Talán nincs is olyan gyermek, aki ne hallotta volna, hogy azért fontos megenni a sárgarépát, hogy aztán szépen tudjon fütyülni. Ugyanakkor nem csak ezért érdemes sárgarépát fogyasztani, ugyanis nagyon sok hasznos tápanyag található benne.
A sárgarépa egyértelműen az a zöldség, amely a veteményeskert elengedhetetlen része. Ugyanakkor a sárgarépa nem csak egy olyan zöldség, mely jól mutat a veteményeskertben, jóval több annál. Már az ókorban is termesztették és fogyasztották a sárgarépát. A sárgarépa nem holmi gyökérféle, hanem egy olyan zöldség, amely tápanyagokban gazdag, így kiemelkedik közülük. A csodaszép narancssárga szín a bétakarotinnak köszönhető, melyet a szervezet A-vitaminná alakít át. Az A-vitamin köztudottan az egészséges nyálkahártya és a kiváló látás nélkülözhetetlen vitaminja. Ugyanakkor nem csak a látásunknak tehetünk jót a sárgarépa fogyasztással, ugyanis az A-vitamin táplálja a bőrt és hozzájárul annak szépségéhez. Ráadásul a ráncosodást is megakadályozza, így segít megőrizni fiatalos külsőnket. Sokan a diéta elmaradhatatlan részének gondolják a répát, hiszen nagyon alacsony kalóriatartalommal rendelkezik. Ugyanakkor nem csak ezen okból célszerű a répát fogyasztani, hanem azért is, mert tápanyagai erősítik az immunrendszert. A népi gyógyászat már régóta tisztában van kiváló hatásaival, elsősorban vizelethajtóként használták. A sárgarépát nagyon sokféleképpen fogyaszthatjuk, például párolva, főzve, nyersen, bepanírozva, sütve, ahogy épp kedvünk van fogyasztani. A sárgarépa azon zöldségek közé tartozik, melyből főzve több tápanyagot tud hasznosítani a szervezet. A sárgarépát akár répalé vagy püré formájában is fogyaszthatjuk. Utóbbi a kisbabák étrendjének sarokkövét képezi. Mivel sok rost található benne, ezért az emésztésnek és a koleszterinszintnek is jót tesz. Érdemes minél többet fogyasztani ebből az ízletes zöldségtől és élvezni egészségünkre gyakorolt kiváló hatásait. Ráadásul kiskertünkben is termeszthetjük ezt a nagyszerű zöldséget!