Az omega-3-zsírsavak magasabb szintje összefüggést mutat a jobb hangulattal, míg az alacsonyabb szint depresszióra és negatív érzésekre hajlamosít. Emeli a jókedvért is felelős szerotonin hormon szintet.
Az omega-3 sejtjeink alkotóeleme, egy „jó” zsír, amit a vitaminokhoz hasonlóan szervezetünk nem tud előállítani.
Az omega-3 zsírsav szedésének bevezetését fontolgatja a Brit kormány miután a legújabb kutatások igazolták, hogy segít a gyerekek megfelelő agyi fejlődésében, javul a koncentrálóképességük, és memóriájuk.
Könnyebben tanulnak és gyorsabban fejlődnek értelmi képességeik az omega-3 zsírsavakat szedő gyermekeknek. Segíti az olvasási és tanulási készség fejlődését!
A legújabb kutatások szerint az omega-3 – bevitel hatására javult a gyermekek figyelme, koncentrálóképessége és memóriája, valamint jobb lett felfogóképességük. Szedését már kora gyermekkortól ajánlják.
Az omega-3 EPA és DHA nagy mennyiségben a tengeri halakban található, amely étrendünkből szinte teljesen hiányzik! (Magyarország tengeri hal fogyasztása 1/8-a az ajánlott napi mennyiséghez képest).
Az emberi agy 30%-át a DHA zsírsav teszi ki, mely az idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban játszanak szerepet. Értelmi képességünk, intelligenciánk eme kommunikációnak az egészséges működésétől függ.
Hogyan segíti gyermekünk fejlődését?
● a halolajban található omega-3 előnyösen befolyásolja a szem látóhártyáját, az agy- és idegsejtek fejlődését és működését
● javul gyermekünk memóriája
● a koncentrációs és
● problémamegoldó képessége
● felfogóképessége
● reflexei
● figyelme
● memóriája
● könnyebbé válik számára az olvasás és a tanulás
● gyorsabban fejlődnek értelmi képességeik
● így magabiztosabbá válik, és a mindennapok kihívásaival könnyebben birkózik meg
Ha már túl vagyunk a gyerekkoron
● Az egészségesen fejlődő idegrendszernek köszönhető a nyugodt, kiegyensúlyozott és agressziómentes viselkedés is. Pozitív hatással van hiperaktivitás, agresszivitás és más viselkedési zavarok esetén!
● Omega-3 hiányra vezethető vissza például a diszlexia és a hiperaktivitás, a fejődési és mozgás koordinációs zavarok.
● Továbbá nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez is az omega-3.
● Az omega-3 segíti a gyulladásos típusú betegségek és immunalapú betegségek – mint például az asztma és az allergia – gyógyulásait is előnyösen befolyásolja.
● Előnyösen befolyásolja a fiatalon kialakuló bőrbetegségek gyógyulását.
Az omega-3 azáltal vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a sejthártyába, és rugalmasabbá teszi azt, így segítve az összes szervrendszer egészséges működését.
Omega-3 zsírsav fogyasztását követően javul a sejtmembrán rugalmassága, ezáltal számos sejten belül lejátszódó folyamat is, mint például az enzim és receptor aktivitás, ionáramlás, stb.
Ezek az alapvető sejtszintű folyamatok rendkívül fontosak szervezetünk egészséges működéséhez!
Milyen pozitív hatásai vannak az omega-3-nak?
Pozitív hatásait sejtszinten fejti ki, és a hormonok működését is jó irányba befolyásolja, ezzel egészségügyi problémáink jó részét alapjaiban oldhatja meg,
● előnyösen befolyásolja a szem látóhártya működését
● előnyösen befolyásolja az agysejtek működését
● előnyösen befolyásolja az idegsejtek működését
● nélkülözhetetlen a szervezetünk egészséges sejtműködéséhez
● nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez
● védi az érfalakat az érelmeszesedéstől
● segíti a gyulladásos típusú betegségek gyógyulását
● segít a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint a szívritmuszavar kialakulásának megelőzésében
● csökkenti a vérrög kialakulásának a kockázatát azáltal, hogy gátolja a véralvadást elősegítő faktorokat
● segít a bőrbetegségek (pl.ekcéma, pszoriázis, hajhullás stb.) enyhébb formáinak megelőzésében és kiegészítő kezelésénél is
● csökkenti a káros hatású thromboxán és a leukotrién szintet, és növeli a jó hatású prosztaciklin szintet
● testünk sejtjeinek alkotóeleme és fontos hormonok forrása is
Az Omega 3 telített zsírsavak serkentik a szerotonin termelődését, úgyszintén a dopaminét és a noradrenalinét, vagyis azokét a közvetítőkét, amelyek a jókedvért, derűs hangulatért felelősek, ezáltal megelőzik a stresszes állapot kialakulását, és helyreállítják az alvási ciklust is.
Egy finn kutatás kimutatta, hogy a heti egynél kevesebb alkalommal halat fogyasztókban 31 %-kal magasabb az enyhe-közepes depresszió gyakorisága, mint azokban, akik heti egy alkalomnál gyakrabban fogyasztanak halat. A legjobb omega-3 forrás a lazac és a szardínia, de a nyers dióban, a dióolajban, az őrölt lenmagban és a lenmagolajban is nagy mennyiségben előfordul.
William Carlezon, a Harvard Egyetem Orvosi Karának professzora kísérletekből rájött, hogy az omega-3-zsírsavak és a dióban szintén megtalálható, a szénhidrátok anyagcseréjében fontos szerepet játszó uridin ugyanolyan hatást fejt ki, mint a hagyományos depresszió elleni gyógyszerek.
● Javul a sejtmembrán rugalmassága, ezáltal számos sejten belül lejátszódó folyamat is, mint például az enzim és receptor aktivitás, ionáramlás, stb.
● A DHA zsírsav az idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban játszanak szerepet. Értelmi képességünk, intelligenciánk eme kommunikációnak az egészséges működésétől függ.
● Segít csökkenteni a szervezeten belüli omega-6 túlsúlyt, ezáltal enyhítve az emiatt kialakult betegségek tüneteit (pl. szív- és érrendszeri megbetegedések, szívritmuszavar, gyulladásos betegségek, immunrendszer problémák, túlzott vérrögképződést, stb.).
A testünkben a helyes eicosanoid hormon összetétel is a megfelelő omega-3 – omega-6 aránytól függ
Az a tény, hogy omega-3 fogyasztásának hatására a test minden sejtjében kedvező változások indulnak el, magyarázza azt, hogy számos egymással nem közvetlen kapcsolatban lévő szervben illetve testrészben is tapasztalhatjuk a pozitív hatásokat. Ilyenek például a szív, a vérerek, az ízületek, a bőr vagy a szemek is.
