Az alábbi gyógy- és fűszernövények nem csupán egészségesek, de segítenek abban is, hogy elérjük ideális súlyunkat. Nézzük meg, melyik növény mire jó?
Kurkuma
A leggyakrabban használt indiai fűszer, amiről bebizonyították, hogy segít csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat, ami többek között az egyik oka lehet az elhízásnak.
Fahéj
Ne sajnáljuk, szórjuk meg bőkezűen a reggeli zabpelyhet fahéjjal, sőt bátran turbózzuk fel vele a kávénkat. A fahéj jó hatással van vércukorszintünkre, és megvéd a cukorbetegségektől, anélkül, hogy éheznünk kellene.
Cayenne bors
A csípős paprika növeli a szervezet azon képességét , hogy minél több zsírt tudjon elégetni, feltéve, ha nem eszünk napi 3 alkalomnál többször.
Gyömbér
A friss vagy őrölt gyömbér csökkenti az étvágyat és az étel utáni sóvárgást.
Fekete bors
A fekete borsban lévő hatóanyag, az úgynevezett piperine, segíti a szervezetet, hogy több kalóriát égessen el, illetve, hogy a tápanyagokat hatékonyabban használja fel.
Koriander
A koriander gyakori összetevője az indiai fűszerkeverékeknek , melyekről kimutatták, hogy hatékonyan növeli az anyagcsere funkciókat, és segíti a súlycsökkenést.
Kömény
Bár önállóan még nem vizsgálták, de azt már kijelenthetjük, hogy más fűszerekkel és gyógynövényekkel keverve (bors, cayenne) hatékony segítséget jelent a fogyni vágyóknak. Több kísérlet is igazolta, hogy a Panax ginseng segíthet a súlycsökkenésben, és lassítja a súlygyarapodást a magas zsírtartalmú ételek fogyasztása esetén is.
Kardamom
A kardamom pozitívan befolyásolja a vér glükóz-és inzulin- szabályozását, valamint csökkenti az LDL ( rossz) koleszterin szintet a vérben.
Szegfűszeg
Mint sok más fűszer a listán, a szegfűszeg is segíthet a fogyásban, hiszen felgyorsítja az anyagcserét, ezáltal a szervezet több kalóriát éget el.
Mustár
Úgy tűnik, hogy a mustármagnak termogenikus hatása van a szervezetre, emiatt több kalóriát éget, mint amennyit az étellel bevittünk. Ha tehetjük, próbáljuk minél több porított mustármaggal fűszerezni ételeinket, hogy mielőbb megszabaduljunk súlyfeleslegünktől.
Fokhagyma
A fokhagyma friss vagy porított formában való használata szintén hatékonyan megakadályozza szervezetünkben a zsírlerakódást.
Zöldtea
A zöldteának számos jótékony egészségügyi hatása ismert. Amellett, hogy segít a rák- és a cukorbetegség megelőzésben, felgyorsítja az anyagcserét, és segít a fogyásban.
Borsmenta
Talán nem is hinnénk, hogy a borsmentának már az illata is segítségünkre lehet, hiszen étvágycsökkentő hatású. Egy tanulmányban résztvevők, akik egy hétig borsmenta illatú helyiségben étkeztek, általában 1 800 kalóriával fogyasztottak kevesebbet a kísérlet ideje alatt, mint a kontrollcsoportban.