Hozzávalók
4 kg vöröskáposzta,
7 dkg só,
ízlés szerint köménymag,
1 db 5 literes üveg.
Elkészítés
A káposztát szabadítsuk meg a külső levelektől, majd gyaluljuk vékonyra a torzsa nélkül. Tisztára mosott, száraz üvegbe rétegesen rakosgatjuk. Az üveg aljára szórunk egy kevés káposztát, sózzuk és gyengéden egy burgonya törővel ütögetjük, óvatosan nyomkodjuk, hogy a káposzta a só és a dömöckölés hatására levet engedjen.
Így folytatjuk tovább, amíg a káposzta el nem fogy. A sónak ki kell tartania a végéig. Lehet szórni közé egészköményt ízlés szerint.
Ha készen van, akkor a tetejére tegyünk egy olyan vízzel töltött, tiszta üveget nehezéknek, mely befér az üveg száján. Takarjuk le és tegyük 2 napra meleg helyre, hogy a forrás megindulhasson, majd rakjuk hűvösre, mondjuk spájzba, vagy zárt teraszra. Két hét után fogyaszthatjuk, de ekkor már egy kupakkal zárjuk az üveget. Nagyon finom, kellemesen savanykás, sült húsokhoz kiváló, de magában is fogyasztható.