A húgysav végtermék, melyet egy részről kiizzadunk vagy a bélrendszeren keresztül távozik szervezetünkből. Másrészről a vérben lévő húgysav a vesén keresztül kiürül a szervezetből. Bizonyos esetekben a húgysav szintje eltérhet a normálistól.
Normál esetben a húgysav nem tud felhalmozódni a szervezetben. A húgysav szint meghatározása vénás vérből, valamint vizeletből is történhet. Két esetben alakulhat ki magas húgysavszint, egy részt fokozott termeléssel, más részt, ha csökken a kiválasztás. Olykor a húgysavszint akkor is megemelkedik, ha olyan ételeket fogyasztunk, melyek magas húgysav tartalommal rendelkeznek, mint például a vörös húsok, kolbászfélék, de a magas fehérje tartalmú diéta következtében is megemelkedhet a húgysavszint, mivel ezek purinban gazdagok. Továbbá túlzott alkohol fogyasztás, kemoterápiás gyógyszerek, túlsúly és genetikai okok is vezethetnek magas húgysavszinthez. Szintén magas húgysavszinthez vezetnek az olyan krónikus betegségek, mint a vesebetegség, pajzsmirigy problémák és a cukorbetegség. A magas húgysav szintnek nagyon kellemetlen hatásai lehetnek, többek közt a köszvény, így fontos tenni ellene. Akár házi módszerekkel is tehetünk a magas húgysav szint ellen, például citromos víz fogyasztással, mivel az a benne lévő C-vitaminnak köszönhetően semlegesíti a szervezetben felhalmozódott húgysavat. Ha már a folyadékfogyasztásnál tartunk, fontosnak tartjuk kiemelni, hogy eleget igyunk, ugyanis a kellő folyadékfogyasztás segíti a veséket a húgysav eltávolításában. A folyadékfogyasztás a köszvény ellen is kiváló fegyver. Legalább napi két liter vizet kell fogyasztani, de ha rendszeresen végzünk testmozgást, valamint a nyári hónapokban érdemes emelni a mennyiséget. Az E-vitamin is csökkenti a húgysavszintet, ezért ezt is célszerű bevinni a szervezetbe olívaolaj, valamint étrendkiegészítők formájában. Nagyon ritka, hogy a húgysav szint alacsony legyen, de előfordulhat, például túlzásba vitt C-vitamin fogyasztás által.