A kökény termése vese- és vértisztító, enyhe hashajtó hatású. Teája vizelet- és hashajtó, vértisztító, magas vérnyomást csökkentő, valamint fogyasztó hatású. Viszont a belőle készült lekvár hasmenés, bélhurut ellen alkalmazható.
Hozzávalók
- 1 kg kökény
- 50 dkg kristály cukor
Elkészítés
Nagyon finom lekvár készíthető ebből a vadon termő, kissé fanyar gyümölcsből.
Október végén szedjük, amikor a dér már kicsit megcsípte. Az előkészített kökényt nagyon alaposan mossuk meg, majd egészben kb. 10 perc alatt 1,5 dl vízzel összefőzzük.
Egy nagyobb szűrőn fakanál segítségével passzírozzuk át a kökény húsát. Ez a művelet kissé macerás, de megéri a fáradtságot. A gyümölcshöz képest nagy a magja, ezt kiborítjuk. Az átnyomott gyümölcshúshoz tegyük hozzá a cukrot és együtt főzzük tovább. Az átpasszírozott gyümölcs héjában sok a pektin ezért nem kell sokáig főzni, mert hamar besűrűsödik.
Készíthetjük mézzel is cukor helyett.
Ha kellően besűrűsödött tisztára mosott kicsi üvegekbe töltjük és lezárjuk. 5 percre állítsuk fejre az üveget, majd visszaforgatás után hagyjuk magától kihűlni.
Készíthetünk lekvárt házi kökényből is. Ennek kicsit sötétebb a színe. Mindkettőből készítettem, de nekem az erdei ízlik jobban. Az erdei kökény kissé fanyarabb, pikánsabb. Nagyon finom pirítóssal.