A csodálatos Kobalamin: Minden, amit a B12 vitamin hatásáról tudnod kell!

b12 vitaminhiány, b12-vitaminA vitaminok és ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szervezetünk egészségének fenntartásában. Az egyik legfontosabb vitamin a B12, melynek másik neve a kobalamin. Ez a vízben oldódó vitamin létfontosságú a testünk számára, és számos pozitív hatással rendelkezik. Ebben a cikkben bemutatjuk a B12 vitamin fontosságát és hatásait a szervezetünkben.

A B12 vitamin hatása a vérképzésre és idegrendszerre

A B12 vitamin számos alapvető funkciót lát el a testünkben. Elsősorban a vérképzésben játszik kulcsfontosságú szerepet, segítve a vörösvértestek képződését. Emellett nélkülözhetetlen a sejtosztódáshoz és az idegrendszer megfelelő működéséhez is, de részt vesz az aminosavak és zsírsavak anyagcseréjében, valamint a DNS szintézisben is.

A B12 vitamin, vagyis a Kobalamin egyik legfontosabb tulajdonsága az idegrendszer védelme és működésének támogatása. A vitamin segít fenntartani az idegsejtek integritását és megfelelő működését. Hiánya esetén olyan idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek, mint zsibbadás, bizsergés vagy gyengeség érzése az ujjakban és a lábakban, valamint egyensúlyproblémák.

Kiknek ajánlott elsősorban a Kobalamin pótlása?

A B12 vitamin különösen fontos terhes nők és idősek számára. Terhesség alatt a Kobalamin hiánya negatívan befolyásolhatja a magzat idegrendszeri fejlődését, ezért fontos, hogy a várandós nők elegendő mennyiségű B12 vitamint juttassanak szervezetükbe.

Idősebb korban pedig problémát okozhat, hogy a B12 felszívódása nehezebben megy végbe, ami hiány kialakulásához vezethet. Ezért időseknek is javasolt B12 vitamint szedni.

A B12 vitamin legfontosabb forrásai az állati eredetű élelmiszerek: a hús, a tejtermékek és a tojás. Ezért vegetáriánusok és vegánok esetében is fennáll a Kobalamin hiány kockázata. Számukra különösen fontos, hogy más forrásokból pótolják a B12 vitamint, például B12 tartalmú táplálékkiegészítőkkel.

A B12 vitaminhiány következményei

A B12 vitamin hiánya komoly egészségügyi problémákat okozhat. Az egyik leggyakoribb következmény a vérszegénység kialakulása, ami fáradtságot, gyengeséget és szapora szívverést eredményezhet. Hosszú távon pedig idegrendszeri problémák, memóriazavarok és hangulatváltozások is előfordulhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy bár a B12 vitamin vízben oldódó, a szervezetünk képes tárolni a B12 tartalékot. Ezért a hiányállapot lassan alakul ki, és hosszú időbe telhet, mire a tünetek jelentkeznek. Épp ezért a rendszeres B12 vitamin bevitel és a megfelelő felszívódás fenntartása kulcsfontosságú a szervezetünk egészségének megőrzéséhez.

b12 vitaminhiány

Sok ember szenved a reflux tüneteitől, pedig nem kellene
  A refluxbetegség következtében kialakuló általános tünetek sok ezer ember hétköznapjait keserítik meg. Azonban panaszmentességet lehetne elérni az...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...
5 kerülendő élelmiszer, ha aranyerünk van
Ha aranyerünk van, nemcsak a megfelelő étrend betartása fontos, hanem a rendszeres étkezés is....

Címkék