Szabadulj meg a depressziótól természetes gyógymódokkal

 

Számos kutatás igazolja, hogy nem szükséges kémiai anyagokat magunkba tömködni ahhoz, hogy megszabaduljunk a depressziótól és teljes legyen a felépülés.

 depresszió, depresszióra, természetes gyógymódok, zöld tea, levendula, páfrányfenyő, citromfű, macskagyökér, keltike, golgotavirág, alvásképtelenség, szorongás, zaklatott viselkedés, nyugtalanság, ingerlékenység, lassulás, alvászavar, önvád, sírógörcs, életmódváltás, ginkgo biloba, neurotranszmitterek, ingerületátvivő anyagok, orbáncfű

Egyre többen próbálnak meg természetes gyógymódokat alkalmazni depresszió esetén, de a többség még mindig a gyógyszerekhez fordul segítségért.

A szerotonin (egy neurotranszmitter) hiánya, vagy alacsony szintje depresszióval és szorongással társul. A helytelen táplálkozás, a drogok, a koffein, a dohányzás, a hormonális problémák, vagy alacsony vérnyomás csökkentik szerotonin szintet.

Kísérletekkel bizonyították, hogy nem szükséges antidepresszánsokat szedni, természetes kezeléssel is meg lehet szüntetni a huzamosabb ideig tartó depressziót. Két növény segítségével ki lehet lábalni a betegségből.

Az egyik a ginkgo biloba, vagy páfrányfenyő (népies nevén ginkó), a másik az orbáncfű, mely a Kárpát-medence gyakori növénye. Ezek mellett azonban az életmód megváltoztatása és az életszemléletünk is fontos ahhoz, hogy ki lehessen kerülni a depresszió lelki állapotából.

 

Tudjunk meg többet ezekről a növényekről

A ginkgo biloba javítja a neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok, specializált kémiai hírvivő molekulák, melyek feladata, hogy egyik idegsejttől a másikig üzenetet szállítsanak) termelését az agyban, mely segíti az oxigénben gazdag vér áramlását.

Ha együtt szeretnénk alkalmazni a természetes gyógymódot az orvos által előírt pirulákkal, mindenképpen kérjük ki az orvos tanácsát, bármilyen ártalmatlannak is tűnik a gyógynövény. (Nem csak a depresszió esetén.)

 

Az orbáncfű is különösen hatásos a depresszió kezelésében, főleg a gyenge és közepes erősségűeknél, és nincs mellékhatása, mint a gyógyszereknek. Antidepresszív hatása tudományosan bizonyított. A legújabb tanulmányok szerint az orbáncfűkészítmények az antidepresszánsokhoz hasonló hatást képesek kiváltani.

Az orbáncfüvet már a középkorban is alkalmazták melankolikus kedélyállapot ellen. Lehet, hogy nem olyan eredményes a keményebb eseteknél, de ha valaki nem szeretne kémiai anyaggal kísérletezni, mindenképpen megéri megpróbálni. Még egyszer fontos megemlíteni, hogy nem ajánlatos egyszerre többféle szert alkalmazni! Orbáncfű alkalmazásánál csökkenhet a fogamzásgátló tabletták hatása!

 

Nem elég azonban egy szertől – legyen az gyógynövény – elvárni a teljes gyógyulást. Nekünk magunknak is tennünk kell érte. Ha barátaink segítenének, fogadjuk el a kéznyújtást.

Természetes, hogy ha valakit nagy veszteség ért egy ideig „depós” lesz. Ilyenkor meg kell élni a természetes reakciót.

Antidepresszánsok, mérgező pszichiátriai drogok szedése helyett azonban meg kell keresni a személyes problémák valós megoldásához vezető utat és így kezelni a problémát.

 

A depresszió ma már sok embert érint, és egy nagyon komoly betegség, amelynek tünetei lehetnek a tartós szomorúság érzése, az étkezési és alvászavarok, koncentrációs problémák az élet minden területén, negatív gondolatok és érzések, amelyek gyakran egyfajta ürességgel, feleslegesség érzésével párosulnak. Ennek oka lehet a felgyorsult élettempó, a munkahely elvesztésétől való félelem, a megfelelési kényszer. A depresszióban szenvedő ember sok esetben segítség nélkül képtelen változtatni a kialakult helyzeten.

 

Lelki okokon kívül a fizikai okok is vezethetnek depresszióhoz, mint pl. vérszegénység, vércukorszint ingadozás, candida, króm-, cink-, magnézium hiány, mellékvese elégtelenség, vagy méreganyag túltengés. Jó hír azonban, hogy ezeket is kezelhetjük természetes gyógymódokkal.

 

Feltehetően az emberi civilizáció megjelenésével egyidős a depresszió jelensége. A depresszió, definíciója szerint rosszkedvű, szomorú állapotot jelöl, melyben a világ kietlennek a nehézségek pedig leküzdhetetlennek tűnnek. A Hippokratész által melankóliának elnevezett lelki állapotot az orvostudomány 19. századi fellendülése óta kezelik betegségként. A depresszió betegség, hangulatzavar.

 

Gyakran gondoljuk azt, ha szomorúak vagyunk, hogy ez már bizony a depresszió jele, azonban a szomorúság nem depresszió. A szomorúság egy múlékony állapot, egy érzelem. A szomorúság, rosszkedv, normális esetben néhány napon, legfeljebb néhány héten belül elmúlik, míg a depresszió több mint két héten át, de akár hónapokig, bizonyos típusok esetleg évekig is fennállhatnak.

 

Változtassunk az életmódon, de hogyan?

●     mozogj többet – ha alig tudsz az ágyból kikászálódni, akkor is vegyél erőt magadon és menj el egy rövid sétára, uszodába, jógázni, biciklizni, vagy tedd azt, amihez kedved van,

●     barátaid megértő segítsége sokat számít – ha nincs kedved velük most buliba menni, akkor se mard el őket magad mellől, hiszen gyógyulásod legfontosabb kulcsai gyakran ők,

●     figyelj oda az ételadalékokra – kerüld a finomított cukrokat, egészségtelen zsiradékokat, koffeint, gyorséttermeket. Károsak lehetnek a kozmetikai szerekben található adalékok is,

●     vidám-, ritmusos zene (tánc, mozgás) is segíthet – hosszú távon lehetséges, hogy nem gyógyít, de egy rövid ideig biztosan jobb hangulatban leszünk tőle,

●     foglalkozz olyan dolgokkal, melyeket kedvelsz – festés, kertészkedés, olvasás, írás, álmodozás,

●     nézz vígjátékokat, hallgass kabaré előadásokat – hallgass/nézz humoristákat,

●     igyál sok vizet és tartózkodj sokat napfényen – az élet alapelemei segítenek.

 

Nem vagyunk egyformák, mindenkin más módszer segíthet, de akármelyikkel is próbálkozol, érdemes szem előtt tartani, hogy egyik sem segít egyik napról a másikra. Ne türelmetlenkedj, minimum egy hónap után dönts el, hogy neked melyik válik be.

 

A hormonális tényezőket tekintve a kortizolnak, a mellékvesekéreg egyik hormonjának – vagy közismertebb nevén a stresszhormonnak – van kiemelkedő szerepe. A depressziós embereknek általában igen magas a kortizolszintjük, ami nem meglepő, hiszen az epizódokat gyakran előzik meg komoly stresszhelyzetek. A negatív életesemények gyakori elindítói a depressziós epizódnak.

 

 

Mi utalhat arra, hogy valaki depresszióban szenved?

Amennyiben az alábbi tünetek közül legalább öt együttesen fennáll legalább két héten keresztül, a depresszió diagnózisa valószínűsíthető:

●     rossz hangulat,

●     szomorúnak, elhagyatottnak, reményvesztettnek érzed magad,

●     időnként akár sírógörcseid vannak (hajnalban és reggel a legsúlyosabb),

●     nem tudsz örülni szinte semminek,

●     korábban örömöt okozó dolgoknak, eseményeknek sem tudsz örülni,

●     kevesebb érdeklődés a szex iránt,

●     a napi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése,

●     az önértékelés alacsony szintje,

●     kívülállók számára jelentéktelennek tűnő dolgokon rágódsz, múltbeli cselekedeteid miatt indokolatlan mértékű önvád kínoz,

●     alvászavar, tipikusan túl korai ébredés és visszaalvási képtelenség, de lehet aluszékonyság is,

●     csökkent koncentrálás, akadályoztatott gondolkodás,

●     testtömeg változás – csökken az étvágy (típusos esetben), vagy nő az étvágy (atípusos esetben),

●     nyugtalanság, ingerlékenység, esetleg az ellenkezője – lassulás,

●     érzelemmentes-, monoton beszédhang,

●     súlyosabb esetekben halállal kapcsolatos gondolatok,

●     szorongás,

●     járkálás, zaklatott viselkedés, gyakori hangulatváltozások,

●     alvásképtelenség több éjszakán keresztül,

●     visszavonulás, elfordulás a tevékenységektől és a kapcsolatoktól.

 

Depresszióról csak bizonyos tipikus tünetek egyidejű előfordulása esetén beszélhetünk.

 

A depresszió számos testi panaszt is létrehozhat, mint például emésztőrendszeri betegségeket, emésztési zavarokat, székrekedést, hasmenést, fejfájást, hátfájást.

 

Enyhe depressziós tüneteken segíthetnek még más gyógynövények is, mint pl.

Golgotavirág

Enyhe depressziónál segíthet a golgotavirág levele. A gyógynövény különösen belső nyugtalanság, ingerlékenység és alvászavarok ellen hat. A golgotavirágnak általános nyugtató hatása van szorongásos zavaroknál, ezért pozitív hatással lehet a depresszív hangulatokra.

 

Keltike

A keltike gyökérgumója nyugtató és ugyancsak antidepresszív hatással rendelkezik. A keltikekivonatból készült szereket gyakran alkalmazzák alvászavarok és belső nyugtalanság enyhítésére.

 

Macskagyökér

A macskagyökér nyugtató hatású gyógynövényként ismert, a központi idegrendszerre van pozitív hatással, de azok is használhatják, akik úgy érzik, hogy szellemileg túl vannak terhelve, sokszor ingerlékenyek, idegesek és emellett gyakran éreznek szorongást. Hatásos alvászavarokra és idegességre, antidepresszáns szernek számít. A pozitív hatás a macskagyökér bevétele után meglehetősen hamar bekövetkezik.

 

Citromfű

A citromfű egy csodálatos gyógynövény, amely elsősorban nyugtató hatásáról híres, de erősíti az idegrendszert is. Sok esetben a feszültség lehet a gátja az éjszakai nyugodt pihenésnek, ez esetben lefekvés előtt egy órával érdemes egy csésze citromfű teát elkortyolgatni.

 

Levendula

A levendula gyógyhatása is jól használható depresszió ellen. Olaját inhalálva, krémbe keverve vagy illatpárnára csepegtetve már hosszú ideje használják nyugtató hatása miatt. Alvászavarokra is tökéletes választás. A levendula fogyasztása (tea, olaj vagy kapszula formájában) teljesen biztonságos, nincsenek olyan mellékhatásai, mint az álmosság vagy a fáradékonyság.

 

Zöld tea

A zöld tea, pontosabban a belőle kivont L-theanin serkenti a dopamin-termelődést, nyugodttá, de éberré is tesz fáradtságérzet nélkül. Emellett segít koncentrálni, támogatja a memóriát is, így mindenképpen érdemes tenni vele egy próbát.

 

Egyeztess orvosoddal, lehetőleg olyat keress, aki nyitott a természetes gyógymódok irányában.

A depresszió egy nagyon komoly betegség, ezért súlyos esetekben semmiképpen ne kísérletezz az otthoni gyógyítással. Mindenképpen szükséges orvossal konzultálni, hogy a pirulák mellett milyen gyógynövényeket alkalmazhatunk a mielőbbi gyógyulás érdekében.

 

 

depresszió

A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
A csakrák betegségei
  Számtalan fizikai és lelki probléma jelzi, ha nem működnek megfelelően testünk csakrái. Ismerd meg a tüneteket!   A hét csakra speciális hely...
TOVÁBB
Gyógyító erővel rendelkezik az ázsiai gyümölcs
  Ha eddig nem is hallottunk róla, érdemes megismerni, hiszen egyaránt hatásos depresszió ellen, ajánlott bőrregenerálásra, de kiváló immunerősítő is. És...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék