Laskagomba, a gyógyító gomba

 

A laskagomba egy egészen különleges gomba, melyet orvosi kutatások bizonyítottak. A gomba az egyetlen olyan nem állati eredetű élelmiszer, amely D-vitamint tartalmaz.

 

A természetnek végtelen a csodája, csak észre kell venni és alkalmazni őket. E csodák közé tartozik a laskagomba is. Ezt a szaprofita gombát sokáig csak csemegeként ismertük, de orvosi kutatások bizonyították, hogy annál sokkal értékesebb. A laskagomba egészségre gyakorolt hatását a kínaiak már évszázadokkal ezelőtt is ismerték, azonban a mi étrendünkben csak a múlt század végén jelent meg.

 

A gombafajok többsége lebontó (szaprofiton) szervezet. Sejtjeik olyan anyagokat juttatnak a környezetükbe, amelyek lebontják, ezzel felvehetővé teszik az ott található szerves vegyületeket. Az így átalakított anyagokat a gombafonalak felveszik, és felhasználják anyagcseréjükhöz. A lebontó szervezeteknek a talajban és a vízben található szerves maradványok hasznosításával kiemelkedően fontos szerepük van az életközösségek anyagforgalmában. A szaprofita gombák közé tartozik például a kalapos gombák többsége, a penészgombák és az élesztők.

A laskagomba is a szaprofita gombák közé tartozik. Nem zöld szervezetként a zöld szervezetekből, azaz a fákból, sok, az életfeltételeihez szükséges olyan anyagot választ ki, amelyekre nekünk, embereknek is szükségünk van. A laskagomba olyan anyagokat tartalmaz, olyan mennyiségben és arányban, amik az emberi szervezetnek teljes mértékben megfelelnek. A laskagomba a fákból felveszi táplálékát, így a gomba fogyasztásával mi is hozzájuthatunk.

 

Nagy mennyiségben tartalmaz B-, D-, C- és K-vitamint, proteint, szterolokat, krómot, rezet, vasat, jódot, nátriumot, szelént, cinket, káliumot, foszfort és néhány zsírsavat is. Laskagomba fogyasztásával szervezetünk a lerakódott káros anyagoktól is megtisztul a benne található rostanyagoknak köszönhetően. Magas emészthetetlen rosttartalma miatt csökkenti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét. Vesebetegek azonban csak kisebb mennyiségben fogyaszthatják magas káliumtartalma miatt.

 

 

A szárított laskagombát Kínában a vénák erősítésére, az izmok lazítására használják. Nagyon nagy segítséget nyújt lumbágóra, az izmok és a végtagok merevsége esetén.

Orosz tudósok a laskagombából antibiotikumot izoláltak.

Japán kutatók a laskagomba vizes kivonatával sikeresen csökkentették egyes daganatok növekedési sebességét.

  

A laskagomba gyógyhatása

●  gyulladáscsökkentő,

●  kedvezően hat a vérnyomásra,

●  szabályozza a koleszterin szintet,

●  segít a vércukor szinten tartásában,

●  csökkenti az allergia és az asztma tüneteit,

●  ízületi problémákra is hatásos,

●  bőrbetegségeket is kezelhetünk vele, pl. szemölcsöket, ekcémát,

●  máj-, vese-, hasnyálmirigy-betegségben szenvedőknek is ajánlják, regenerálja a belső szerveket,

●  javítja az anyagcserét,

●  regenerálja a sejteket, lassítja az öregedést,

●  a laskagomba nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek felveszik a harcot a HIV-vel.

 

Egészséged érdekében ajánlott naponta fogyasztani laskagombát, azonban nem említhetjük együtt a hússal, nem tekinthetjük egyenértékűnek vele, hiszen a gombák fehérjetartalma lényegesen kisebb és fehérjéik biológiai értéke is valamelyest alulmaradnak a húsokhoz képest.

A laskagomba más gombákhoz hasonlóan az egészséges táplálkozás fontos eleme. Fogyókúrázók, cukorbetegek, köszvényben és magas vérnyomásban szenvedők diétájában egyaránt kiválóan felhasználható beltartalma miatt.

 

Soha ne szedj gombát az erdőben, főleg ne fogyaszd el, ha nincs megfelelő képesítésed abban, hogy megkülönböztesd az ehető és nem ehető gombákat. Ha mégis szednél, akkor a biztonság érdekében vizsgáltasd meg a gombát egy szakértővel.

 


NEKED AJÁNLJUK
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon sokan emlékeznek még rá és fogyasztották is. Feledésbe merült,...
TOVÁBB
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára fokozott védelmet biztosít az oxidatív stresszel szemben, többek között...
TOVÁBB
Köszvényes betegeknek ajánlott táplálkozásukba illeszteni a podagrafű rendszeres fogyasztását
  Szinte egész évben rendelkezésre áll, vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag gyógyhatású levélzöldség a podagrafű.   A podagrafű...
TOVÁBB
Az eperlevél teája hatékonyan csökkentheti a vércukor szintjét
  Oda kell figyelnünk, hogy a vércukorszintünk rendben legyen, erre az egyik legjobb természetes módszer az eperfa leveléből készült tea vagy...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Süllyed a gyógyszeripar és az orvosok hitele is zuhanóban van
  Amerikáról példát vehetünk, egyes államaiban a természetgyógyászok jogosultságot kaptak...
A szárzeller csodálatos gyógyhatásai!
  A zellerszárban található anyagok segítenek helyreállítani a vérnyomást, beállítani...
Alkoholos csodaszer a svédkeserű
  A svédkeserű gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, melynek hatását népgyógyászati...
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a...

Címkék