A gyulladás több okból is kialakulhat a szervezetben. A leggyakoribb okok közt említhetjük a kórokozókat, ugyanakkor sérülés miatt is kialakulhat gyulladás, mely fájdalommal és tapintható duzzanattal jár, továbbá láz is előfordulhat.
Ha gyulladással küzdünk, akkor nem kell rögtön a kemikáliák után nyúlni, hiszen a természet erre a problémára is nyújt számunkra megoldást. A gyulladásgátló hatással rendelkező gyógynövényeket akár akkor is használhatjuk, amikor még nyoma sincs a gyulladásnak, hogy ezáltal is megelőzzük a bajt. Semmiféle drága, egzotikus dologra nem kell gondolni, hiszen sokszor a konyhában fellelhető egyszerű ételek, fűszerek rejtenek magukban csodás hatást. Ilyen például a kurkuma, melyet leginkább ételeink ízesítésére használunk. Amellett, hogy kiváló ízt ad az ételeknek, a kurkuma legfőbb hatóanyaga az úgy nevezett kurkumin, ami amellett, hogy erős gyulladásgátló hatással rendelkezik nagyon erős antioxidáns is egyben. Fogyasztását egy pohár meleg tejben célszerű megvalósítani. Szintén gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik a fahéj, melynek aktív összetevője blokkolja a gyulladásos folyamatokért felelős fehérjék aktivitását. A zsálya szintén sok hasznos hatóanyagot tartalmaz, melyek többek közt segítenek megelőzni a gyulladásos folyamatok kialakulását. A zsályát leginkább tea formájában érdemes fogyasztani. A fokhagyma a népi gyógyászat egyik kedvelt alapanyaga, amit gyakran alkalmaztak gyulladásos fájdalomra és különféle duzzanatok csökkentésére. Sőt, akár ízületi panaszok esetén is nagyon sokat segíthet. A konyha szintén elmaradhatatlan része a gyömbér, melyet az indiai kultúra több ezer éve használ gyulladás csökkentésre. Ennek oka, hogy a gyömbér meggátolja a gyulladást előidéző vegyületek termelését a szervezetben. Mindezek mellett érdemes kipróbálni a feketenadálytő krémet, melyet sokan valóságos csodaszerként emlegetnek. A fenti módszerekkel hamar búcsút inthetünk a gyulladásnak, sőt, az talán meg sem jelenik!