A citromfű (Melissa officinalis) egy rendkívül hatásos fűszer- és gyógynövény is egyben, amelyet akár cserépben akár balkonládában is termeszthetünk.
Már az ókorban is ismerték és használták ezt az illatos fűszernövényt, amely mint gyógynövény is szerepelhet házi patikánkban.
Évelő növény így elég egyszer elültetni kertünkbe, ahhoz hogy minden évben szedhessük a friss hajtásokat. Kedveli a napos meleg kerteket, erkélyeket, de akár a konyha ablakában is ültethetjük cserépbe. Már márciusban elvethetjük a magokat egy védett fagymentes helyre, egy cserépbe akár 3-5 magot is szórhatunk.
Ha áprilisban az időjárás már elég meleg ültessük ki a palántákat a szabadba, kb.45 cm tőtávolságra és ugyanennyi sortávolságra. Mivel a növény elérheti akár a 90 cm magasságot is, hagyjunk neki helyet a növekedéshez, ám ha kisebb erkélyre szeretnénk dézsába ültetni metszéssel lehet kissé kordában tartani. Ha nem magról, hanem palántáról szeretnénk ültetni kertünkbe a citromfüvet, csak egészséges dús bokros palántát válasszunk, majd április végén, május elején ültessük ki a szabadba.
Ha egyszer elültetjük, kertünkben ezt a fantasztikus fűszernövényt biztosak lehetünk benne, hogy minden évben lesz elég alapanyagunk, mert a citromfű elhullajtja a magját, amely évről évre ki kell.
Ha mint gyógy-, vagy fűszernövényt szeretnénk felhasználni még virágzás előtt gyűjtsük be a hajtásokat, mert ekkor a legnagyobb az illóolaj koncentrátum a növény leveleiben. Meleg, szellős helyen szárított leveleiből nagyon finom tea készíthető.
Nagyon könnyen gondozható és nevelhető akár egy dézsában is, érdemes pár cseréppel tartani a teraszon vagy egy-két tő növényt a fűszerkertbe telepíteni. A cserepes növényeket ősszel vágjuk, vissza majd télre vigyük világos, de fagymentes helyre, így tavasszal újra kihajt növényünk.
Hazánkban a citromfű, mint fűszernövény talán kevésbé ismert és használt, pedig számtalan ételhez és süteményhez adhatjuk, finom citrom illata és aromája pikáns ízt kölcsönöz az ételnek.
A friss leveleket adhatjuk salátához, halhoz, kompóthoz, gyümölcsleveshez és süteményekhez. Jégkocka tartóba lefagyasztva a nyári forróságban hűsítőként szolgálhat az italokhoz. A belőle készült tea nyugtató és görcsoldó hatással bír, de fürdő vízbe is tehetjük.
A lecsípett citromfű leveleket egyben dobjuk bele az ételbe.
Érdemes kipróbálni a jeges teát egy kevés citromfűvel és mentával ízesítve.
Kitűnő hűsítő a nyári melegben a citromfűvel ízesített limonádé.