Újhagyma, a mindenre-ható!

 

Az újhagyma fogyasztásával nagy mértékben hozzájárulsz egészséged megőrzéséhez, hiszen segít megelőzni az érelmeszesedést, serkenti az emésztést, erősíti és szabályozza a bélflórát, véd a rák ellen, csökkenti a vércukor szintet, hatásos légúti megbetegedések ellen is.

 

A tavasz első friss zöldsége a piacokon is kapható újhagyma. Nem kíván nagy szakértelmet és Te is duggathatsz kiskertedbe, vagy akár erkélyeden is virágládába hagymát.

 

A hagymában található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már aprításkor kifejtik a nyálkahártyákon antibakteriális hatásukat. Mivel ezek az anyagok nehezen bomlanak le, az egész szervezetre hatnak, még a húgyutakban is kifejtik gyulladáscsökkentő és gyógyító hatásukat.

 

Az újhagyma nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Az újhagymában C-, B1-, B2-, B3-,B5-, B6-,H- és E-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink található.

 

 

Az újhagyma gyógyhatása 

●   vitamin- és kéntartalma segít a szabadgyökökkel szemben,

●   C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert,

●   gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású,

●   segít megelőzni az érelmeszesedést,

●   emésztést serkentő, étvágygerjesztő, vizelethajtó, vízhajtó, bélféregűző hatású,

●   jótékony hatással van a bélműködésre, ezáltal enyhítheti az aranyeres panaszokat,

●   vitamin- és kéntartalma segíti bőrünk megszépülését, felfrissülését,

●   a légúti megbetegedésekkel szemben hatásos gyógyító,

●   a hagyma rákmegelőző hatása közismert, mert a vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését,

●   salaktalanít, így fogyasztása mindenképpen ajánlatos tavaszi tisztítókúrák idején is,

●   a hagyma illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, valamint a koleszterinszintet,

●   sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatása révén hozzájárul fiatalságunk megőrzéséhez,

●   kimagasló vastartalma fokozza a vérképzést,

●   a hagymában található flavonoidok a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben nyújtanak védelmet, 

●   a női betegségként elkönyvelt csontritkulásra is jó a hagyma, mivel a naponta fogyasztott hagyma növeli a csontsűrűséget.

 

Az apró, fehér hagymafejet és a zöld leveleket leginkább nyersen fogyasztjuk. Nyersen a legmarkánsabb az íze, gyógyhatása is így érvényesül leginkább. Vajas kenyérhez, zsíros kenyérhez, mindenféle felvágotthoz és sült húsokhoz is ehetjük.

Nem csak a fehér hagyma részt, hanem a föld feletti zöld részét is bátran fogyaszd, hiszen ebben van a legtöbb vitamin és ásványi anyag.

 

Ha nem vagy túlzottan nagy hagymakedvelő az alábbi ételt akkor is készítsd el, egy próbát megér.

Néhány szál újhagymát szárával együtt vágj fél, egy centis darabokra. Enyhén sózd meg és csepegtess rá kevés balzsamecetet. Hagyd állni 1 órát, majd keverj hozzá kevés majonézt, tejfölt és mézet ízlés szerint. Sült húsokhoz köretként is kíváló, de akár magában is fogyasztható.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
Természetes gyógymódok a bőrkinövések hatékony eltávolítására
  Számos betegség "kirajzolódik" a bőrünk felületére. Vagyis, ha bizonyos bőrelváltozásokat észlelünk, érdemes odafigyelni ezekre.   Mindannyian...
TOVÁBB
A citromfű a hosszú élet titka
  A gyógynövények általában kevésbé gyorsan, ellenben megbízhatóan és mértékletesen fejtik ki áldásos hatásukat. Rendszeres fogyasztásuk elősegíti...
TOVÁBB
A Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája a köles
  A köles a zabhoz hasonlóan a toklászosok családjába tartozik, eredeti őshazája India. Az egyik legősibb kultúrnövény. Németországban már a Krisztus...
TOVÁBB
Nyirokrendszerünk ápolása
  A nyirokrendszerünk keringési zavarait okozhatják műtétek, daganatok, gyulladások és a mozgásszegény életmód.   A nyirokrendszer jelentőségét...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
A cukor okoz magas vérnyomást, nem a só!
  A közegészségügy és az orvoslás papagájként ismételgeti évtizedek óta azt a soha nem...
A gyömbér az egyik legjobb házi gyógyszer!
  Gyömbér nélkül a magyar konyha nem létezett! A legnagyobb gyömbérkereskedők a hunok...
Készítsünk gyógyitalt zellergumóból!
  A zellert fogyaszthatjuk nyersen salátákba, lének, főzetnek, tinktúrának, bornak, vagy...
A test és lélek jelzései – A daganatos betegségek lelki okai!
  Nem elég a testet, a lélek sebeit is gyógyítanunk kell. A betegséget felfoghatjuk úgy is, mint...

Címkék