetően segíthet a Basedow-kór, – ami nem más, mint az autoimmun pajzsmirigy-túlműködési zavar – gyógyításában. A rendkívüli antioxidatív glutation tartalmának köszönhetően jótékonyan hat az ízületi gyulladásban szenvedőkre is egyaránt. Ezen kívül egyenesen hat féle olyan vegyület található benne, amely csökkenti a vérnyomást. Jótékony hatással van a vérre, növeli az energiát. Segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében, ezen kívül jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek. Antioxidáns és rákmegelőző hatásáról is híres. Kutatások bebizonyították, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozásában.

 

Összefoglalva gyógyhatásait

●  regenerálja a leégett bőrt,

●  csökkenti a sejtkárosító molekulák számát,

●  védi a szívet,

●  segít a rákmegelőzésben,

●  védi a magzatot a rendellenes fejlődéstől,

●  aktivizálja az immunrendszert,

●  erősíti a csontot,

●  védi a szemet,

●  gyomorfekély elleni küzdelem harcosa,

●  méregtelenít.

 

Tudod-e, hogy

●  ha párolod a brokkolit, akkor sokkal több koleszterincsökkentő hatóanyag marad meg benne, mint főzve vagy sütve,

●  természetes méregtelenítő hatása van, így a betegségeket is okozó, a szervezetben képződő méreganyagok mennyiségét csökkenti,

●  a brokkoli tartalmaz kaempferolt, amely csökkenti számos allergén hatását, így aztán sokféle allergia esetén kifejezetten hasznos brokkolit fogyasztani,

●  remek vasforrás azok számára is, akik nem esznek elég húsfélét,

●  csökkenti a gyulladásos folyamatok kialakulásának esélyét.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon sokan emlékeznek még rá és fogyasztották is. Feledésbe merült,...
TOVÁBB
A citromfű kiváló idegnyugtató, félelem- és feszültségoldó
  Az idővel gyógyszerfüggést okozó szintetikus szerekkel szemben a citromfű nem árt, nem okoz függőséget, csak megnyugtat.   Mire jó a...
TOVÁBB
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára fokozott védelmet biztosít az oxidatív stresszel szemben, többek között...
TOVÁBB
Így használd ki a kövirózsa gyógyító erejét!
  Mint köztudott, a kövirózsa gyógyító ereje vetekszik az aloé veráéval. Szinte minden kertben megtalálható ez a szerény, igénytelen növény, amelyet...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A vitaminhiány lehetséges tünetei
  A megfelelő vitaminszint is hozzájárul szervezetünk megfelelő működéséhez és jó...
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...

Címkék