A mezei katángot minden természetjáró jól ismeri, hisz megterem mindenhol, gyomos zöld részeken, árokparton, szántóföldeken, utak szélén, töltéseken, legelőkön, parlagterületeken, de még kiskertekben is találkozhatunk ezzel a kedves, nyári, kék virággal.
Gondoltad volna, hogy ez a közönségesnek tűnő, égszínkék virágzatú gyomnövény milyen csodás gyógyító hatással rendelkezik.
Legenda szerint a mezei katáng virágai egy szomorú leány szeme színét őrzik, akinek a kedvese a tengerbe veszett.
Első évben pongyolapitypanghoz hasonló levelekből álló tőlevélrózsája fejlődik csak ki, következő évben pedig már elérheti akár a másfél méteres magasságot is.
Kétéves növény. Ha a magjai kedvező körülmények közé kerülnek, és kicsíráznak, akkor az első évben csak levélrózsát és gyökeret fejleszt. A virágszár képzésére, virágzásra és magérlelésre csak a második évben kerül sor.
Az ókori egyiptomiak nagy mennyiségben fogyasztották a cikóriát, mert úgy vélték, hogy a növény tisztítja a vért és a májat, míg mások a növény erejét a szív szenvedélyeinek enyhítésében látták. A cikória napjainkban is népszerű gyógynövény, mivel számos gyógyhatása van.
A cikória gyöktörzse és hajtása a népi gyógyításban már régóta ismert. Leveleinek és gyökerének főzetéről Varró Aladár Béla, híres gyógyfüves azt írja, hogy a gyökeréből készült főzet tisztítja a májat, vesét, lépet, vízhajtó hatású és étvágynövelő is egyben. A napóleoni háborúk miatt a kávészállítmányok nem jutottak el Európába, így nagyon népszerű volt a kávépótlónak használt cikóriagyökér.
A cikória megszáradt leveleit és gyökerét ősszel gyűjtik össze gyógyászati célokra. Virágzáskor az egész növényt leszedik és megszárítják.
A cikória használata
Belsőleg a következő rendellenességek gyógyítására használhatod:
● sárgaság,
● a lép megbetegedései,
● epekő,
● reuma,
● köszvény,
● étvágytalanság.
A gyomként ismert mezei katáng nemesített változata a cikória.
Külsőleg a cikória leveleit borogatásként is lehet alkalmazni bőrgyulladások, illetve duzzanatok enyhítésére. A néphit szerint a cikóriát gyermekek számára hashajtóként is javasolták, és úgy tartották, hogy javítja az epeműködést. Enyhe vizelethajtóként megnöveli a folyadékáramlást a testből, emiatt jól használható a reuma és a köszvény kezelésére.
A premenstruális szindrómában (PMS) szenvedő nőknek a cikóriagyökér rendszeres fogyasztása gyomorkeserűként, illetve üdítőként segíthet a hormonális egyensúly fenntartásában és a PMS tüneteinek enyhítésében.
A cikória javítja a test kalcium felvevő képességét.
Emésztést elősegítő hatása mellett a cikória szerepet játszik a máj egészségének fenntartásában is. Cikóriagyökérből készült étrend-kiegészítők fogyasztása a koleszterin megfelelő hasznosítását is elősegíti. A cikória nyugtatóként hat a központi idegrendszerre.
Elkészítése
A vadon termő és a konyhakerti cikória egyaránt felhasználható.
Tanulmányok kimutatták, hogy a cikória lactucin és lactucopicrin tartalmának köszönhetően jól kiegészíti a kávét. E két összetevő felelős a cikória kesernyés ízéért, és enyhíteni tudja a koffein stimuláló hatásait.
Cikóriát nagyon sok helyen lehet kapni, a levelét is, és szárított gyökerét is. Teát is lehet belőle készíteni a következő módon:
2 teáskanál gyökér őrleményt vagy szárított levelet egy bögre vízbe 10 percen át kell áztatni, majd leszűrni. Sárgaság, lépműködési zavarok, epekövek, illetve gyomorhurut kezelésére igyál meg 2-3 dl cikóriateát naponta.
A cikória fogyasztásának nincsenek mellékhatásai.
Egyik nemesített változatát, a kávépótló cikóriát (Cichorium intybus var. sativum) nálunk is termesztik, ugyanis felaprított és megpirított gyökereiből kávéalapanyagot lehet készíteni. Erre a célra már a 17. század óta használják, és termelése főként a napóleoni háborúk idején lendült fel, amikor a tengerentúlról nem tudtak babkávét behozni Európába.
A cikória egyike a legősibb zöldségféléknek, amely hosszú évek után most ismét az érdeklődés terébe került. A cikória jól megfelel a korszerű táplálkozás követelményeinek, bővíti a téli friss zöldségválasztékot.
A cikória értékes zöldségnövény. Jól segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető rostokat, meszet és foszfort tartalmaz. A-vitamin tartalma alig valamivel kevesebb a sárgarépáénál, C-vitamin tartalma azonban jelentéktelen.
