Az izsópot már az ókorban is gyógynövényként tartották számon. A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák emésztési zavarok, valamint légzőszervi megbetegedések kezelésére. Neve a héber „ezob” szóból származik, aminek...
TOVÁBB
A borókabogyót csak nagyon kevesen ismerik, de még kevesebben alkalmazzák rendszeresen gyógyításra, sokkal inkább fűszerként, illetve a belőle készült italként ismerik, márpedig bármennyire is hihetetlen, rengeteg...
TOVÁBB
A tavasz első kedvelt zöldségnövényeihez tartozik a hónapos retek, mely nem csak finom, hanem gyógyhatásokkal is büszkélkedhet.
Eredetileg Közel-Keletről származik. Tápértéke alacsony, éppen ezért fogyókúrázóknak...
TOVÁBB
A kapribogyó a kapricserje ecetben, sóban vagy olajban tartósított, még ki nem nyílott, fonnyasztott bimbója, mely nem csak finom, hanem gyógynövényként is számon tarthatod.
A kapribogyó hazánkban még nem annyira...
TOVÁBB
Lehet, hogy a szúrós szaga miatt nem szívesen fogyaszt vöröshagymát, de a hatásai miatt igazán megéri. A hagyma sokféle receptben felhasználható és könnyedén fogyasztható. Ezenkívül olyan kémiai anyagokat tartalmaz,...
TOVÁBB
A pasztinák értékesebb, mint a többi gyökérzöldség. Magas fehérje- és ásványisó-tartalma miatt érdemel említést, de a benne található C-vitamin-mennyiség sem elhanyagolható. Fogyasztása kedvező hatással van a gyomor-...
TOVÁBB
A fűszernövények egyben gyógynövények is. A régi egyiptomi nők használták az édesköményt kozmetikai célokra is, különösen a szem borogatására. A vörös, gyulladt szemet letisztítja, megnyugtatja, a látást javítja, a...
TOVÁBB
Néhol a zöldségek királyaként emlegetik, sok ázsiai országban pedig szent növénynek számít. Lássuk, hogy ennek a sokak által nagyra tartott növénynek milyen jótékony hatása van az egészségünkre.
A bazsalikom...
TOVÁBB
Öntsünk 100 ml vodkát 4 teáskanálnyi citromfűre (Melissa officinalis), és hagyjuk állni két hétig meleg helyen, majd szűrjük le. Sötét, légmentesen záródó üvegben tároljuk. Évekig eltartható.
Hatása:
● Ideg-,...
TOVÁBB