Ezek a gyógynövények javítják a vérkeringést

 

Ha nem megfelelő a vérkeringésünk, ez kellemetlen állapotokat is teremthet és rendkívül súlyos egészségügyi problémákat okozhat. A rossz vérkeringést sok tünet jelezheti, amelyeknek sokszor nem tulajdonítunk túlzott jelentőséget. Melyek ezek a tünetek?

 egészséges életmód, gránátalma, avokádó, koleszterinszint, kurkuma, indiai sáfrány, sárga gyömbér, melasz, vérkeringés javítása, érszűkület, galagonya, gyömbér, vadgesztenye, fűzfakéreg, petrezselyem, fekete áfonya, ginkgo biloba, antioxidáns, memória javítása, zöld tea

Ha állandóan hidegek a végtagjaink, főként a lábujjak, akár még a meleg évszakban is. A végtagzsibbadás, a gyakori fejfájás és szédülés is utalhat keringési problémákra. Ha a rendszeres vízfogyasztás ellenére is száraz a bőrünk, ha hullik a hajunk és sokszor érezzük magunkat gyengének és erőtlennek, akkor gondolhatunk arra is, hogy valami nincs rendben a keringésünkkel.

A vízvisszatartás, a visszér, a foltok megjelenése a bőrön, az emlékezetkiesés, a nehézlégzés és a végtagbizsergés is jelezhetik, hogy valami gond van a keringésünkkel. Ha rendszeresen tapasztaljuk ezeket a tüneteket, feltehetően ezek a szimptómák a rossz vérkeringés számlájára írhatók.

 

Számos, nem megfelelő életmódbeli szokás is okozhat rossz vérkeringést. Ezek közé tartozik a dohányzás, a testmozgás hiánya és a rossz táplálkozás, főként a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása. Ha munkánkból adódóan sok időt töltünk a számítógépe előtt, akkor is gondok lehetnek a keringésünkkel, különösen akkor, ha óránként nem tartunk szünetet és a testmozgás sem szerepel az életünkben.

 

Van megoldás a keringési problémákra

Nyilván először egy alapos kivizsgálásra van szükség, hiszen a háttérben egyéb betegségek is meghúzódhatnak. Amennyiben az orvos nem tartja indokoltnak a kezelést, akkor életmódváltással és egyéb természetes módszerekkel sokat segíthetsz a probléma megszüntetése érdekében.

Nagyon sokat segíthet az egészséges táplálkozás. A friss gyümölcsök és a leveles zöldségek jelentős javulást hozhatnak, hiszen sok bioflavonoidot tartalmaznak, amelyek erősítik az ereket és megkönnyítik a megfelelő véráramlást. A görögdinnye és a paradicsom likopint tartalmaz, amelyek az erek tisztántartásában vesznek részt. A B3-vitaminban gazdag táplálékok is elősegítik az egészséges véráramlást.

 

A rendszeres testmozgás az egyik legjobb módja annak, hogy megtámogassuk és segítsük az egészséges vérkeringést. Már napi harminc perc séta, úszás, kerékpározás is csodákat művel, emellett megtámogatják az egészséget és fenntartják a jó közérzetet.

 

Vannak olyan gyógynövények, amelyek pozitívan hatnak a vérkeringésre. Építsd be ezeket az egészséges étrendedbe és meglátod, hogy a kellemetlen tünetek is hamarosan megszűnnek majd.

 

●   A zöld tea nemcsak a sejtek, hanem a hajszálerek állapotát is javítja. Kutatások igazolják, hogy a zöld tea csökkenti egyes betegségek – szív-és érrendszeri, daganatos megbetegedések – kialakulásának kockázatát. A zöld tea levelei a véráramlást is javítják és védelmet nyújtanak a koszorúér-szűkület ellen is.

●   A Ginkgo biloba egy erőteljes antioxidáns, amely javítja a memóriát. Javítja a vérkeringést, tágítja az ereket, és mivel a vér agyba történő áramlását is elősegíti, így a kognitív funkciókat is javítja.

"A flavonoidoknak köszönhetően a ginkgo bizonyítottan jó értágító, biztosítja a bőr és az izmok jó vérellátását, javítja a véredények anyagcseréjét is. Különösen a mélyebben fekvő kis és közepes artériák keringési zavarai esetén hatásos" - magyarázta a szakértő.

●   A fekete áfonya pedig a krónikus vénás elégtelenségen segít.

●   A petrezselyem egy természetes értágító. A petrezselyem B12- és C-vitamint is tartalmaz, amelyek szintén hozzájárulnak az egészséges vérkeringéshez.

●   A fűzfakéreg gyulladást csökkent és fájdalmat csillapít, de a vérkeringésre is pozitív hatással van.

●   A vadgesztenye eredményesen kezeli a keringési elégtelenséget.

●   A galagonya elősegíti a megfelelő véráramlást és szabályozza a keringési rendszert, mindemellett a szívizom állapotát is javítani képes.

●   A gyömbérgyökér értágító és gyulladásgátló tulajdonsága is ismeretes. Az immunrendszert is megtámogatja és elősegíti az egészséges vérkeringést.

 

 

Érszűkület

Érszűkület esetén segítséget jelent, ha a keringést javító, érfalat erősítő gyógynövényeket együttesen alkalmazzuk. Hetente 2-3 csésze galagonya virágzó ágvég teát ajánlunk, (ha magas a vérnyomás lehet minden nap inni) a galagonya szívritmust szabályoz, szívideget nyugtat, érelmeszesedés ellen nagyon jó. Megszünteti a szédülést, a szorongó érzést, a szabálytalan szívdobogást, rövid légzést.

Ajánljuk a C-vitamint is, lehetőleg természetes formában. A C-vitamin véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Erősíti az artériák kollagén szerkezetét, az érfalat.

Az E-vitamin megelőzi a vérrögök kialakulását. A csipkebogyóhús tea nagyon hatékony, magas a C-vitamin tartalma. Magjában jelentős mennyiségű E-vitamin található.

A fekete áfonya gyümölcs a vénás keringési elégtelenség és nyirokkeringési elégtelenség kezelésében segít. A bogyókban található hatóanyagok növelik a kisebb vérerek ellenállását, és javítják a hajszálerekben és általában az erekben a vérkeringést. Ha a szűkület vagy elzáródás az alsó végtagban található, akkor csalánlevél teával való lemosást és diólevél teával történő borogatást javaslunk. Ha az érszűkület a nyaki vagy agyi ütőereket érinti, a következő keverékkel javaslunk külső kezelést, segít meszesedés esetén. Egy fej fokhagymát kell fél centis darabokra vágni, betenni egy befőttes üvegbe, leönteni annyi almaecettel amennyi ellepi, és lezárni az üveget, benne hagyni a fokhagymát, amíg csak az oldatot használjuk. Akár azonnal is alkalmazható. Este kell belemártani az ujjakat és bekenni kétszer-háromszor a két nyaki ütőeret. Amikor megszáradt, lemosni, mert az ecet csípheti a bőrt. Ha nagyon irritáló az ecet, a kezelés előtt vékonyan be lehet kenni a bőrt semleges hatású krémmel.

 

Vérkeringés javítása

A vérkeringés javítására a következő gyógynövényteákat ajánljuk: fehér fagyöngy, fürtös menta, mezei kakukkfű, palástfű, szagosmüge. Megelőzés céljából bármelyikből heti 1-2 csészével javaslunk.

 

Miért fogyasszunk csípős ételeket?

Ha bírod a paprikát és a csípős ételeket, nem mellesleg fogyasztod is őket, akkor jó úton jársz. Amennyiben nem a kedvenced a „lángoló ételek” fogyasztása, itt az ideje megbarátkozni velük, mivel A- és C-vitamin tartalmuk jótékony hatással van a szervezetre. Továbbá megemelik a test hőmérsékletét, ami miatt a kitáguló erekben a véráramlás felgyorsul és megnövekszik, annak rendje és módja szerint.

 

Mire jó a melasz?

Vas és ásványi anyag tartalma segíti a szervezet vörösvérsejt termelését, ami a légzési gázok (többek között oxigén) szállításáért felelős a véráramban. A melasz, ami egy sűrű szirup, erősíti még az immunrendszert és csökkenti a nőknél kialakuló menstruációs görcsök fájdalmait. Mindezt természetes alapon. Fogyasztani napi 2-3 teáskanálnyit érdemes, például édesítőként zabkásához vagy teához adva.

 

Kurkuma, indiai sáfrány

A kurkuma Indiából származó fűszer, amely a „sárga gyömbér” és az „élet fűszere” elnevezést is viseli a közhiedelem szerint. Külsőre valóban hasonlít a gyömbérre és a hatása is hasonló. Gátolja a vérrögök kialakulását a vérben, így csökkenti a trombózisveszélyt. Csillapítja az erős vérzést és a melaszhoz hasonlóan a menstruációs görcsöket is nagy arányban mérsékli.

 

Az avokádó csökkenti a koleszterinszintet is

A rendszeresen fogyasztott avokádó kimutathatóan csökkenti a koleszterinszintet a vérrendszerben. Ezáltal csökkenti a kialakuló érelmeszesedést, ami a legtöbb ebből fakadó betegség és károsodás (pl. szívinfarktus) elsőszámú hírnöke. Az avokádót sokféleképpen lehet fogyasztani, pl. salátaként, mártásként, levesként, de készíthetünk belőle krémet is, mely pirítósra kenve igazi csemege.

 

A gránátalma fogyasztása jótékony hatással van az érrendszerre

A vérrög kialakulás és vérnyomáscsökkentő hatás, már napi 1 pohár gránátalmalé rendszeres fogyasztásával elérhető.

 

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék