A tavasz első kedvelt zöldségnövényeihez tartozik a hónapos retek, mely nem csak finom, hanem gyógyhatásokkal is büszkélkedhet.
Eredetileg Közel-Keletről származik. Tápértéke alacsony, éppen ezért fogyókúrázóknak is ajánlott a fogyasztása.
A hónapos retekben jelentős mennyiségű kén, B- és C-vitamin, folsav, kalcium, kálium, szelén és sok rost található.
Szervezetünk nem tudja előállítani a számára nélkülözhetetlen ként, de hozzájuthatunk a retekből.
A retek nagyon igénytelen zöldség. Szabadföldön is próbálkozhatunk termesztésével, hiszen nem kíván mást, csak talajt és vizet.
A téli hónapok után vitamin- és ásványi anyag szükségletünket szerény mennyiségben pótolhatjuk a retek fogyasztásával, a szervezet szinte teljes egészében hasznosítja azokat.
Csípős íze és hatása elsősorban a kéntartalmú illóolajainak az ún. mustárolaj-glükozidoknak köszönhető. Az illóolaj nemcsak antibiotikus, hanem egyéb gyógyító hatással is rendelkezik. Anyagcsere-fokozó hatása révén étvágyjavító, emésztést szabályzó szerepe van.
A hónapos retek gyógyhatásai
● hatásos emésztési zavarokra,
● fokozza az anyagcserét,
● javítja az étvágyat,
● erősíti az immunrendszert,
● kitűnő szélhajtó,
● tisztítja a légutakat megfázás esetén,
● köhögés csillapító,
● immunrendszer erősítése révén kivédi az influenzát,
● a retek illóolajai erősítik a májat, jótékony hatással van működésére,
● hatásos az epeműködési rendellenességekre, még az epegyulladásra is,
● epekőképződés megelőzése érdekében is ajánlott gyakori fogyasztása.
A hónapos retek zsenge levele is fogyasztható, jó kiegészítője lehet salátánknak.
