A rezveratrol a vörös szőlő héjában található olyan antioxidáns, mely kifejezetten jótékony hatással van az egészségre. Segíthet megelőzni az infarktus, az agyvérzés és az érelmeszesedés kialakulását.
A franciáknál jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási aránya. A hasonló fejlettségi területeken élő, hasonló életvitelt követő és hasonló mennyiségű telített zsírokat fogyasztó országokban jóval több a szív- és érrendszeri betegségek száma.
Ezt a jelenséget a tudományos világ francia paradoxonnak nevezi.
Az ok nem a franciák genetikai tulajdonságaiban, hanem a rendszeresen fogyasztott, jó minőségű vörösborokban keresendő.
Ne úgy tekintsünk a vörösborra, mint alkoholra, hanem mint gyógyszerre
A vörösbor jótékony hatását nem az alkohol idézi elő, hanem a benne lévő polifenol vegyületek, amelyek erős antioxidánsként védelmet nyújtanak szervezetünknek, támogatják az ereket és öregedést gátló hatással is rendelkeznek.
A rezveratrol egy olyan, a növényekben előforduló polifenolok közé tartozó vegyület, mely elsősorban a vörös szőlő és a kék szőlő héjában, magjában, az áfonyában, valamint az ezekből készült italokban elsősorban a vörösborban található meg. Ugyanakkor jelentős mennyiségű rezveratrolt tartalmaz a lucfenyő, a kakaó, az étcsokoládé és a mogyoró is.
A rezveratrol gyógyhatása
Kísérletekkel kimutatták jótékony hatásait. Ezek szerint
● rákellenes, csökkenti a tumor fejlődését,
● gyulladáscsökkentő,
● vércukorszint csökkentő,
● jótékony hatással van a kardiovaszkuláris rendszerre,
● öregedés gátló, meghosszabbíthatja a várható élettartamot úgy, hogy meggátolja az öregedéssel járó betegségek kialakulását, lelassíthatja azokat a géneket, amelyek az öregedésért felelősek,
● lassítja az érelmeszesedés folyamatát, a korosodással összefüggésbe hozható, idegrendszeri betegség kialakulását,
● antibakteriális és gombaölő hatása van,
● rezveratrol kifejezetten jótékony hatással van az agyvérzés kialakulásának megelőzésében,
● segít megőrizni vagy javíthatja az erek rugalmasságát, tágulási képességét, így csökkentheti a vérnyomást, megelőzheti az érelmeszesedést, érszűkületet, keringési betegségek következményeit,
● a vérlemezkék összetapadásának gátlásával megakadályozhatja a trombózis kialakulását,
● fokozódhat a testi és szellemi erőnlét, erősödhet az immunrendszer.
A rezveratrol antioxidáns hatása
● 20x erősebb, mint a C-vitamin,
● 5x erősebb, mint a béta-karotin,
● 50x hatékonyabb, mint az E-vitamin.
A rezveratrol egészségre gyakorolt kedvező hatásának köszönheti népszerűségét. Találkozhatunk vele számos étrendkiegészítő címkéjén is, mivel azok egyik alapanyaga lett.
Minden előnyös hatása ellenére a vörösbor alkohol tartalma miatt egészségügyi kockázatot jelenthet, ha mértéktelenül fogyasztjuk.