Egyre több kutatás is bizonyítja, hogy a medvehagyma fogyasztása segíthet a rákos megbetegedések megelőzésében a benne található allilszulfidoknak köszönhetően.
A tavaszi konyha egyre kedveltebb gyógy- és fűszernövénye, a tisztítókúrákban is sokat használt medvehagyma. Íze és illata leginkább a fokhagymára emlékeztet. C-vitaminban gazdag, kiváló immunerősítő és vérnyomáscsökkentő.
Nagy mennyiségben tartalmaz A-, C- és H-vitamint, bizonyos típusú B-vitamint, valamint magnéziumot, mangánt, vasat, cinket, szelént, kalciumot, ezek révén javítja a szervezet ellenálló-képességét.
A medvehagyma nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.
Népies nevei: jurda, kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sási-hagyma, selyemi hagyma, vadfokhagyma.
Egész Európában megtalálható évelő növény. Az osztrákok különösen kedvelik, számtalan módon feldolgozzák, hasznosítják. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már láthatók erősen fokhagymaillatú hajtásai, melyek a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik.
Nálunk a Mecsekben, Bakonyban, Gerecsében található meg nagy mennyiségben.
A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott a gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad.
Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedjük, és frissen használjuk fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb.
Eltartható azonban aprítva sóval összekeverve, olajban, legegyszerűbb azonban kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni egyszeri fogyasztásra kimért mennyiségeket. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek, sötétedik és némi levet ereszt, de még mindig a fagyasztás őrzi meg legjobban hatóanyagának nagy többségét.
A medvehagyma elméletileg összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal, azonban ez utóbbi kicsit később, májusban bújik elő. A növények közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma illatú, semmilyen módon nem téveszthető össze az átható illatfelhőt kibocsátó gyöngyvirággal. Ha mégis bizonytalan vagy, akkor zöldségesnél, vagy nagyobb bevásárlóközpontokban biztonságosan beszerezheted.
A medvehagyma gyógyászati felhasználása
Johann Künzle, svájci gyógyfüves lelkész írta a medvehagymáról: “Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak, a görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a Földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez.”
Nagyon sokféle bántalomra használható:
● kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen is hatásos,
● bélfertőtlenítő, emésztést javító hatása ismert,
● enyhíti a szédülést, fejfájást,
● a magas vérnyomást csökkenti,
● tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért,
● segít női problémák, illetve változó kori panaszok esetén,
● vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakon, javítja a végtagok keringését,
● használhatod felsőlégúti megbetegedések megelőzésére, vagy a már kialakult hurut súlyosságának csökkentésére,
● idült köhögésre is hatásos, mivel oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj,
● segítségedre lehet álmatlanságban,
● fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat, az artériák elmeszedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat.
Fogyaszd nyersen vajas, vagy zsíros kenyérre szórva, vagy salátákhoz keverve.
Készíts tinktúrát a medvehagyma leveléből.
Vágd a leveleket apróra, tedd üvegbe, öntsd fel 38-40%-os gabonapálinkával, vagy nagyon jó minőségű házi pálinkával, érleld 14 napon keresztül meleg helyen. Fogyaszd naponta.
Intelmek a medvehagyma fogyasztásával kapcsolatban!
Enyhe trombocita-összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza.