Általános gyógyító szer India régóta ismert, közkedvelt fűszere a kurkuma, mely elősegíti a jó egészség fenntartását, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, fájdalomcsillapító szer.
A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó gyógynövény, mely Ázsia déli részén őshonos, ahol megfelelő mennyiségű csapadék és hőmérséklet biztosított számára.
A kurkuma kb. 5%-ban esszenciális olajokat, 5%-ban kurkumint és más polifenolokat tartalmaz. A kurkumin egy természetes pH indikátor, savas közegben sárgává, lúgos közegben világos pirossá válik.
A kurkuma egy méter magasra növő évelő növény sárga virágokkal és sima fényes levelekkel. A gyömbérfélék családjának tagja. Vadon terem Dél-Kelet Ázsia erdőségeiben, a 20-30 fokot és a sok esőt kedveli.
A kurkuma fűszer a gyökértörzs megfőzésével, szárításával és porításával készül, színe erős narancsos sárga.
Indiai sáfrány, kurkunna gyökér, sárga gyömbér néven is találkozhatunk vele a nagyobb áruházak és üzletek fűszeres polcain. Kicsit keserű, kicsit borsos íze és a mustárra emlékeztető illata van.
Az egészséges kurkuma
● Indiában már évszázadokkal ezelőtt gyógyítottak vele, azt tartották róla, hogy az egész testet megtisztítja.
● Mára tudományos vizsgálatok sora bizonyította, hogy a kurkuma hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatással van a szervezetre.
● Hatásos az epekő megelőzésében és a meglévő epekövektől való megszabadulásban.
● Bizonyítottan csökkenti a vércukor szintjét.
● Szív és érrendszeri problémákra is jó hatással van.
● Csökkenti a vérnyomást.
● Japánban gyógyteaként fogyasztják a kurkumát.
● Folyamatosan kutatják felhasználási lehetőségeit a modern gyógyászatban is, gyakran felmerül, mint az Alzheimer-kór és a rák egyik ellenszere.
● Az ősi indiai orvoslás, az Ayurveda 2500 éve előszeretettel alkalmazza a kurkumát gyógyító tulajdonságai miatt.
● A kurkuma egészségre gyakorolt pozitív hatásai között fontos megemlíteni gombaölő, baktériumölő hatását.
● A kurkumát előszeretettel használják a kozmetikai iparban is antioxidáns tulajdonsága miatt.
● A kurkuma különösen hasznos elhízásban, cukorbetegségben: gyulladásgátló, anyagcsere normalizáló.
● A kurkuma aktív antioxidáns hatóanyaga, a kurkumin visszafordítja az elhízással járó gyulladásos és anyagcsere elváltozások egy jó részét.
● A kurkumából kivont vegyület segíti az agysejtek regenerálódását szélütés után.
További kedvező tulajdonságok, amiket a kurkumának tulajdonítanak
● prosztatarák megelőzés,
● egerekben gátolta a mellrák átterjedését a tüdőre,
● természetes méregtelenítő, májtisztító,
● csökkenti a gyermekkori leukémia kialakulásának esélyét,
● gátolja a daganatok áttét képződését,
● természetes gyulladáscsökkentő,
● egerekben lassította a szklerózis multiplex progresszióját,
● természetes fájdalomcsillapító,
● segíti a zsíranyagcserét,
● Kínában régóta használják a depresszió kezelésére,
● gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően kedvező lehet artritisz esetén,
● javítja egyes kemoterápiás készítmények hatását és csökkenti azok mellékhatásait,
● bíztató eredmények születtek hasnyálmirigyrákos betegeknél,
● hatásos a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében,
● gyorsítja a sebgyógyulást és kedvező lehet olyan bőrbetegségekben is, mint a pikkelysömör,
● a kurkuma az egyik legjobb természetes fogfehérítő,
● a kurkuma jót tesz szájhigiéniánknak, erős gyulladásgátló hatása miatt jó az ínynek, megöli a fogszuvasodást és ínybetegségeket okozó baktériumokat,
A kurkumin zsírban oldódó, nehezen felszívódó vegyület, minden tényező, ami fokozza a felszívódást, az fokozza a hatását is. Fontos zsíros étellel fogyasztani.
Kutatások igazolják, hogy kurkumát tartalmazó táplálékkiegészítők kevésbé hatékonyak, mint a por alakban fogyasztottak.
Fontos! A kurkumát ne szedjük véralvadásgátló gyógyszerek mellett, mert csökkentheti azok hatását.