Számos betegség teszi szükségessé gyulladásgátlók szedését. Ezek bár hatékonyak, de nem mentesek a mellékhatásoktól. Léteznek azonban természetes gyulladásgátlók is. A gyulladáscsökkentő növények segítenek a panaszokat természetes és egészséges módon enyhíteni.
Növényi gyulladásgátlók
Számos gyógynövénynek van gyulladáscsökkentő hatása. Ilyen például a fehér fűz, a gyöngyvessző, a kurkuma, az ördögkarom vagy a babér. Vannak hormonális gyulladáscsökkentő növények, melyek serkentik a mellékvesék kortizontermelését, így elérve a gyulladásgátló hatást. Ide tartozik a fekete ribizli, a lucfenyő és az erdei fenyő. A fekete ribizli különösen hatékony. Gyulladásgátló hatása már a bevételtől számított 10 perc után megmutatkozik.
Javallatok
Köszvényre: fekete ribizli, gyöngyvessző, citrom-eukaliptusz, fűz, nyírfa, erdei fenyő, babér.
Reumára: ördögkarom, citrom-eukaliptusz, fekete ribizli, gyöngyvessző, fűz, kúszó fajdbogyó, kurkuma, erdei fenyő.
A gyulladások leküzdésére ideális a lucerna vagy a kamilla, melyek csodákra képesek bármilyen duzzanatnál. A kamilla erős gyulladásgátló, vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkezik, és fokozza a vér áramlását, ami lehetővé teszi a duzzanatok csökkentését. A kamillából készült teát külsőleg is alkalmazhatjuk a gyulladt területen.
A lucerna is egy kitűnő gyulladáscsökkentő növény. Lúgosító és méregtelenítő is. Mindenféle gyulladást javít, és segít néhány bőrproblémán is. További gyulladáscsökkentő növény a lapacho. Tisztítja a szervezetet, és segít csökkenteni a gyulladást. A kérgét használhatjuk fel leforrázott állapotban.
A kakukkfű, az oregánó, a csalán, a mályva és a zsurló gyógyteaként szintén kitűnő alternatívát nyújtanak a gyulladások természetes kezelésére.
A tudósok körében a kurkuma is hatékony, természetes gyulladásgátlónak számít. Állatkísérletekben bebizonyították, hogy a kurkuma gyökeréből származó kivonat akár a reuma kialakulását is teljesen meg tudta akadályozni. A kutatók feltételezik, hogy a kurkuma más, gyulladásokkal járó betegségeket is képes pozitívan befolyásolni.
Gyulladásgátló étrend-kiegészítők
A táplálék kiegészítők két fajtája járul hozzá a gyulladások enyhítéséhez: az omega-3 zsírsavak és a bázikus ásványi anyagok. Az omega-3 zsírsavak lehetővé teszik a szervezet számára, hogy gyulladásgátló molekulákat termeljen. Ezeket az omega-3 zsírsavakat növényi olajokban találjuk meg. Az omega-3 zsírsavakban leggazdagabb olajok a perilla-, a dió-, a szója-, a repce- és a lenolaj. A zsíros halak (lazac, makréla, szardínia, hering) is tartalmazzák.
A másik gyulladáscsökkentő étrend-kiegészítők a bázikus (alkáli) ásványok. A túl savas környezet kedvez a gyulladásoknak. A bázikus ásványi anyagok (nátrium, kálium, magnézium, vas, mangán) semlegesítik a fölösleges savakat.