A Kimchi Dél-Korea egyik legismertebb nemzeti étele, amely több mint ezeréves múltra tekint vissza. Eredetileg a téli időszakra szánt tartósított zöldségként született meg, amikor friss zöldségek nem álltak rendelkezésre. A fermentálás (erjesztés) nemcsak az ételek tartósságát növeli, hanem különleges ízvilágot is adott.
Az idők során a recept tovább finomodott, különböző fűszerekkel és alapanyagokkal gazdagodott. A Kimchi ma már a koreai kultúra szimbóluma, és elismert szuperélelmiszer. A Kimchi nemcsak finom, hanem egy igazi egészségbomba is! Fedezd fel ezt a koreai különlegességet, és varázsolj egzotikus ízeket az asztalodra!
A Kimchi egészségügyi előnyei
- Probiotikumokban gazdag: Az erjesztési folyamat során keletkező jótékony baktériumok, például a Lactobacillus, támogatják az emésztőrendszer egészségét.
- Vitaminforrás: A Kimchi tele van A-, B- és C-vitaminokkal, amelyek erősítik az immunrendszert.
- Antioxidáns hatás: Az erjesztett zöldségekben található antioxidánsok legjobban a sejtek védelmében.
- Gyulladáscsökkentő: A fermentált ételek serkentik a gyulladások csökkentését.
- Könnyen emészthető: Az erjesztés során a zöldségekben lévő tápanyagok könnyebben hasznosulnak.
Hagyományos Kimchi recept
Hozzávalók (4-6 adaghoz):
- 1 közepes kínai kel
- 2 közepes marék durva só (nem jódozott), tengeri- vagy erdélyi
- 0,5 dl víz
- 1 közepes jégcsapretek (gyufaszálra vágva)
- 4 újhagyma (felszeletelve hosszúkás darabokra)
- 2 szál közepes sárgarépa (jégcsapretekhez hasonlóan felszeletelve)
- 2-3 evőkanál csilipehely vagy csilipor, de bármilyen erős paprika megfelel (az eredeti kimchi receptet Gochugaru koreai piros chilipehellyel készítik)
- 2 evőkanál halszósz vagy szójaszósz
- 2 kisebb gyömbér
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál cukor
Elkészítés:
Vágd félbe, majd szeletekre a kínai kelt. Alaposan sózd be 1-2 órára. Közben néha forgasd meg.
A csilipaprika-port, gyömbért, fokhagymát, halszószt, a vizet és a cukrot tedd egy aprítóba és alaposan pépesítsd. Aprító hiányában a megtisztított gyömbért és a fokhagymát le is reszelheted.
Öblítsd le a kelt a sótól, majd alaposan keverd össze a fűszerkeverékkel, a retekkel, a répával és az újhagymával. Vegyél gumikesztyűt ehhez a művelethez, mivel a paprika csípni fogja a kezed.
Tedd a keveréket egy steril befőttesüvegbe, és ügyelj arra, hogy ne maradjon levegő a zöldségek között, nyomkodd le alaposan. Hagyj egy kis helyet a tetején, mert az erjedés során gázok képződnek.
Hagyd a konyhában erjedni 5 napig, majd tedd hűvös helyre legalább 2 hétre. Minden nap nyomkodd le a zöldségeket, hogy a levegő távozzon. Hűtőben akár 3-5 hónapig is eltartható.
A magas vitamintartalom mellett a fermentált zöldségek olyan anyagokat is tartalmaznak, amiknek egészségtámogató hatást tulajdonítanak. A Kimchi fogyasztása alvadásgátló, immunstimuláló és antioxidatív hatású lehet, valamint védhet az olyan betegségek kialakulásától, mint a rák, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri problémák. Serkenti a jótékony baktériumok szaporodását, és így pozitívan hat a mikrobiomra – az emésztésünk központjára, így az immunvédekezésre is. A fermentálás nemcsak tartósít – néhány élelmiszer konkrétan az erjedés által jön létre.
