Az egészségre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan, mégis elfeledkeztünk róla: az ismeretlen tejsavó

 

A tejsavó szervezetre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan. Finom, egészséges, fogyókúrák ideális kiegészítője, máj- és epebetegségek, emésztési problémák és anyagcsere betegségek csodaszere. A benne található értékes aminosavak és ásványok a szervezetünkre jótékony hatást gyakorolnak. Nagyanyáink ezt még tudták és fogyasztották, használták is rendszeresen főzéshez, sütéshez.  

 

A tej legértékesebb részét a tejsavót már az ókori görögök és rómaiak is használták gyógyításra.

A tejsavó nem más, mint a sajt előállításánál visszamaradó, kiváló tápértékű melléktermék. Otthoni előállításával is bátran próbálkozhatunk. Nincs is másra szükségünk csak megbízható forrásból származó házi tejre. A bolti, kereskedelmi forgalomban kapható tej erre a célra alkalmatlan!

Forraljuk fel a tejet, majd még melegen cseppentsünk bele pár csepp citromlevet, vagy almaecetet és szűrjük le. A fennmaradó sárgás áttetsző folyadék a tejsavó. Sokkal több ásványi anyagot tartalmaz, mint maga a tej, tele van magnéziummal, kalciummal, cinkkel, foszforral, vassal és még számos értékes vitaminnal. A savó összetétele nagyon hasonlít az anyatejre.

  

Első látásra lehetséges, hogy inkább kihagynánk az életünkből a tejsavót, de ha magában nem tudjuk elfogyasztani, akkor keverjük bele turmixokba, de főzhetünk, süthetünk is vele. Ebben az esetben a tejsavót víz helyett használjuk az ételek elkészítéséhez.

Könnyen ízesíthető gyümölccsel, zöldséggel, használható mártások, levesek ízesítésére is.

 

 

Naponta 4-5 dl tejsavó elfogyasztása a következő gyógyhatásokkal rendelkezik:

●    az izomfejlődés számára sok elengedhetetlen esszenciális aminosavat tartalmaz, ezért a sportolók kedvenc csodaitala is lehet,

●    fogyókúrázóknál elősegíti a zsírégetést, építi az izomtömeget, nem engedi az izomszövetet lebontani,

●    a téli időszakban tartott tejsavó kúra nagyon jó hatással van a depresszióra,

●    telítettségérzetet okoz, így kevésbé leszel éhes egy szigorú étrend betartásakor, csökkenti a „bűnözés” esélyét,

●    a tejsavóban lévő fehérje tartalmazza a legtöbb esszenciális aminosavat grammonként az összes fehérje közül,

●    a tejsavóval bevitt kalóriák a lehető legideálisabb arányban tartalmazzák a szervezet működéséhez elengedhetetlen anyagokat, alacsony zsír- és szénhidrát tartalom mellett, koleszterin nélkül,

●    jó hatással van a bőrre, bőrpanaszoknál külső- és belső használatra ajánlott. Külsőleg pakolásként és fürdővízbe keverve használhatjuk,

●    hatásos emésztési problémákra, jót tesz a bélflórának, megszüntetheti a puffadást, székrekedést,

●    kiváló méregtelenítéshez, méregtelenítő kúrák elengedhetetlen segítője,

●    máj- és epebetegek diétájának része,

●    anyagcsere betegségeknél, magas vérnyomás betegségeinél, magas vérzsír tüneteinek mérséklésére, köszvény esetén, elhízásnál kiváló ital,

●    szünteti az allergiás tüneteket, immunrendszer erősítő.

 

A tejsavót gyógyitalként, a múlt század fordulóján Svájc szanatóriumaiban is használták, gyenge, tüdőbajban szenvedő betegek ápolására. Gyógyerejének nagy jelentőséget tulajdonítottak és ivókúraszerűen alkalmazták. Később elveszítette megbecsülését és jelentőségét, már csak a tejipar hulladék anyagaként tartották számon.

 

A tej ásványi anyagainak mintegy 80%-át tartalmazza a tejsavó. Található benne cink, magnézium, vas, foszfor, kalcium, réz és szelén. Jelentős mennyiségű a C-, B- és H-vitamin tartalma. Vitamin- és ásványi anyag tartalmán kívül értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat és tartalmaz, ami az izmok fejlődéséhez elengedhetetlen, ezért is tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő csodaszerei tejsavó-fehérjét. 

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a teljesítményüket vagy épp elnyújtani a bulit. A fiatalok egy része reggelire...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a...
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...

Címkék