Az egészségre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan, mégis elfeledkeztünk róla: az ismeretlen tejsavó

 

A tejsavó szervezetre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan. Finom, egészséges, fogyókúrák ideális kiegészítője, máj- és epebetegségek, emésztési problémák és anyagcsere betegségek csodaszere. A benne található értékes aminosavak és ásványok a szervezetünkre jótékony hatást gyakorolnak. Nagyanyáink ezt még tudták és fogyasztották, használták is rendszeresen főzéshez, sütéshez.  

 

A tej legértékesebb részét a tejsavót már az ókori görögök és rómaiak is használták gyógyításra.

A tejsavó nem más, mint a sajt előállításánál visszamaradó, kiváló tápértékű melléktermék. Otthoni előállításával is bátran próbálkozhatunk. Nincs is másra szükségünk csak megbízható forrásból származó házi tejre.

Forraljuk fel a tejet, majd még melegen cseppentsünk bele pár csepp citromlevet, vagy almaecetet és szűrjük le. A fennmaradó sárgás áttetsző folyadék a tejsavó. Sokkal több ásványi anyagot tartalmaz, mint maga a tej, tele van magnéziummal, kalciummal, cinkkel, foszforral, vassal és még számos értékes vitaminnal. A savó összetétele nagyon hasonlít az anyatejre.

  

Első látásra lehetséges, hogy inkább kihagynánk az életünkből a tejsavót, de ha magában nem tudjuk elfogyasztani, akkor keverjük bele turmixokba, de főzhetünk, süthetünk is vele. Ebben az esetben a tejsavót víz helyett használjuk az ételek elkészítéséhez.

Könnyen ízesíthető gyümölccsel, zöldséggel, használható mártások, levesek ízesítésére is.

 

 

Naponta 4-5 dl tejsavó elfogyasztása a következő gyógyhatásokkal rendelkezik:

 

●    az izomfejlődés számára sok elengedhetetlen esszenciális aminosavat tartalmaz, ezért a sportolók kedvenc csodaitala is lehet,

●    fogyókúrázóknál elősegíti a zsírégetést, építi az izomtömeget, nem engedi az izomszövetet lebontani,

●    a téli időszakban tartott tejsavó kúra nagyon jó hatással van a depresszióra,

●    telítettségérzetet okoz, így kevésbé leszel éhes egy szigorú étrend betartásakor, csökkenti a „bűnözés” esélyét,

●    a tejsavóban lévő fehérje tartalmazza a legtöbb esszenciális aminosavat grammonként az összes fehérje közül,

●    a tejsavóval bevitt kalóriák a lehető legideálisabb arányban tartalmazzák a szervezet működéséhez elengedhetetlen anyagokat, alacsony zsír- és szénhidrát tartalom mellett, koleszterin nélkül,

●    jó hatással van a bőrre, bőrpanaszoknál külső- és belső használatra ajánlott. Külsőleg pakolásként és fürdővízbe keverve használhatjuk,

●    hatásos emésztési problémákra, jót tesz a bélflórának, megszüntetheti a puffadást, székrekedést,

●    kiváló méregtelenítéshez, méregtelenítő kúrák elengedhetetlen segítője,

●    máj- és epebetegek diétájának része,

●    anyagcsere betegségeknél, magas vérnyomás betegségeinél, magas vérzsír tüneteinek mérséklésére, köszvény esetén, elhízásnál kiváló ital,

●    szünteti az allergiás tüneteket, immunrendszer erősítő.

 

A tejsavót gyógyitalként, a múlt század fordulóján Svájc szanatóriumaiban is használták, gyenge, tüdőbajban szenvedő betegek ápolására. Gyógyerejének nagy jelentőséget tulajdonítottak és ivókúraszerűen alkalmazták. Később elveszítette megbecsülését és jelentőségét, már csak a tejipar hulladék anyagaként tartották számon.

 

A tej ásványi anyagainak mintegy 80%-át tartalmazza a tejsavó. Található benne cink, magnézium, vas, foszfor, kalcium, réz és szelén. Jelentős mennyiségű a C-, B- és H-vitamin tartalma. Vitamin- és ásványi anyag tartalmán kívül értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat és tartalmaz, ami az izmok fejlődéséhez elengedhetetlen, ezért is tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő csodaszerei tejsavó-fehérjét. 

 

 


NEKED AJÁNLJUK
C-vitamin az életelixír
  Még egy orvos, aki a betegek gyógyulásáért a protokollokon túl is megtesz mindent.   „A nagy dózisú C-vitamin injekciók a kísérleti...
TOVÁBB
Így szabadulhatsz meg az arcodon lévő miliától (apró, fehér pöttyök)
  Tapasztaltad már, hogy az arcodon váratlanul fehér, apró, grízszerű pontocskák jelentek meg, melyek sem mitesszerre, sem pattanásra nem hasonlítottak....
TOVÁBB
Őszintén a burgonyáról és a paradicsomról
  A következő cikk valószínűleg sokakban ellenállást vált majd ki, mivel olyan növényekről esik szó, amelyek bár csak az 1800-as évek elején jelentek...
TOVÁBB
A nagymamámtól tanultam, hogyan űzzük el a legyeket környezetünkből
  Az élénk házi legyek mászkálásukkal, zümmögésükkel tönkretehetnek egy szép délutánt, melyet barátainkkal, családunkkal szeretnénk eltölteni. A...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
A csakrák betegségei
  Számtalan fizikai és lelki probléma jelzi, ha nem működnek megfelelően testünk csakrái....
Mi történhet veled, ha kevés vizet iszol?
  A dehidratáltság nem csak nyáron veszélyes. Szervezetünknek folyamatosan vízpótlásra...
A boldogság 10 parancsolata
  Akkor lesz boldog az életünk, ha megtanulunk többé nem feltételezni semmit, ha...
Miért egészséges a kecsketej?
  A kecske az egyik legrégebbi háziállatunk, melyet körülbelül tízezer évvel ezelőtt...

Címkék