Multivitamin és ásványi anyag bomba a brokkoli

 

A brokkoli igazi multivitamin és ásványi anyag bomba, hiszen jelentős mennyiségű A-, C-, E- és B-vitamint tartalmaz, a benne lévő kalcium pedig erősítheti a csontozatot. Rendkívül egészséges és sokoldalú zöldség, amelyet érdemes napi szinten fogyasztani.

 

Sokféleképpen elkészíthető, gyakran túlfőzve, nem megfelelően fűszerezve kerül tálalásra. Kis odafigyeléssel azonban ez a csodálatos zöldségféle igazi kedvenc lehet a konyhában!

 

A vadon termő brokkolit már az ókori rómaiak is fogyasztották, mégis századok teltek el, míg az európai konyhaművészetben, később pedig mind szélesebb társadalmi rétegek asztalain világszerte megjelent. Európában csak a XVII. század óta termesztik, manapság Spanyolország és Portugália büszkélkedhet a legnagyobb brokkoli termesztő területtel.

A brokkolit a XIX. században olasz bevándorlók vitték be Amerikában, de a növény csak az 1920-as években vált ott igen népszerűvé. A brokkoli vagy spárgakel a keresztesvirágúak, káposztafélék családjába tartozik, a karfiol és a kelbimbó legközelebbi rokona, amelynek mintegy harminc fajtája ismert. A karfiolhoz hasonlóan a brokkolinak is a virágát fogyasztjuk, és a virágokat külön tartó szárakat. Kevesebben tudják, hogy a virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra, ezekből a kelkáposztára emlékeztető ízű főzelék készíthető.

 

A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában.

Található benne C-, K-, A-, B1-, B2-, B5-, B6-, E-vitamin, folsav, mangán, triptofán, kálium, magnézium, kalcium, vas és szelén is. Gazdag folsavtartalma miatt fogyasztása várandósoknak kifejezetten javasolt.

A brokkoli számos növényi tápanyagot, fitonutrienst tartalmaz. Ebből máig 33 félét azonosítottak (többek között: karotinoidok, kumarinok, flavonoidok, glukozinolátok, indolok, isothiocianátok, lutein, sulforafánok, terpének és fenol savakat).

 

 

Rendszeres fogyasztását a táplálkozási szakemberek mind a benne rejlő tápanyagok, mind pedig bizonyos betegségekkel (különösen a daganatos betegségekkel) szembeni védőhatása miatt ajánlják, egyike tehát azoknak az „egészségmegőrző” élelmiszereknek, melyek megcáfolhatatlanul sok jó tulajdonsággal rendelkeznek.

 

A brokkoli gyógyhatása

A brokkoliban található egy úgynevezett izoticianátoknak hívott fitovegyületek megállítják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek köszönhetően segíthet a Basedow-kór, – ami nem más, mint az autoimmun pajzsmirigy-túlműködési zavar – gyógyításában. A rendkívüli antioxidatív glutation tartalmának köszönhetően jótékonyan hat az ízületi gyulladásban szenvedőkre is egyaránt. Ezen kívül egyenesen hat féle olyan vegyület található benne, amely csökkenti a vérnyomást. Jótékony hatással van a vérre, növeli az energiát. Segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében, ezen kívül jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek. Antioxidáns és rákmegelőző hatásáról is híres. Kutatások bebizonyították, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozásában.

 

Összefoglalva gyógyhatásait

●  regenerálja a leégett bőrt,

●  csökkenti a sejtkárosító molekulák számát,

●  védi a szívet,

●  segít a rákmegelőzésben,

●  védi a magzatot a rendellenes fejlődéstől,

●  aktivizálja az immunrendszert,

●  erősíti a csontot,

●  védi a szemet,

●  gyomorfekély elleni küzdelem harcosa,

●  méregtelenít.

 

Tudod-e, hogy

●  ha párolod a brokkolit, akkor sokkal több koleszterincsökkentő hatóanyag marad meg benne, mint főzve vagy sütve,

●  természetes méregtelenítő hatása van, így a betegségeket is okozó, a szervezetben képződő méreganyagok mennyiségét csökkenti,

●  a brokkoli tartalmaz kaempferolt, amely csökkenti számos allergén hatását, így aztán sokféle allergia esetén kifejezetten hasznos brokkolit fogyasztani,

●  remek vasforrás azok számára is, akik nem esznek elég húsfélét,

●  csökkenti a gyulladásos folyamatok kialakulásának esélyét.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Öngyilkosságra kényszerítik a rákos sejteket a legerősebb rákellenes fűszerek
  Egyre több kutatás foglalkozik némely fűszer rákellenes hatásával. A különféle fűszereket a történelem során mindig is nagy becsben tartotta...
TOVÁBB
A petrezselyem, a zeller és a kamilla közös titka a rák elleni harcban
  Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál szoros összefüggést bizonyos típusú étkezési szokások és a jobb...
TOVÁBB
Természetes antibiotikum a grapefruit mag kivonat
  A grapefruit egyre inkább divatos gyümölcs, egyre többen bizonyosodnak meg hatékony egészségmegőrző hatásáról, de tudjuk-e, hogy többek között segít a...
TOVÁBB
A tüdőfű a tüdő legkülönfélébb betegségeiben hatásos gyógynövény
  A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere. Kiváló hurutoldó, így megszabadíthatjuk a légutakat a...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A tüdőfű a tüdő legkülönfélébb betegségeiben hatásos gyógynövény
  A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere....
Harcolj a vírusok ellen megelőzéssel!
  Vírusfertőzésre nincs gyógymód, amit tehetünk az az, hogy a szervezetünk...
A konyhasó életfontosságú tápelem, erősítő és serkentőszer
  Az emberi test mintegy 250 g nátrium-kloridot tartalmaz, amely megtalálható a vérplazmában,...
Gyakori megbetegedések kezelése
  A betegellátás leggyakrabban otthon kezdődik, és sok esetben ma is a jól bevált...

Címkék