A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában különleges íze és illata miatt, és gyakran használjuk a fürdőszobában is.
Szervezetünk méregtelenítésére is kiválóan alkalmas a citrom, azonban tudnunk kell, hogy ha limonádét készítünk, vagy teánkat ízesítjük vele, akkor a legegészségesebb részét nem használjuk fel. Ez a rész nem más, mint a citromhéj. A héj 10-szer több vitamint tartalmaz, mint a citrom belső része. Itt azonban eszünkbe juthat az a tény, mely szerint a héj a hosszú szállítás miatt rengeteg mérget, tartósítószert tartalmazhat.
A citromot bármilyen felhasználás előtt alaposan mossuk meg mosogatószerrel, majd áztassuk legalább fél órán keresztül almaecetben.
A citrom felhasználásának legjobb módja ha lefagyasztjuk. Fagyasztás előtt végezzük el a tisztítási műveletet! Töröljük ezután szárazra és tegyük a fagyasztóba.
A citrom héja azon kívül, hogy erősíti az immunrendszert számos egészségügyi tulajdonsággal is rendelkezik. A citrom szinten tartja az általános egészségi állapotot.
A citrom egészségügyi előnyei
● szabályozza a koleszterin szintet,
● megakadályozza a rákos megbetegedéseket,
● kivédi a bakteriális fertőzéseket, legyőzi a gyulladásokat,
● megelőzi az asztmát,
● méregteleníti a veséket és a májat,
● helyreállítja a magas vérnyomást,
● depresszió és a stressz ellen hatásos gyógy-szer,
● hatékony a fogyókúrában, felgyorsítja az anyagcserét,
● csillapítja a megfázás tüneteit.
Rendkívül magas C-vitaminban a citrom leve, míg a héja 5-10-szer több vitamint tartalmaz, hatékonyan eltávolítja a toxinokat a szervezetből.
Az egész citrom gazdag A-vitaminban, C-vitaminban, B6-vitaminban, E-vitaminban, riboflavinban, foszforban, vasban, kalciumban, folsavban, káliumban, magnéziumban és fehérjében.
A citrom héjával készült turmixok sokkal egészségesebbek, mint ha csak a gyümölcs levét fogyasztanánk. Azonban tudjuk, hogy ha csak simán megennénk a citrom héját, az nagyon keserű lenne, így kitűnő megoldás ha lefagyasztjuk és egyben reszeljük le az egész gyümölcsöt, beleértve a héját, a húsát, és a magvakat is.
A fagyasztott reszelt citromot adhatjuk különböző ételekhez, turmixokhoz, teához, süteményekhez, desszertekhez, és levesekhez is.
Megfázásos időszakban nagyon finom és gyógyító ital készíthető belőle az alábbi módon.
Reszeljük le a fagyasztott citromot és tegyük 3 dl vízbe. Adjunk hozzá ízlés szerint mézet és keverjük össze. A citrom darabkák a víz tetejére feljönnek, könnyen fogyasztható és nagyon-nagyon finom.
Kezdjük ezzel a napot!