A metélőhagyma legfontosabb egészségügyi előnyei, hogy javítja a szív és a csontok egészségét, véd a rák ellen, szabályozza az emésztést, javítja a látást, véd a születési rendellenességektől és erősíti az immunrendszert.
A metélőhagyma vagy snidling (Allium schoenoprasum) a hagymanemzetség legkisebb tagja. Ez az apró zöldség sokféle jótékony hatással van az emberi egészségre. Ez a gyógynövény (ahogyan általában használják) Európában, Észak-Amerikában és Ázsia egyes részein őshonos, de mára világszerte elterjedt, mivel számos kulináris étel nagyon népszerű kiegészítője lett.
A metélőhagyma hagymás növény, de szára hosszú és üreges, ami a növény ehető része. Ezeket az üreges szárakat felszeletelés után hozzáadhatjuk halakhoz, levesekhez, szószokhoz, salátákhoz, mexikói ételekhez, burgonyaételekhez és sok más ételhez. A fel nem bontott virágbimbók is hasznos fűszerré őrölhetők, de általában a frissen aprított szárakat használjuk.
Íze nem nagyon hasonlít az Allium nemzetség tagjaihoz, és általában enyhe, kellemes ízűek. Ami a gyógyászati felhasználást illeti, már a Római Birodalom idejére használták. Hasonló gyógyászati tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a fokhagyma, bár közel sem olyan erős.
A metélőhagyma segíthet a rák megelőzésében, javíthatja az alvás minőségét, az izommozgást, segíthet a tanulásban és a serkenti a memóriát.
A metélőhagyma egészségügyi előnyei
Segíthet az emésztési problémák kezelésében
A metélőhagymában található szulfidok hatékonyan enyhíthetik az emésztési kellemetlenségeket. Ezenkívül természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek a baktériumok széles skáláját képesek eltávolítani, különösen a szalmonella családba tartozókat, amelyek pusztítást okozhatnak a gyomor-bélrendszerben. Pontosabban, növelhetik a bélrendszer tápanyagfelvételi hatékonyságát, biztosítva, hogy a lehető legtöbb tápanyaghoz jusson az ételből.
Javíthatja a szív egészségét
A metélőhagymában található egyik legfontosabb szerves vegyület az allicin, amelyet a közelmúltban összefüggésbe hoztak a szervezetben lévő LDL vagy rossz koleszterinszintjének csökkenésével és a szív egészségének javulásával. Az allicin a vérnyomás csökkentésével is összefügg. A kálium értágító hatásával kombinálva ez a gyógynövény jelentős hatással lehet a szív- és érrendszeri megterhelés csökkentésére. Ezenkívül egy másik szerves vegyület, a kvercetin közvetlenül kapcsolódik a koleszterinszint és a plakk csökkentéséhez az artériákban. Összefügg az érelmeszesedés megelőzésével, a stroke és a szívroham kockázatának csökkentésével.
Erősítheti az immunitást
A gyógynövényben található magas C-vitamin szint segít az immunrendszer hatékonyságának fokozásában azáltal, hogy serkenti a fehérvérsejtek termelődését és serkenti a kollagén termelődését.
Javíthatja a csontok egészségét
A metélőhagymában sokféle vitamin és ásványi anyag található, de az egyik legfontosabb minden bizonnyal a K-vitamin, egy olyan alapvető tápanyag, amely nem sok általános élelmiszerben található meg. A K-vitamin nagyon fontos a csontok ásványianyag-sűrűségének és épségének megőrzésében. Az életkor előrehaladásával csontunk ásványianyag-sűrűsége csökkenni kezd, ami olyan állapotokhoz vezet, mint a csontritkulás, és súlyosbítja a gyulladásos állapotokat, például az ízületi gyulladást. A magas K-vitamin szint, mint ebben a gyógynövényben, segíthet az oszteokalcin termelésében, amely kulcsfontosságú része a csontok ásványianyag-sűrűségének megőrzésének.
Javíthatja a látást
A metélőhagymában található karotinok, nevezetesen a lutein és a zeaxantin közvetlenül felelősek a szemrendszer oxidatív stresszének csökkentéséért és késleltetik a szürkehályog megjelenését a szemben. Segítenek a makuladegeneráció lelassításában vagy megelőzésében is, és megőrzik a szem egészségét idős koráig.
Segíthet megelőzni a születési rendellenességeket
A metélőhagyma másik esszenciális tápanyaga, a folsav nélkülözhetetlen azon várandós anyák számára, akik csecsemőjük egészséges fejlődését szeretnék biztosítani. A folsav megakadályozza az idegcső defektusát az újszülötteknél, és ez a gyógynövény gazdag folsavforrás a lelkiismeretes anyák számára.
Méregtelenítheti a szervezetet
A metélőhagyma enyhe vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkezik, és a többi potenciálisan szabadgyökfogó és antibakteriális tulajdonsággal kombinálva csodálatos módja a szervezet méregtelenítésének. A vizeletürítés serkentésével a metélőhagyma segíthet a szervezetnek megszabadulni a felesleges méreganyagoktól, sóktól, víztől és még a zsírtól is, megőrzi a szervrendszerek zökkenőmentes működését, és eltávolítja a veszélyes anyagokat, amelyek árthatnak nekünk.
Lehet, hogy rákellenes potenciállal rendelkezik
Néhány, folyamatosan megjelenő folyóiratban megjelent cikkek szerint a metélőhagyma diallil-triszulfidot tartalmaz, amely potenciális rákellenes szer.
A megjelent tanulmány azt sugallja, hogy a rák bizonyos típusainak kockázata csökkenthető azokban a populációkban, amelyek rendszeresen fogyasztanak az Allium nemzetséghez tartozó növényeket, például metélőhagymát jelentős mennyiségű diallil-triszulfiddal.
Egy 2015-ös tanulmány kiemeli a metélőhagymában és más allium zöldségekben található kénvegyületek fontosságát, valamint a rákkeltő anyagok biológiai aktiválását és a redox módosulatokat csökkentő megfigyelt tulajdonságait.
Ezenkívül az Allium nemzetséghez tartozó zöldségek fogyasztása jótékony hatású lehet a gyomorrák ellen is.
Intelmek a metélőhagyma fogyasztásával kapcsolatban!
A metélőhagymát általában nem tekintik allergén anyagnak, és nagyon kevés jelentés létezik negatív reakciókról. A túlzott mennyiségű metélőhagyma azonban nagy koncentrációban erős szerves vegyületekkel gyomorpanaszokat okozhat. Ha allergiás a hagymára vagy az Allium nemzetség más tagjaira, konzultáljon egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt hozzáadná a metélőhagymát a szokásos étrendjéhez.