Sonkával töltött háromszögek
Hozzávalók a tésztához
40 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
1 púpozott teáskanál cukor,
2,5 dl tej,
1 púpozott teáskanál só,
1 dl étolaj.
Töltelékhez
10 dkg húsos szalonna, esetleg bacon,
10 dkg sonka,
2 közepes lilahagyma (lehet vörös hagyma is),
20 dkg reszelt sajt,
1 gerezd fokhagyma,
1,5 dl tejföl.
Tetejére 1 felvert tojás.
Elkészítés
1 dl langyos tejbe elkavarjuk a cukrot és az élesztőt felfuttatjuk benne. A tészta többi hozzávalóit dagasztó tálba rakjuk, mélyedést készítünk a közepébe és az élesztős tejet beleöntjük. Alaposan összedolgozzuk és kb. 1 óra alatt megkelesztjük. Kenyérsütő gépben is dagaszthatjuk.
Amíg tésztánk dagad, addig elkészítjük a tölteléket.
A szalonnát apró kockára vágjuk, és egy serpenyőben odatesszük a tűzhelyre. Miután a zsírja kisült belerakjuk a szintén kockára vágott sonkát és az apróra vágott hagymát. Kb. 5 percig közepes lángon összemelegítjük (éppen csak a hagyma kezdjen üvegesedni) és elzárjuk a tűzet. A sajtot lereszeljük. A tejfölt összekeverjük zúzott fokhagymával.
A megkelt tésztát kb. 1 cm vastag téglalap alakura nyújtjuk és megkenjük a fokhagymás tejföllel. Erre elosztjuk a sonkás tölteléket, megszórjuk a reszelt sajttal és úgy tekerjük fel, mint a bejglit. A töltelékbe tehetünk ízlésünknek megfelelően kukoricát is, ha szeretjük.
A feltekert tésztát zsírozott tepsibe rakjuk és háromszögletűre vagdossuk. Ne szedjük szét egymástól a háromszögeket! Tetejét megkenjük felvert tojással (esetleg megszórhatjuk szezámmaggal) és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Kihűlés után a vágatok mentén szeleteljük. Tésztája nagyon finom, puha még másnap is.