Nagyapáinktól tudjuk, hogy a méz nem csupán azért kedvelt, mert finom, hanem sokan gyógyhatásaiért is használják. A legtöbbünk úgy ismeri a mézet, mint a méhek édességét, de kevesen tudnak csak a rákölő hatásáról.
A méz egy szuper egészséges élelmiszer. Tudjuk, hogy több mint 69 egészségre gyakorolt pozitív hatással rendelkezik, amit megerősítenek az orvosbiológiai irodalmak is. De azt vajon tudod-e, hogy komoly szerepet játszhat az olyan látszólag gyógyíthatatlan és életveszélyes betegségek megelőzésében és visszaszorításában mint a rák?
Egy Molecules folyóiratban publikált tanulmány a méz a tumorokra vagyis a rákbetegségekre gyakorolt hatását vizsgálta, minek során kiderült, hogy a méz az ilyen betegségek lefolyására és kialakulására pozitív hatással van. A tanulmány igazolja a flavonoidok és fenolsavak, jelenlétét a mézben. A méz jótékony hatásait elsődlegesen ezek a vegyületek adják.
A méz jelentős része, mintegy 15-20 százaléka víz. Fő értékét a szénhidrátok (monoszaharidok, diszaharidok, keményítők) és a nitrogénvegyületek (aminosavak, fehérjék, enzimek, fermentumok, vitaminok) képezik.
A cukrok közül a legjelentősebbek az egyszerű cukrok közé tartozó szőlőcukor (glükóz) 32-49 % és gyümölcscukor (fruktóz) 22-44 %. Ezek együttesen a méz szárazanyagának körülbelül 90 %-át teszik ki.
A legédesebbek azok a mézek, amelyekben sok a gyümölcscukor. Elsősorban ilyen az akácméz, melynek gyümölcscukor tartalma az átlagos virágmézzel szemben 42 %, vagy annál több.
Ennek a két cukorfajtának az aránya szabja meg a méz kristályosodási hajlamát. A szőlőcukor elősegíti, a gyümölcscukor meggátolja a kristályosodást. Kristályosodáskor a méz víztartalma nem változik. A kristályosodás nem csökkenti a méz fiziológiai értékét és nem utal feltétlenül idegen anyag belekeverésére sem. Ha mézünk belekristályosodott egy edénybe, akkor helyezzük az edényt egy nagyobb edényben lévő 40-45 fokos vízbe. Rövidesen folyóssá válik, az edény oldalán olvadni kezd. Ekkor célszerű kevergetni, hogy a melegítés minél rövidebb ideig tartson. A magas hőfok árt ugyan a méz színének, csökkenti aromatartalmát, de előnye, hogy elpusztítja az erjesztőgombákat, amelyek a pollenekkel (virágporokkal) általában minden mézbe belekerülnek.
Egyes mézekben zsírsavak is kimutathatók. Például a gesztenyeméz ezért alkalmas keringési betegségek, trombózis, artritisz, nőgyógyászati betegségek gyógyítására. A sötét mézek több nitrogénvegyületet és több ásványi anyagot tartalmaznak. Például az almamézben 16 féle elem fordul elő, és legjelentősebb a kalcium tartalma. Az ilyen méz kismamák és gyermekek számára szükséges a csontképződéshez.
A méz nyomelemei, a réz, a kobalt is elősegítik a vas felvételét a szervezetbe, a gyerekek vörösvérsejtjeinek száma gyorsabban nő. A mézben előforduló vitaminok: A, B1, B2, B3, B6, C, folsav.
A méz gyógyhatásai
● A méz legismertebb tápláló és gyógyító hatása az erősítés,
● a kimerültséget gyorsan, hatékonyan meg lehet szüntetni mézzel,
● száj- és garatgyulladásnál naponta egy kanál mézet kell fogyasztani, sokáig a szájban tartva, lassan elszopogatva,
● a sűrű, kristályos méz mandulagyulladásnál baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő hatású,
● a méz stabilizálja a gyomor savháztartását, segíti az emésztést,
● enyhe hashajtó hatása az idősek, és ülő foglalkozásúak számára kedvező,
● segít a májnak méregteleníteni mérgezés, műtéti altatás után. A szervezet saját mérgei ellen is hatékony,
● a terhességi vészes hányás káros következményei ellen is hatásos,
● a fémmérgezések (ólom), kolera, vérhas, többféle tífusz és szalmonella gyógyításánál jó kiegészítő,
● a méz jó a májon kívül a vesére, a húgyhólyagra és a hasnyálmirigyre. Ezért a cukorbetegek — engedélyezett szénhidrátbeviteli határain belül — mézet fogyaszthatnak,
● sikeresen alkalmazzák koronáriás vérellátási zavarok, szívritmuszavarok, szívizomgyulladások, fertőzések után,
● a méz baktériumellenes, nyálkaoldó, érzéstelenítő, gyulladásellenes, biológiailag immunizáló, regeneratív, szívserkentő, nyugtató, idegerősítő,
● a méz külsőleg is alkalmazható, mivel jó sebelzárást biztosít, ezért égési sebek, felfekvések, fekélyek esetében kiváló,
● remek méregtelenítő hatású a mézmasszázs, érdemes kipróbálni.
Fektessük hasra a beteget, a hátára folyassunk előzőleg kézmeleg vízben meglangyosított mézet, kb. 20 dkg-ot. Vigyázva, hogy ne csurogjon le, gyorsan masszírozzuk végig a gerinc mentén, és az egész háton. A méz sűrűsödésével lassítsuk a masszázst. A méz fehéresszürkévé válik, állaga kásás lesz a kivont mérgek következtében. Ekkor távolítsuk el a mézet. Mossuk le a beteg hátát.
● Ödémás, fájdalmas ízületekre – térd, boka – hasonlóképpen alkalmazhatjuk, értelemszerűen kevesebb mennyiséggel. Tegyünk fóliát az ízület alá, hogy a lecsorgó mézet felfoghassuk.
A méz egyéb ismert tulajdonságai: könnyen emészthető, ízletes, étvágygerjesztő, erősítő, üdítő, nyálkaoldó, köhögéscsillapító, megerősíti a foghúst, a fogakat, használható sárgaság, lépmegnagyobbodás, mellkasi bántalmak, nemi gyengeség, vese- és epekő, bélférgek, mérgezések, dadogás, szívbetegségek és lepra ellen.