Kimchi: Az erjesztett koreai csoda

 

A Kimchi Dél-Korea egyik legismertebb nemzeti étele, amely több mint ezeréves múltra tekint vissza. Eredetileg a téli időszakra szánt tartósított zöldségként született meg, amikor friss zöldségek nem álltak rendelkezésre. A fermentálás (erjesztés) nemcsak az ételek tartósságát növeli, hanem különleges ízvilágot is adott.

 Kimchi, erjesztés, Gochugaru, Lactobacillus, tejsavbaktérium, gyulladáscsökkentő, probiotikum, antioxidáns

Az idők során a recept tovább finomodott, különböző fűszerekkel és alapanyagokkal gazdagodott. A Kimchi ma már a koreai kultúra szimbóluma, és elismert szuperélelmiszer. A Kimchi nemcsak finom, hanem egy igazi egészségbomba is! Fedezd fel ezt a koreai különlegességet, és varázsolj egzotikus ízeket az asztalodra!

 

A Kimchi egészségügyi előnyei

  • Probiotikumokban gazdag: Az erjesztési folyamat során keletkező jótékony baktériumok, például a Lactobacillus, támogatják az emésztőrendszer egészségét.
  • Vitaminforrás: A Kimchi tele van A-, B- és C-vitaminokkal, amelyek erősítik az immunrendszert.
  • Antioxidáns hatás: Az erjesztett zöldségekben található antioxidánsok legjobban a sejtek védelmében.
  • Gyulladáscsökkentő: A fermentált ételek serkentik a gyulladások csökkentését.
  • Könnyen emészthető: Az erjesztés során a zöldségekben lévő tápanyagok könnyebben hasznosulnak.

Hagyományos Kimchi recept

Hozzávalók (4-6 adaghoz):

  • 1 közepes kínai kel
  • 2 közepes marék durva só (nem jódozott), tengeri- vagy erdélyi
  • 0,5 dl víz
  • 1 közepes jégcsapretek (gyufaszálra vágva)
  • 4 újhagyma (felszeletelve hosszúkás darabokra)
  • 2 szál közepes sárgarépa (jégcsapretekhez hasonlóan felszeletelve)
  • 2-3 evőkanál csilipehely vagy csilipor, de bármilyen erős paprika megfelel (az eredeti kimchi receptet Gochugaru koreai piros chilipehellyel készítik)
  • 2 evőkanál halszósz vagy szójaszósz
  • 2 kisebb gyömbér
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál cukor

Elkészítés:

Vágd félbe, majd szeletekre a kínai kelt. Alaposan sózd be 1-2 órára. Közben néha forgasd meg.

A csilipaprika-port, gyömbért, fokhagymát, halszószt, a vizet és a cukrot tedd egy aprítóba és alaposan pépesítsd. Aprító hiányában a megtisztított gyömbért és a fokhagymát le is reszelheted.

Öblítsd le a kelt a sótól, majd alaposan keverd össze a fűszerkeverékkel, a retekkel, a répával és az újhagymával. Vegyél gumikesztyűt ehhez a művelethez, mivel a paprika csípni fogja a kezed.

Tedd a keveréket egy steril befőttesüvegbe, és ügyelj arra, hogy ne maradjon levegő a zöldségek között, nyomkodd le alaposan. Hagyj egy kis helyet a tetején, mert az erjedés során gázok képződnek.

Hagyd a konyhában erjedni 5 napig, majd tedd hűvös helyre legalább 2 hétre. Minden nap nyomkodd le a zöldségeket, hogy a levegő távozzon. Hűtőben akár 3-5 hónapig is eltartható.

 

A magas vitamintartalom mellett a fermentált zöldségek olyan anyagokat is tartalmaznak, amiknek egészségtámogató hatást tulajdonítanak. A Kimchi fogyasztása alvadásgátló, immunstimuláló és antioxidatív hatású lehet, valamint védhet az olyan betegségek kialakulásától, mint a rák, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri problémák. Serkenti a jótékony baktériumok szaporodását, és így pozitívan hat a mikrobiomra – az emésztésünk központjára, így az immunvédekezésre is. A fermentálás nemcsak tartósít – néhány élelmiszer konkrétan az erjedés által jön létre.

 

gyulladáscsökkentő

Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
Egy keverék, mely elpusztítja az összes betegséget
  A cékla, sárgarépa és az alma leve összekeverve egy mágikus ital, amely világszerte csodálatos egészségügyi hatással rendelkezik!   Különféle...
TOVÁBB
Egy igénytelen fa gyümölcse kezeli a rákot
  Az eperfa igénytelen és sokat terem. Az eperfa levelét, ágát és kérgét is felhasználhatjuk gyógyászati célokra. Készíthetünk belőle lekvárt,...
TOVÁBB
A magyar népi gyógyászat legnagyobb titka a kövirózsa
  A kövirózsa népi gyógyászatunk egyik legalapvetőbb gyógynövénye. Már az ókor óta ismerjük és használjuk különféle gyógyászati célokra.   A...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Gyógyszer a zöld dióból készült likőr! Készítsd el Te is!
  Legalkalmasabb időpont a zölddió szedésére a június eleje-közepe. Ebben az időpontban a dió még késsel könnyen vágható.   Szent Iván napja (június...
TOVÁBB
Almaecet az élet elixírje! Készítsd el házilag!
  Az almaecet a természet legtökéletesebb csodaszere, mely nem hiányozhat házi gyógy-szereink közül. A házi almaecet természetes erjedésű, és ami...
TOVÁBB
Ital, ami legyőzi a rákot
  Íme egy olcsó gyorsan és egyszerűen elkészíthető hatásos ital, aminek fogyasztása rendkívül jó hatással bír a szervezetünkre!     A...
TOVÁBB
Savanyú káposztával az immunrendszer erősítéséért - készítsd el magad!
  A savanyú káposzta életerőt és energiát ad.   A savanyú (más néven erjesztett) káposzta készítésében régen az egész család kivette a részét....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Milyen egészségügyi problémát okozhat a megterhelt vastagbél?
  A vastagbél az emésztőrendszer utolsó szakasza, amely fontos szerepet játszik a...
Egy különleges fenyőféle a havasi cirbolyafenyő, vagyis az Alpok királynője
  A havasi cirbolyafenyő (Pinus cembra) az Alpok egyik legkülönlegesebb és...
A Tianzi-hegység – Kína rejtett természeti csodája
  A Tianzi-hegység a világ egyik legkülönlegesebb természeti képződménye, amely a kínai...
Az antocián agresszíven hat a rák ellen is!
  Az antociánok a természet egyik legcsodálatosabb vegyületei, amelyek nemcsak élénk színt adnak...

Címkék