A Goji-gyümölcs legendája ötezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. Kevés olyan növényt ismer ugyanis a keleti vagy nyugati világ, amely mind C-vitaminban, mind vasban gazdagabb lenne a gojinál.
A hazánkban vadon élő farkasbogyó a goji igen közeli rokona.
A Goji bogyó avagy ördögcérna gazdag C-vitamin forrás, 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz súlyarányosan, mint a narancs. Az A-vitaminnak is kiváló forrása, ami nem meglepő, hiszen a bogyó maga is szép vörös színű. Tartalmaz továbbá B1-, B2-, B6- és E-vitamint, melyek köztudottan anti-oxidánsok.
Több B1-vitamint tartalmaz, mint a barna rizs, több B3-vitamint, mint az élesztő, több kálciumot tartalmaz, mint a nyers karfiol, több káliumot, mint a kelbimbó, a brokkoli és a banán, és több béta-karotint, mint a nyers spenót vagy a sárgarépa.
A szelénium és a germánium bőséges forrása is, és számos klinikai vizsgálatban, köztük rákbetegek gyógyításában is alkalmazták: a kemoterápiában részesülő rákbetegek esetén májvédő hatással bír. A távol-keleti medicinában a chi-hiányt korrigálja e két elem, ami azt jelenti, hogy az alacsony energiájú emberek, akik álmatlanságban, szívritmuszavarban, és szorongásban szenvednek, jobban érzik magukat, ha Goji bogyót fogyasztanak.
A gyümölcs 18 aminosavat (többet, mint a méz) és 21 féle nyomelemet tartalmaz, valamint linolén savat.
Tanulmányok azt mutatják, hogy a Goji bogyóban található ásványi anyagoknak köszönhetően több féle ráksejtet is elpusztíthat. Feltételezhetően olyan mechanizmussal, hogy meggátolja a ráksejtek osztódását, amely által csökken azok reproduktív kapacitása. Egy Japánban végzett átfogó tanulmány szerint, a kontroll csoporthoz képest a rákbetegek 58%-ában csökkent a tumor növekedés a Goji bogyó hatására. Egy Mongóliában végzett tanulmány azt mutatta, hogy a Goji bogyót fogyasztó betegeknek jelentősen megnőtt a lymfocita aktivitása, és vérük megfiatalodott.
A Goji bogyó gyógyhatásai
A bogyó gazdag antioxidánsokban, és megszámlálhatatlan módon ösztönzi a szervezet vitalizálódását. Támogatja a regenerációt, immunerősítő hatással bír, javítja az emlékezőképességet, fokozza a férfierőt, segít fenntartani az egészséges keringési rendszert, a látást, a normális vércukor-, illetve az egészséges koleszterin szintet. Igen jelentős vitamin-, illetve gazdag antioxidáns-tartalmának köszönhetően hatékony sejtvédő és szabadgyök-megkötő táplálékként tartják számon. Ezeken túlmenően
● enyhíti a fejfájást és a szédülést,
● csillapítja a stresszt és az idegességet, javítja az alvás minőségét,
● az Alzheimer-kór és az azzal együtt járó szellemi hanyatlás ellen is védelmet nyújthat
● elősegíti az egészséges máj- és veseműködést, az emésztést, támogatja a fogyókúrás folyamatot,
● csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát,
● enyhíti a változó kori tüneteket,
● erősíti a csontokat és az izmokat,
● segít aktiválni a gyulladáscsökkentő enzimeket, kiváló gyulladáscsökkentő hatással bír,
● erősíti a szervezet védekezőképességét,
● lassítja a testben zajló öregedési folyamatokat,
● segíti szervezetben a kalcium felszívódását,
● pozitív hatással van a szellemi teljesítményre,
● szabályozza a vérnyomást és a vércukorszintet,
● növeli a nemivágyat,
● jótékony hatással van a termékenységre,
● a gyakori felfázás és a kismedencei problémák ellenszere,
● a világ néhány részén afrodiziákumként ismerik.
A Goji bogyó fogyasztása szabályozza a vércukorszintet, csökkenti az étvágyat, jó hatással van az anyagcserére. Kivonatát egyre több fogyasztó étrend-kiegészítőben megtalálhatjuk.
A gyümölcsöt a vesszőn hagyják érlelődni, majd kézzel leszüretelik, 5 napig szárítják a napon, ezt követően pedig szétválogatják.
A Goji bogyó kizárólag szárított formában fogyasztható, a nyers, különösen az éretlen gyümölcs hallucinogén anyagai miatt mérgező növénynek számít. A bioboltokban, zöldséges-gyümölcs üzletekben kapható szárított bogyók teljes mértékben biztonságosak, és mindazon pozitív tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek fentebb fel lettek sorolva. Cseresznyére, áfonyára és mazsolára hasonlító, inkább édes, de fanyar aromát is magában hordozó ízvilága révén önmagában is fogyasztható, de tökéletes kiegészítője a joghurtoknak, müzliknek és salátáknak.
Goji bogyó termesztése
Termesztése nem bonyolult. A Goji-bogyó igen intenzív növekedésű. A növény akár 3-4 méter magasra is megnőhet, és már az ültetéstől számított második-harmadik évben termést hozhat. -25 oC-ig télálló, bármilyen talajon megél, nem igényel tápoldatot, trágyát. Szereti a napos, félárnyékos helyet. Évente ritkító metszést igényel. Egylaki növény, azaz nem igényel külön porzófát. Virágai nyáron élénk lilás színűek, augusztustól októberig pedig korallvörös bogyókat terem. Magról történő vetése bizonytalan kimenetelű.