Klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy e gyógynövény pozitívan hat a koleszterinszintre és a vérnyomásra, erősíti az immunrendszert és gátolja a daganatok kialakulását. A jiaogulan igen erős gyógyhatással rendelkezik.
A jiaogulan vagy másik nevén a Gynostemma pentaphyllum egy lágyszárú, kúszó szőlőfajta, indák segítségével bárhová felfut. Kisebb cserepekbe ültetve is figyelemreméltó nagyságúra nő. Szobában nevelve egész évben fejlődik.
A növény Kína, Észak-Vietnam, Dél-Korea és Japán területein őshonos, ahol úgy tekintenek rá, mint a halhatatlanság növényére, hiszen magas antioxidáns és adaptogén hatásának köszönhetően állítólag még az élettartamot is képes növelni.
Jiaogulan történelem
A növény szó szerint annyit jelent, mint “kígyózó futóorchidea”. A növény első leírása a Krisztus utáni 1406-os évből származik, mikor Zhu Xiao ismertette és illusztrálta e gyógynövényt. A növény gyógyászati felhasználásáról először Liu Shi-Zhen gyógynövényes könyve számol be az 1578-as évben megjelölve a jiaogulan által kezelhető betegségeket. A könyv szerint a jiaogulan kiválóan alkalmazható a különböző vérzéseknél, az ödémák kezelésére, a torokfájás csillapítására és a trauma megszüntetésére.
A növény modern, a kínai világon kívüli elismerését az édesítőszereket övező kutatás hozta el. Az 1970-es években dr. Masahiro Nagai szintetizált néhány kémiai alkotóelemet, gyógyhatású anyagot, melyek megtalálhatóak e növényben. Ezután dr. Tsunematsu Takemoto felfedezte, hogy a jiaogulan szaponint is tartalmaz. A következő évtizedben 82 szaponint azonosítottak e növényben.
A dél-kínai területeken a jiaougulanra serkentőként tekintettek. Munkába indulás előtt mindig megitták az e növényből készített teát, hogy jobban bírják a terhelést. A munka befejeztével pedig azért ittak belőle, hogy megszüntessék a kimerültséget. A fiatalság megőrzőjének nevezték, mivel egészségüket is ezzel a teával óvták. A megfázásra és a tüdőbajra is kiváló szernek bizonyult.
Az első tudományos kutatást e növénnyel kapcsolatban 1972-ben végezték. 537 krónikus hörgőgyulladásban szenvedő beteget vizsgáltak meg. Megállapították, hogy a jiaogulannal kezelhető e betegség.
A jiaogulan jótékony hatásai
A jiaogulant napjainkban egyre nagyobb érdeklődés veszi körül. Egyre népszerűbb a termék mind a kínai orvoslásban, mind a nyugati gyógyításban. Ennek pedig nem más az oka, mint hogy ez a csodálatos gyógynövény rengeteg gyógyhatással bír.
● A jiaogulan antioxidáns hatással bír,
● lassítja az öregedési folyamatot,
● normalizálja az idegrendszert, megnyugtat és elűzi a depressziót, megszünteti az álmatlanságot,
● szabályozza a vérnyomást,
● serkenti a szívműködést,
● a jiaogulan csökkenti az LDL, rossz koleszterinszintet és növeli a HDL, jó koleszterinszintet,
● serkenti a fehérvérsejtek szaporodását, így a kemoterápián résztvevők hamarabb felépülnek,
● szabályozza a limfociták termelődését és növeli aktivitásukat. Immunserkentő hatású,
● javítja az 1-es típusú diabéteszt,
● kezelhető vele a Hepatitis B is,
● megvédi a májat különböző mérgező anyagoktól, mint például a szén-tetraklorid,
● a bronchitis is kezelhető vele,
● kutatások kimutatták tumorképződést gátló hatását,
● a jiaogulan megakadályozza az erek elmeszesedését és így a szívinfarktus is elkerülhető a segítségével,
Hogyan használhatod ezt a gyógynövényt?
A jiaogulant a legegyszerűbben tea készítésére használhatod fel. Teát a frissen szedett, vagy a kiszárított levelekből egyaránt készíthetünk.
2,5 dl forralt vizet öntünk 1 teáskanálnyi (1 grammnyi) jiaogulan levélre. Lefedve hagyjuk állni 3-5 percig, hogy kioldódjanak belőle a hatóanyagok. A teát nem kell leszűrnünk, hiszen az édes levelek önmagukban is élvezhetőek.
E növénynek igen különleges a zamata, íze enyhén édes és a medvecukorra emlékeztet, de ezt a csapvízben levő vegyszerek könnyen elronthatják. Ezért az a legjobb, ha a tea készítéséhez tisztított forrásvizet használsz. A legtöbb teával ellentétben a jiaogulan nem lesz keserű, ha hosszabb ideig áll. Minél tovább áll a tea, annál édesebb lesz.
A Jiaogulan tea hűtve is kitűnő.
Főzet készítése a jiaogulanból
Ha igazán aromás italra vágyunk, akkor érdemes forrázatot készíteni. Megdöbbentő, hogy mennyivel intenzívebb íz hatás érhető el ilyen módon. Készíts forrázatot úgy, hogy a leveleket 1-3 percig főzöd a zubogó, tiszta vízben. Ezután vedd le a tűzről és fedd le az edényt. Ily módon elkészítve a teát egész nap kortyolgathatod.
Az este fogyasztott jiaogulan segíti az anyagcserét és a zsírok lebontását. Ázsia azon területein, ahol fogyasztják, a 100 éves kort elérő emberek száma átlagon felüli.
Semmilyen mérgező hatása nem ismert.