A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai

 

A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás kezelésére alkalmazzák – sajnos nagyon sokan hanyag módon, és nem a megfelelő dózisban.

 Xanax, benzodiazepin, függőség, elvonó, alvászavar, depresszió, memóriakárosodás, szorongás, feledékenység, hallucináció, mellékhatás, GABA hiány, pánikbetegség

Magyarországon gyakorta a Frontint szokták felírni, mely a Xanax generikus másolata, magyar megfelelője. Noha a szorongást más humánusabb és egészségesebb módszerekkel (például pszichoterápiával) is lehetne oldani, az orvosok könnyű és egyszerű megoldásként szívesen alkalmazzák a benzókat.

 

0,25; 0,5; 1 és 2 mg-os kiszerelésekben kerül forgalomba. A hatása 10-20-szor olyan erős, mint az azonos dózisú Valiumé, az egyén anyagcseréjétől függően. Létezik hosszabban felszívódó formája is, a Xanax SR.

 

A Xanax működési elve a következő: megemeli a GABA neurotranszmitter szintjét az agyban, ezáltal nyugodtságot, ellazultságot okoz. A GABA a szervezet természetes nyugtató anyaga. Úgy hiszik, a szorongásos betegek, a pánikbetegségben szenvedők GABA hiányban szenvednek.

  

Ami a Xanaxot „egyedivé” és potenciálisan addiktívá teszi, az a rövid felszívódási idő. Gyorsan hat, néha már percek múlva. Ez megmagyarázza, miért van szükség a tablettát szedőnek folyamatosan új adagra.

 

Már néhány hét folyamatos tablettaszedés következtében lecsökken a szervezet GABA termelése, ami azt jelenti, hogy ugyanazon nyugtató hatás eléréséhez egyre több és több szer szükségeltetik. Ennél is riasztóbb a tény, ha valaki hirtelen abbahagyja a szedését, a csökkent GABA termelés miatt idegesség, szorongás, pánikrohamok, és egyéb veszélyes, sőt életveszélyes elvonási tünetek jelentkezhetnek.

 

A Xanax hirtelen abbahagyása nem ajánlott. Az elvonás korai szakaszaiban szorongás, remegés, fejfájás jelentkezhet, mely pánikszerű szorongásban, erős szívdobogásban csúcsosodhat ki.

 

A nagy dózisban fogyasztott Xanax komoly függőséget alakít ki a használókban, akik egy idő után úgy érzik, a szer nélkül nem is boldogulnának az életben. Már a használatakor is komoly mellékhatásokat okoz, abban a pillanatban pedig, amikor a használó felfüggeszti a szer szedését, rettenetes izomrángások és görcsök, depresszió, szorongás, sok esetben halálfélelem és rohamok kezdik el kínozni. A Xanax betegtájékoztatója magáért beszél.

 

Mellékhatásai többek között: zavart állapot, depresszió, memóriakárosodás, szájszárazság, szorongás, feledékenység, mánia, hallucináció, ellenséges magatartás, rendellenes gondolkodás. Emellett a betegtájékoztatóban szerepel az is, hogy a gyógyszer szedése (még terápiás dózisokban is) fizikai függőség kialakulását eredményezheti.

 

A másik nagy veszélyt az jelenti, amikor a benzót fájdalomcsillapítókkal, alkohollal vagy antihisztaminnal keverik – a következmények veszélyesek, sok esetben halálosak lehetnek.

 

Cikkünk egyik interjúalanya, aki nem szerette volna vállalni nevét, mesélt nekünk az általa tapasztalt mellékhatásokról. Orvosa 0,25 mg-os Xanax-ot írt fel neki, a könnyebb alvás biztosítása érdekében. Az éjszakái nyugodttá váltak, így hát úgy döntött, néhány hét után abbahagyja a szer szedését. Rosszul tette. Az első adag megvonása után szörnyen érezte magát, és hiába vette be a következő adagot, a teste ekkor már a legkülönbözőbb tüneteket produkálta. Orvosokhoz és specialistákhoz járkált, hogy kiderüljön, mi baja. Nem gondolta, hogy a pirula felelős lehet.

 

 

Az orvosai közül – előre megjósolható módon – senki sem gyanúsította a Xanax-ot, azt pedig, hogy ennek a megvonása okozza a panaszokat, egyenesen ostobaságnak tartották. Úgy gondolták, szorongásos betegségben és depresszióban szenved, így újabb benzodiazepint írtak fel neki, természetesen nagyobb dózisban. Betegebb lett tőle, mint valaha. Amikor végső elkeseredésében segítséget kért, már ott tartott, hogy egy mondatot sem volt képes normálisan megfogalmazni. Elvesztette a memóriáját, illetve mind a mai napig memóriazavarokkal küzd.

 

Egy másik interjúalanyunknak, aki szintén nem vállalta nevét, még egyetemista korában írták fel a szert, mivel az orvosa úgy vélte, szorongásos betegségben szenved. „Valóban rohanó és stresszes életem volt, nyugtalanul aludtam, de egy percig sem gondoltam, hogy szorongtam volna” – mondta. Ennek ellenére elkezdte szedni az orvos által felírt Xanax-ot, 1 mg/nap mennyiségben.

„Tetszett, végre pihentető lett számomra az alvás.”

 

Néhány hónappal később az álmatlansága visszatért, társítva komoly idegességgel, mely főleg a tabletták bevétele között ütött be. Az elkövetkezendő néhány évben egészen 6 mg/napig emelte orvosa a szer adagját, ami szokatlanul magas. Persze nem véletlen, a mennyiséget folyamatosan emelni kell, hiszen egy idő után a szervezet hozzászokik. Olyannyira függővé vált, hogy éjszaka is az ágya mellett kellett tartania a pirulákat, és valahányszor megébredt, a nyelve alá venni, különben halálfélelem lett rajta úrrá, és nem tudta abbahagyni a sírást.

 

Láttál már valaha Xanax-függőt az elvonón? Rettenetesebb, mint lejönni a heroinról, mindemellett veszélyesebb is, hiszen súlyos, halálos rohamokat okozhat. Egy bizonyos ponton túl kórházi bennfekvés nélkül meg sem szabad próbálni elhagyni a szert.

 

„Ez a fajta gyógyszerfüggőség annyira meggyökeresedik az emberekben, és az elvonási tünetei annyira elviselhetetlenek, hogy komoly problémákkal kell szembenéznie annak, aki fel szeretne hagyni a szedésével.

Egy heroin elvonókúra körülbelül egy hétig tart. A benzodiazepinek megvonása esetén a betegek egy részének akár hónapokig is kellemetlen tünetei vannak, de olyan leveleket is kapok, ahol 2, vagy annál több évet említenek.” (Professzor Malcolm Lader, pszichiáter)

 

„A benzodiazepinek elleni harc már évek óta tart, és egyre kétségbeesettebb. Amint valakinek sikerül megszabadulni a benzodiazepinek béklyójától, egy újabb páciens valahol máshol függővé válik. Úgy gondolom, ennek az az oka, hogy az orvosok rabjai lettek a benzodiazepinek felírásának – csakúgy, mint a betegek a szer szedésének. Nem hiszem, hogy a probléma szelíd meggyőzéssel megoldható. Az egyetlen hosszú távú megoldás az, ha felhívjuk az emberek figyelmét a benzodiazepinek veszélyeire, és kerüljük, mint a pestist. A benzodiazepinek hatása szerény és viszonylag jelentéktelen. Tudunk boldogulni nélkülük.” (Dr. Vernon Coleman, háziorvos)

 

Ha hasonló problémákkal küzdesz, kivizsgálásról kivizsgálásra jársz, és az orvosok is tehetetlenül állnak a helyzeted előtt, akkor jó esély van rá, hogy a különböző tüneteidet maga a gyógyszer, vagy annak megvonása okozza.

 

Szomorú, hogy Magyarországon – talán a gyógyszerlobbi erős jelenléte miatt – nem hívják fel kellő mértékben a figyelmet a benzodiazepinek veszélyeire, emellett sok pszichiáter inkább gyógyszerügynökként funkcionál, mint valódi orvosként. Sajnos csak a pszichiáterek egy része törekszik arra, hogy a problémák valódi okát feltárja. Sokkal egyszerűbb felírni valamit.

 

Fontos kihangsúlyozni, hogy a gyógyszerek gyógyhatását nem vitatjuk el, de felhívjuk a figyelmet a használatból, hibás használatból eredő veszélyekre, mellékhatásokra, melyek sok esetben rendkívül riasztóak és veszélyesek lehetnek. Bizonyára vannak olyanok, akiken segített a Xanax – ám olyanok is szép számmal vannak, akiket teljesen tönkre tett. Mivel ez a téma kevés nyilvánosságot kap, szerettük volna felhívni rá a figyelmet.

 

A Xanax elhagyása nehéz, és rendkívül veszélyes. Éppen ezért kórházi környezetben kell kivitelezni, és ez még nem minden. Az elmét, a testet, és a lelket is „újra kell építeni”, hiszen ez a szer mindhármat tönkreteszi.

A gyógyulás nehéz, de nem lehetetlen, a benzodiazepin függőség kezelhető. Kérj segítséget kezelőorvosodtól vagy jelentkezz be rehabilitációs klinikára!

Forrás

depresszió

A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
A csakrák betegségei
  Számtalan fizikai és lelki probléma jelzi, ha nem működnek megfelelően testünk csakrái. Ismerd meg a tüneteket!   A hét csakra speciális hely...
TOVÁBB
Gyógyító erővel rendelkezik az ázsiai gyümölcs
  Ha eddig nem is hallottunk róla, érdemes megismerni, hiszen egyaránt hatásos depresszió ellen, ajánlott bőrregenerálásra, de kiváló immunerősítő is. És...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely egyszerűen gyógyítható rendszeres szeretkezéssel. 12 ok, melynek...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék