Az egészségre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan, mégis elfeledkeztünk róla: az ismeretlen tejsavó

 

A tejsavó szervezetre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan. Finom, egészséges, fogyókúrák ideális kiegészítője, máj- és epebetegségek, emésztési problémák és anyagcsere betegségek csodaszere. A benne található értékes aminosavak és ásványok a szervezetünkre jótékony hatást gyakorolnak. Nagyanyáink ezt még tudták és fogyasztották, használták is rendszeresen főzéshez, sütéshez.  

 

A tej legértékesebb részét a tejsavót már az ókori görögök és rómaiak is használták gyógyításra.

A tejsavó nem más, mint a sajt előállításánál visszamaradó, kiváló tápértékű melléktermék. Otthoni előállításával is bátran próbálkozhatunk. Nincs is másra szükségünk csak megbízható forrásból származó házi tejre. A bolti, kereskedelmi forgalomban kapható tej erre a célra alkalmatlan!

Forraljuk fel a tejet, majd még melegen cseppentsünk bele pár csepp citromlevet, vagy almaecetet és szűrjük le. A fennmaradó sárgás áttetsző folyadék a tejsavó. Sokkal több ásványi anyagot tartalmaz, mint maga a tej, tele van magnéziummal, kalciummal, cinkkel, foszforral, vassal és még számos értékes vitaminnal. A savó összetétele nagyon hasonlít az anyatejre.

  

Első látásra lehetséges, hogy inkább kihagynánk az életünkből a tejsavót, de ha magában nem tudjuk elfogyasztani, akkor keverjük bele turmixokba, de főzhetünk, süthetünk is vele. Ebben az esetben a tejsavót víz helyett használjuk az ételek elkészítéséhez.

Könnyen ízesíthető gyümölccsel, zöldséggel, használható mártások, levesek ízesítésére is.

 

 

Naponta 4-5 dl tejsavó elfogyasztása a következő gyógyhatásokkal rendelkezik:

●    az izomfejlődés számára sok elengedhetetlen esszenciális aminosavat tartalmaz, ezért a sportolók kedvenc csodaitala is lehet,

●    fogyókúrázóknál elősegíti a zsírégetést, építi az izomtömeget, nem engedi az izomszövetet lebontani,

●    a téli időszakban tartott tejsavó kúra nagyon jó hatással van a depresszióra,

●    telítettségérzetet okoz, így kevésbé leszel éhes egy szigorú étrend betartásakor, csökkenti a „bűnözés” esélyét,

●    a tejsavóban lévő fehérje tartalmazza a legtöbb esszenciális aminosavat grammonként az összes fehérje közül,

●    a tejsavóval bevitt kalóriák a lehető legideálisabb arányban tartalmazzák a szervezet működéséhez elengedhetetlen anyagokat, alacsony zsír- és szénhidrát tartalom mellett, koleszterin nélkül,

●    jó hatással van a bőrre, bőrpanaszoknál külső- és belső használatra ajánlott. Külsőleg pakolásként és fürdővízbe keverve használhatjuk,

●    hatásos emésztési problémákra, jót tesz a bélflórának, megszüntetheti a puffadást, székrekedést,

●    kiváló méregtelenítéshez, méregtelenítő kúrák elengedhetetlen segítője,

●    máj- és epebetegek diétájának része,

●    anyagcsere betegségeknél, magas vérnyomás betegségeinél, magas vérzsír tüneteinek mérséklésére, köszvény esetén, elhízásnál kiváló ital,

●    szünteti az allergiás tüneteket, immunrendszer erősítő.

 

A tejsavót gyógyitalként, a múlt század fordulóján Svájc szanatóriumaiban is használták, gyenge, tüdőbajban szenvedő betegek ápolására. Gyógyerejének nagy jelentőséget tulajdonítottak és ivókúraszerűen alkalmazták. Később elveszítette megbecsülését és jelentőségét, már csak a tejipar hulladék anyagaként tartották számon.

 

A tej ásványi anyagainak mintegy 80%-át tartalmazza a tejsavó. Található benne cink, magnézium, vas, foszfor, kalcium, réz és szelén. Jelentős mennyiségű a C-, B- és H-vitamin tartalma. Vitamin- és ásványi anyag tartalmán kívül értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat és tartalmaz, ami az izmok fejlődéséhez elengedhetetlen, ezért is tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő csodaszerei tejsavó-fehérjét. 

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...
A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer"
  A homoktövis termése a Magyarországon termő növények között a leggazdagabb C-vitamin...

Címkék