A bazsalikom csillapíthatja az ízületi fájdalmakat is

 

Néhol a zöldségek királyaként emlegetik, sok ázsiai országban pedig szent növénynek számít. Lássuk, hogy ennek a sokak által nagyra tartott növénynek milyen jótékony hatása van az egészségünkre.

 

bazsalikom, ízületi fájdalmak, gyógytea, egészséges életmód, féregtelenítés, artritisz gyógyítása, asztma gyógyítása, bronhitisz gyógyítása, bőrbetegségek, étvágygerjesztő, idegnyugtató, szélhajtó, gyomorrontásra, köhögéscsillapító, stresszoldó, magas vérnyomás, rovarcsípésre, cukorbetegségre, vércukor, glükóz szint, tejelválasztás serkentése, immunrendszer erősítése, vizelethajtó, ayurveda

A bazsalikom (Ocimum basilicum L.) dísz-, fűszer-, és gyógynövény. Népies elnevezései: bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, német bors.

Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin.

 

Bazsalikom történelem

Általában az élettel és a halállal hozták kapcsolatba, így ez az aromás illatú növény nem csupán az ételek fűszerezésére, vagy gyógyításra szolgált, hanem például az indiaiak hite szerint a következő életbe való eljutást segítette. Annak ellenére, hogy már az ókori ázsiai kultúrák gyógynövényként és fűszerként használták, Európában csak a XVI. században terjedt el.

 

Eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából került Európába, és itt is kedvelt, egynyáriként termesztett kerti, cserép- és fűszernövény lett. Jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld, virága pedig fehér színű.

Az ajakosak családjába tartozó Ocimum nemzetség 50–60 faja Afrika, Ázsia, Amerika trópusi tájain honos. A Dél-Ázsiából származó O. basilicum a legjobban elterjedt és termesztett faj, amely a mérsékelt égövi klímát is elviseli. Ismerete és termesztése hazánkban több száz éves.

Származás, illetve levélnagyság alapján hazánkban két nagyobb típushoz tartoznak a termesztett változatok: a nagy levelű dél-európai típus és a kisebb levelű afrikai, amely utóbbi illóolajában a linalol helyett kámfor van.

 

A bazsalikom felhasználása

A bazsalikomot évszázadok óta használják Indiában (Ayurveda) és Európában egyaránt, mivel felfedezték kiváló gyógyító tulajdonságait.

 

A bazsalikom nyersen, salátához adva képes olyan betegségek kezelésére, illetve a tünetek enyhítésére, mint az artritisz, asztma, bronhitisz vagy bizonyos bőrbetegségek.

 

 

Igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére.

Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül. Különösen az olasz ételek ízesítésére (leves, pizza, saláta, tojásos ételek, babételek) fűszerezésére, ecetkészítésre alkalmas és uborka savanyításánál ad kellemes ízeket és illatokat.

 

Szárított leveleit légmentesen lezárt fűszertartóban, fénytől védve tárolhatjuk. Ugyanakkor lefagyasztva vagy kevés só-ecet-olívaolaj keverékben eltéve is megmarad kellemes, gyógyító hatása.

Igazi bio-növény, mivel csak a gyomoktól kell megvédeni őket. Betegségek és kártevők elleni vegyi védelemre nincs szükség.

 

A bazsalikom gyógyhatása

A bazsalikomnak számos fajtája létezik. Ezek közül soknak olyan gyulladás csökkentő hatása van, mint bizonyos szintetikus készítményeknek, gyulladás csökkentő gyógyszereknek.

 

A bazsalikom leveléből készült forrázatot gyomorrontásra, étvágytalanságra, idegnyugtatóul, szélhajtóul, vizelethajtóul használják. Hatásos bélférgek hajtására, pattanásos bőr kezelésére és az immunrendszer erősítésére. Jó idegerősítő. Antibakteriális hatása miatt toroköblögetésre kitűnő.

A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A gyógyszerészek bebizonyították, hogy szoptató anyukáknál serkenti a tejelválasztást.

A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák.

A bazsalikom képes csökkenteni a vér glükóz szintjét, tehát vércukor problémák orvosolásában is kiváló segítőtárs.

 

Fürdővízbe téve kiváló nyugtató és stresszoldó.

Ízületi gyulladásos betegeknél csökkenti a duzzanatot és a gyulladást.

 

A bazsalikom jótékony tulajdonságáért, erőteljes illatáért és gyulladás csökkentő hatásáért a benne található eugenol nevű olaj a felelős.

 

Intelmek a bazsalikommal kapcsolatban!

Terhes nők csak fűszermennyiségben fogyaszthatják. Menstruáció elősegítésére használható. Gyógyszermennyiségben csak az orvossal történt megbeszélés szerint alkalmazzuk.

 

egészséges életmód

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék