Nagyon egészséges a metélőhagyma, ezért együk gyakrabban

 

A metélőhagyma legfontosabb egészségügyi előnyei, hogy javítja a szív és a csontok egészségét, véd a rák ellen, szabályozza az emésztést, javítja a látást, véd a születési rendellenességektől és erősíti az immunrendszert.

 metélőhagyma, Allium, méregtelenítés, szülési rendellenesség, látás javítás, makuladegeneráció

A metélőhagyma vagy snidling (Allium schoenoprasum) a hagymanemzetség legkisebb tagja. Ez az apró zöldség sokféle jótékony hatással van az emberi egészségre. Ez a gyógynövény (ahogyan általában használják) Európában, Észak-Amerikában és Ázsia egyes részein őshonos, de mára világszerte elterjedt, mivel számos kulináris étel nagyon népszerű kiegészítője lett.

 

A metélőhagyma hagymás növény, de szára hosszú és üreges, ami a növény ehető része. Ezeket az üreges szárakat felszeletelés után hozzáadhatjuk halakhoz, levesekhez, szószokhoz, salátákhoz, mexikói ételekhez, burgonyaételekhez és sok más ételhez. A fel nem bontott virágbimbók is hasznos fűszerré őrölhetők, de általában a frissen aprított szárakat használjuk.

 

Íze nem nagyon hasonlít az Allium nemzetség tagjaihoz, és általában enyhe, kellemes ízűek. Ami a gyógyászati ​​felhasználást illeti, már a Római Birodalom idejére használták. Hasonló gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a fokhagyma, bár közel sem olyan erős.

 

A metélőhagyma segíthet a rák megelőzésében, javíthatja az alvás minőségét, az izommozgást, segíthet a tanulásban és a serkenti a memóriát.

 

 

A metélőhagyma egészségügyi előnyei

 

Segíthet az emésztési problémák kezelésében

A metélőhagymában található szulfidok hatékonyan enyhíthetik az emésztési kellemetlenségeket. Ezenkívül természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek a baktériumok széles skáláját képesek eltávolítani, különösen a szalmonella családba tartozókat, amelyek pusztítást okozhatnak a gyomor-bélrendszerben. Pontosabban, növelhetik a bélrendszer tápanyagfelvételi hatékonyságát, biztosítva, hogy a lehető legtöbb tápanyaghoz jusson az ételből.

 

Javíthatja a szív egészségét

A metélőhagymában található egyik legfontosabb szerves vegyület az allicin, amelyet a közelmúltban összefüggésbe hoztak a szervezetben lévő LDL vagy rossz koleszterinszintjének csökkenésével és a szív egészségének javulásával. Az allicin a vérnyomás csökkentésével is összefügg. A kálium értágító hatásával kombinálva ez a gyógynövény jelentős hatással lehet a szív- és érrendszeri megterhelés csökkentésére. Ezenkívül egy másik szerves vegyület, a kvercetin közvetlenül kapcsolódik a koleszterinszint és a plakk csökkentéséhez az artériákban. Összefügg az érelmeszesedés megelőzésével, a stroke és a szívroham kockázatának csökkentésével.

 

Erősítheti az immunitást

A gyógynövényben található magas C-vitamin szint segít az immunrendszer hatékonyságának fokozásában azáltal, hogy serkenti a fehérvérsejtek termelődését és serkenti a kollagén termelődését.

 

Javíthatja a csontok egészségét

A metélőhagymában sokféle vitamin és ásványi anyag található, de az egyik legfontosabb minden bizonnyal a K-vitamin, egy olyan alapvető tápanyag, amely nem sok általános élelmiszerben található meg. A K-vitamin nagyon fontos a csontok ásványianyag-sűrűségének és épségének megőrzésében. Az életkor előrehaladásával csontunk ásványianyag-sűrűsége csökkenni kezd, ami olyan állapotokhoz vezet, mint a csontritkulás, és súlyosbítja a gyulladásos állapotokat, például az ízületi gyulladást. A magas K-vitamin szint, mint ebben a gyógynövényben, segíthet az oszteokalcin termelésében, amely kulcsfontosságú része a csontok ásványianyag-sűrűségének megőrzésének.

 

Javíthatja a látást

A metélőhagymában található karotinok, nevezetesen a lutein és a zeaxantin közvetlenül felelősek a szemrendszer oxidatív stresszének csökkentéséért és késleltetik a szürkehályog megjelenését a szemben. Segítenek a makuladegeneráció lelassításában vagy megelőzésében is, és megőrzik a szem egészségét idős koráig.

 

Segíthet megelőzni a születési rendellenességeket

A metélőhagyma másik esszenciális tápanyaga, a folsav nélkülözhetetlen azon várandós anyák számára, akik csecsemőjük egészséges fejlődését szeretnék biztosítani. A folsav megakadályozza az idegcső defektusát az újszülötteknél, és ez a gyógynövény gazdag folsavforrás a lelkiismeretes anyák számára.

 

Méregtelenítheti a szervezetet

A metélőhagyma enyhe vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkezik, és a többi potenciálisan szabadgyökfogó és antibakteriális tulajdonsággal kombinálva csodálatos módja a szervezet méregtelenítésének. A vizeletürítés serkentésével a metélőhagyma segíthet a szervezetnek megszabadulni a felesleges méreganyagoktól, sóktól, víztől és még a zsírtól is, megőrzi a szervrendszerek zökkenőmentes működését, és eltávolítja a veszélyes anyagokat, amelyek árthatnak nekünk.

 

Lehet, hogy rákellenes potenciállal rendelkezik

Néhány, folyamatosan megjelenő folyóiratban megjelent cikkek szerint a metélőhagyma diallil-triszulfidot tartalmaz, amely potenciális rákellenes szer.

A megjelent tanulmány azt sugallja, hogy a rák bizonyos típusainak kockázata csökkenthető azokban a populációkban, amelyek rendszeresen fogyasztanak az Allium nemzetséghez tartozó növényeket, például metélőhagymát jelentős mennyiségű diallil-triszulfiddal.

Egy 2015-ös tanulmány kiemeli a metélőhagymában és más allium zöldségekben található kénvegyületek fontosságát, valamint a rákkeltő anyagok biológiai aktiválását és a redox módosulatokat csökkentő megfigyelt tulajdonságait.

Ezenkívül az Allium nemzetséghez tartozó zöldségek fogyasztása jótékony hatású lehet a gyomorrák ellen is.

 

Intelmek a metélőhagyma fogyasztásával kapcsolatban!

A metélőhagymát általában nem tekintik allergén anyagnak, és nagyon kevés jelentés létezik negatív reakciókról. A túlzott mennyiségű metélőhagyma azonban nagy koncentrációban erős szerves vegyületekkel gyomorpanaszokat okozhat. Ha allergiás a hagymára vagy az Allium nemzetség más tagjaira, konzultáljon egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt hozzáadná a metélőhagymát a szokásos étrendjéhez.

 

méregtelenítés

Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
Fogyaszd a céklát és nem kell orvoshoz menned
  A céklának magas antioxidáns tartalmának köszönhetően elképesztő hatásai vannak. A cékla rákmegelőző hatású, javítja a látást, tisztítja a beleket és...
TOVÁBB
Csodákra képes a diófa levele!
A Kárpát-medencében szeretik a diót. Sok ház udvarán megtalálható ez a terebélyes lombkoronával rendelkező, nyáron menedéket biztosít a tűző...
TOVÁBB
Elismert ősi gyógymód az éhgyomorra való vízivás
  Egyes kutatások szerint, ha napi rendszerességgel, bizonyos szabályokat figyelembe véve beépítjük a vízivást életünkbe, sokkal egészségesebbek leszünk,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék