Méltatlanul száműztük a konyhából a mai modern táplálkozással a hüvelyeseket, pedig nem is olyan régen elképzelhetetlen volt a téli hónapokban az étkezés nélkülük.
Mára már tudjuk a babról, hogy a téli depresszió ellen is ajánlott fogyasztásuk. Értékes tulajdonsága, hogy kevés zsírt tartalmaz, fehérjetartalma nagy, és segíti az emésztést, könnyen és olcsón beszerezhető, készülhet belőle leves, főzelék, egytálétel vagy köret is.
Az időszámítás előtti idők Kínájában már ismert volt az adzuki bab. A szójabab után a japánok második legkedveltebb babfélesége az adzuki bab. Fogyasztása nem új keletű, hisz már időszámításunk előtt 1000 évvel is ismerték Kelet-Ázsiában. Ez idő tájt Kínában és Koreában fogyasztották előszeretettel, Japánba később került be, mint táplálkozásuk egyik kedvelt élelmiszere. Az adzuki legáltalánosabb színe a vörös, de létezik fehér, fekete és szürkés színben is.
Az adzuki bab a makrobiotikus konyha egyik kedvence. Gazdag proteinekben, A-, B1- és B2-vitaminban. Híres vas- és kalcium-tartalmáról, továbbá magnézium és foszfor is található benne, kitűnő fehérje- és rostforrás. Természetes inzulinszabályozó, koleszterincsökkentő, vérnyomás-szabályozó tulajdonsága is ismert. Az adzuki bab magjának csíráztatásakor a fehérjék aminosavakra bomlanak, melyek értékes esszenciális aminosavak.
Elkészítése nem bonyolultabb, mint a többi babféleségé. Főzés előtt viszont érdemes éjszakára beáztatni hideg vízbe. Magunk is csíráztathatunk adzukit. Egész évben lehetőség nyílik rá, és a csíráztatási idő csak 3-5 nap. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a csíráztatott adzuki bab – más babokkal ellentétben – nem okoz bélgázképződést. A magas rosttartalmú szemekkel élettanilag hasznos fehérjékhez, vízben oldódó ásványi sókhoz, vitaminokhoz juthatunk.
Az adzuki bab gyógyhatásai
● a szívre és a vékonybélre gyógyító hatással van,
● erősíti a vese és a mellékvese működését,
● méregteleníti a testet ,
● eloszlatja a vér pangását ,
● csökkenti a duzzanatokat,
● vízhajtó hatású,
● megszüntethető vele a fehérfolyás,
● segíti a máj működését sárgaság és hasvízkór esetén,
● hasmenés megszüntetésére is alkalmazható,
● szabályozza a vérnyomást,
● elősegíti a fogyást.
Nagyon jót teszünk a szervezetünknek és az egészségünknek, ha ez az édes ízű bab gyakori szereplője lesz az étkezéseinknek.